Νέα δεδομένα τα οποία δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πελατών αλλά και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και διαθέτουν κλειστούς χώρους, δημιουργούν τα μέτρα που θεσπίστηκαν από την περασμένη Δευτέρα.
Toυ Γιώργου Ηλιόπουλου
Όλοι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Και μπορεί μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες να μην επηρεάζουν τις επιλογές των πελατών, όσο όμως περνούν οι ημέρες τόσο οι συγκεκριμένοι χώροι θα είναι περιζήτητοι. Ουσιαστικά οι ανεμβολίαστοι πελάτες εξοβελίζονται από τα καταστήματα και ο προβληματισμός που επικρατεί είναι έντονος.
Γ. Σπυρόπουλος: «Περιορίζεται η δεξαμενή των πελατών»
Επί της ουσίας οι πελάτες της εστίασης περιορίζονται πολύ, καθώς στις μικρότερες ηλικίες, που είναι η κύρια δεξαμενή θαμώνων, το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολυ χαμηλό. Και εγείρονται σημαντικά ζητήματα για τη βιωσιμότητά των ξαταστημάτων το επόμενο διάστημα. «Ακόμη οι εσωτερικοί χώροι δεν χρησιμοποιούνται λόγω των καιρικών συνθηκών. Το επόμενο διάστημα σαφώς και θα υπάρξει ενδιαφέρον.
« Ακόμη οι εσωτερικοί χώροι δεν χρησιμοποιούνται λόγω των καιρικών συνθηκών. Το επόμενο διάστημα σαφώς και θα υπάρξει ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο της εστίασης είναι η ποσόστωση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουμε. Οι ηλικιακές ομάδες που απευθύνονται τα περισσότερα καταστήματα εστίασης είναι σε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Κυρίως απευθυνόμαστε στη νεολαία και τους φοιτητές. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων αφορούν μεγαλύτερες ηλικίες» τονίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας Γιάννης Σπυρόπουλος.
Και συνεχίζει τονίζοντας ότι όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα είναι πιθανό και να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμών. Στόχος να πολλαπλασιαστούν οι πελάτες.
«Δεν παραβλέπουμε ότι όσα καταστήματα έχουν αμιγώς εσωτερικούς χώρους π.χ. τα κλαμπ, είναι αμιγώς 17 μήνες κλειστά. Τώρα που κάποια καταστήματα θα κάνουν το βήμα να ανοίξουν, θα τους είναι πολύ δύσκολο να το κάνουν. Ο λόγος είναι ότι απευθύνονται σε πολύ λίγο κόσμο. Και μόνο σε εμβολιασμένους» εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος.
Αυτό που ζητάει ο κλάδος της εστίασης και με δεδομένο ότι οι τζίροι δεν είναι ικανοποιητικοί, εκτός από την λήψη μέτρων να δίνεται η δυνατότητα παροχής κάποιων αντίμετρων. Η Πάτρα έχει ήδη βρεθεί στο «κόκκινο» και απαγορεύεται η εκτέλεση μουσικής και η κυκλοφορία μετά τη 1.
«Τα καταστήματα με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούν να δουλέψουν και να κάνουν τζίρους. Με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρξει στήριξη για το κράτος και στους επιχειρηματίες και στους υπαλλήλους. Σε κανέναν δεν περισσεύει να πηγαίνει μια ημέρα χαμένη» εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος.
Σε σχέση συνολικά με την κίνηση στα καταστήματα και κατά πόσο η κατάσταση έχει επηρεάσει τις διαθέσεις των πελατών, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι: « Η κίνηση δεν είναι ικανοποιητική, διότι όταν φθάνει 12:15 και αρχίζουν οι προειδοποιήσεις προς τους πελάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν, ουσιαστικά οι επιχειρηματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ένα…γέμισμα στα τραπέζια τους και μόνο. Ευελπιστούμε να βγούμε από το καθεστώς των τοπικών περιορισμών που μας έχει επιβληθεί για να μπορέσει η τοπική οικονομία να ανασάνει».
Σπ. Ματθαιόπουλος: «Οι πελάτες ξεσπούν στους επιχειρηματίες»
OΣπύρος Ματθαιόπουλος, επιχειρηματίας και μέλος του Συλλόγου Eστίαση Greece: « Τα νέα μέτρα περιορίζουν το κοινό μας στο 60%. Συν το γεγονός ότι έχεις έναν περιορισμό στην ανάπτυξη των τραπεζιών, δημιουργούνται σοβαρές δυσκολίες. Ήμασταν πέντε μήνες κλειστοί, δουλέψαμε με περιορισμούς στη συνέχεια, συν το ότι έχει σταματήσει η κρατική βοήθεια, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται. Δεν υπάρχει καμία στήριξη οικονομική. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει και η ανάλογη στήριξη».
Σε σχέση με την συμπεριφορά των πελατών, ο κ. Ματθαιόπουλος υποστηρίζει ότι «ορισμένοι πελάτες βγάζουν την γκρίνια τους προς τον καταστηματάρχη που είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Είναι πολύ άχαρο να ζητάς πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταυτότητα. Μας βάζει σε πολύ άχαρη θέση. Σε σχέση με τα ράπιντ τέστ είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο για το προσωπικό να πληρώνει όλα αυτά, όμως είναι απόφαση του καθενός να μην εμβολιαστεί».
Ως προς την κίνηση στα καταστήματα, εκείνο που διαπιστώνεται είναι ότι ήδη από την ημέρα που η Αχαΐα μπήκε σε lockdown υπήρξε πτώση και θα συνεχιστεί και με τους νέους περιορισμούς που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, ο κ. Ματθαιόπουλος αναφέρει ότι « στα καλοκαιρινά ήταν αισθητή η πτώση και θα συνεχιστεί και στα χειμερινά. Το ότι δεν παίζεται μουσική στα μαγαζιά παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του πελάτη».
Ο κ. Ματθαιόπουλος επισημαίνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσική στην εστίαση είχε ως στόχο συγκεκριμένα καταστήματα, τα οποία λειτουργούσαν με πολύ κόσμο και όρθιους. Όμως μαζί με εκείνα συμπαρασύρει η απόφαση και μικρά εστιατόρια με χαμηλή μουσική.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ψυχολογία του κόσμου. Υπάρχει ωστόσο και ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας» αναφέρει ο κ. Ματθαιόπουλος.
Για τους κλειστούς χώρους, οι οποίοι απευθύνονται πλέον μόνο σε εμβολιασμένους, ο κ. Ματθαιόπουλος τονίζει ότι « δημιουργείται σημαντικό ζήτημα και το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ήδη δημιουργεί προβλήματα στην παρούσα φάση η επιβεβαίωση των πιστοποιητικών, φανταστείτε να αυξηθεί η κίνηση».
Ουρές έξω από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για rapidtest
Μια οδυνηρή πραγματικότητα είχαν να αντιμετωπίσουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα. Και αυτό γιατί ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα διαγνωστικά κέντρα για τη διενέργεια rapid test, προκειμένου να μπορέσουν να σπεύσουν στην εργασία τους. Δεν είχαν άλλη επιλογή διότι τα πρόστιμα σε αυτή την περίπτωση είναι υψηλότατα για την επιχείρηση.
O χρόνος αναμονής για το πρώτο επί πληρωμή τεστ ξεπερνούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις και τις δύο ώρες, αφού δεν δίνεται η δυνατότητα διενέργειας του τεστ σε δημόσιες δομές.
Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Μια βόλτα στο κέντρο της Πάτρας αρκούσε για να αντιληφθεί κανείς σε ποια σημεία της λειτουργούν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δεν χρειαζόταν να κοιτάξει την ταμπέλα, το αντιλαμβανόταν από την ουρά που είχε σχηματιστεί. Αποτέλεσμα ήταν να επικρατεί εκνευρισμός, αφού η πίεση του χρόνου ήταν μεγάλη για όσους εργαζόμενους έπρεπε να εμφανιστούν στην εργασία τους με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αντίθετα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας, όπου και λειτουργεί μόνιμα μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapidtestη κίνηση ήταν ιδιαίτερα υποτονική. Δύο διαφορετικές εικόνες που προκαλούσαν εύλογα απορίες σε όσους δεν γνώριζαν τα νέα δεδομένα που είχαν θεσπιστεί.
Όπως αναφέρει στον «Σ.Ε.» η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών:
« Πράγματι δημιουργήθηκαν σημαντικές ουρές. Οι εργαζόμενο εξυπηρετήθηκαν το Σαββατοκύριακο από διάφορα ιδιωτικά κέντρα. Υπάρχει μια αυξημένη κίνηση στα διαγνωστικά εργαστήρια λόγω της υποχρέωσης του νόμου να υποβληθούν σε rapidtestοι εργαζόμενοι. Τα στοιχεία του τεστ θα πρέπει να τα υποβάλλουν στην πλατφόρμα. Η διαδιακασία έχει ως εξής: ο κάθε εργαζόμενος που κάνει rapidtestμέσα από το διαγνωστικό εργαστήριο ανεβαίνει αυτόματα στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια κατεβαίνει από το gov.grη απάντηση που έχει το QRCodeτου κράτους. Αυτό είναι το έγκυρο QRCode, διότι ακούγεται ότι κάποια εργαστήρια διαθέτουν δικό τους QRCode, κάτι που είναι λάθος. Μόνο το κρατικό QRCodeαναγνωρίζεται. Άρα είτε εάν ο εργαζόμενος θέλει να έχει μια απάντηση στο χέρι μπορεί να την έχει αλλά η διαδικασία η επίσημη είναι ότι η απάντηση πρώτα ανεβαίνει στο σύστημα και μετά κατεβαίνει από αυτό η επίσημη βεβαίωση από το κράτος».
Σε σχέση με τις ουρές που έχουν δημιουργηθεί και την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα διαγνωστικά εργαστήρια, η κ. Μαστοράκου τονίζει ότι: «Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Βρήκαν όλοι οι εργαζόμενοι σημεία εξυπηρέτησης. Επομένως νομίζω ότι πλέον τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. Ο αριθμός των εργαστηρίων επαρκεί για τα δεδομένα της Πάτρας».
Tα νέα δεδομένα είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή και των τιμών, καθώς υπήρχαν διαγνωστικά κέντρα που προέβαιναν σε εξετάσεις-πακέτο. Ειδικότερα, τα δύο rapidtestτην εβδομάδα τα χρεώνουν 15 ευρώ, αντί για 20. Ενώ υπάρχει και η λύση του μηνιαίου πακέτου στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος επιθυμεί να αποκτήσει σταθερή σχέση με ένα εργαστήριο. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι και ορισμένα φαρμακεία έχουν μπει στη διαδικασία διενέργειας rapidtest προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, φαρμακείο στην οδό Ανθείας το οποίο εξυπηρετούσε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση στην συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και για να μην διαταραχθεί η σχέση με τους παλαιότερους πελάτες, ορισμένα εργαστήρια έχουν ορίσει συγκεκριμένες ώρες προσέλευσης για rapidtest προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν αυτή την έκρηξη ζήτησης, που από την άλλη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη αυτή την περίοδο.
Σε δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται εργαζόμενοι στους εξής τομείς:
· εκπαιδευτικοί
· ακαδημαϊκοί,
· εργαζόμενοι σε τουρισμό,
· εργαζόμενοι σε εστίαση,
· εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές
Α. Ζέρβας: «Στόχος μας η δια ζώσης διδασκαλία»
Με self test θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα και οι μαθητές όλων των βαθμίδων .
Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Ανδρέας Ζέρβας, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας τόνισε ότι: « Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο μας. Υπάρχουν ορισμένα κρούσματα και σύμφωνα με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Είναι κάποιοι μαθητές και ελάχιστοι εκπαιδευτικοί. Σε καθημερινή βάση μας αναφέρονται και πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστούν. Με βάση τη γνωστοποίηση αυτή, ενημερώνονται και οι νοσούντες οπότε διαφυλάσσεται η υγεία τους αλλά ταυτόχρονα και η δημόσια υγεία».
Σε σχέση με τον προβληματισμό για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η χρονιά με τα δια ζώσης μαθήματα, ο κ. Ζέρβας αναφέρει ότι: «Οι προοπτικές που υπάρχουν θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε τη δια ζώσης εκπαίδευση και είναι κάτι που θέλουμε και επιδιώκουμε να κάνουμε. Αν δεν πάμε σε ακραίες καταστάσεις από αριθμό κρουσμάτων, σίγουρα θα την συνεχίσουμε».
Σε σχέση με τη διαδικασία των selftestκαι κατά πόσο αυτή έχει μπει στην καθημερινότητα των μαθητών, ο κ. Ζέρβας αναφέρει ότι: «Τα παιδιά είναι δεκτικά και έχοντας συναίσθηση, πραγματοποιούν τα selftest. Το ζήτημα είναι οι ηλικίες που πρέπει να εμβολιαστούν να το κάνουν, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Και έτσι με μεγαλύτερη άνεση να συμπεριφερόμαστε και εντός σχολείων από όλες τις απόψεις».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθητές, υποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
Για τους φοιτητές είναι υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ ανά τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.
Ωστόσο με το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκαν και τα πρώτα κρούσματα.
Στην Αχαϊα συνολικά εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εντοπίστηκαν 6 κρούσματα σε μαθητές και 4 σε εκπαιδευτικούς ενώ στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση εντοπίστηκαν 14 κρούσματα σε μαθητές και 4 σε εκπαιδευτικούς.
Με απόφαση του Υπουργείου αν υπάρξει κρούσμα σε μία τάξη, τα παιδιά που κάθονται γύρω από αυτό θα κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι ένα τμήμα θα κλείνει εφόσον εντοπιστούν κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς μαθητές.
Από τα στατιστικά του Υπουργείου φαίνεται ότι πανελλαδικά οι εκπαιδευτική πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί Σε σχέση με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα Πανεπιστήμια ανοίγουν κανονικά, όμως για να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα στο αμφιθέατρο, θα πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος, είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών είτε να κάνει δύο rapid tests την εβδομάδα με δικό του κόστος.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ