Περίπου 550 υγειονομικοί στην Πάτρα δεν είχαν κάνει την πρώτη ή τη μοναδική δόση
του εμβολίου την Τετάρτη το πρωί, ημέρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχε θέσει
το Υπουργείο Υγείας για να συνεχίσουν την εργασία τους. Το τι θα ακολουθήσει ουδείς μπορεί να
γνωρίζει, ωστόσο ο παραπάνω αριθμός αποτελεί πονοκέφαλο για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια
που ξεκίνησε τις διαδικασίες αναστολής καθηκόντων των συγκεκριμένων εργαζομένων
και αντικατάστασής τους με άλλους.
Tου Γιώργου Ηλιόπουλου
Τόσο χθες όσο και την Τετάρτη οι κινητοποιήσεις συνεχίζονταν από τους υγειονομικούς με επίκεντρο το ΠΓΝΠ και τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους.
Όπως σημειώνει ο Κώστας Πετρόπουλος, Πρόεδρος των Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας: «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ειδικά είμαστε αντίθετοι στην αναστολή εργασίας. Εκφράζουμε αυτή την αντίθεση για τους εξής λόγους: Εάν κάποιοι συνάδελφοί μας βρεθούν εκτός εργασίας, τότε θα δημιουργηθούν κοινωνικά προβλήματα από την άλλη θα υπάρξουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στα νοσοκομεία. Θα μείνουν συνάδελφοι εξαντλημένοι λόγω των κυμάτων της πανδημίας, να δουλέψουν και να αντιμετωπίσουν την έξαρση της Covid, χωρίς άδειες και ρεπό. Το σημαντικό είναι ότι το Υπουργείο και η ΥΠΕ δεν έχουν δεύτερο πλάνο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση της επόμενης ημέρας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η αναστολή της εργασίας θα σηματοδοτήσει μια εκρηκτική κατάσταση στη λειτουργία των νοσοκομείων. Θα δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση. Αυτό που λένε οι κυβερνώντες, ότι μας θέλουν όλους εμβολιασμένους για να περιφρουρήσουν την υγεία των ασθενών, προσδοκούν το ακριβώς αντίθετο. Θέτοντας εργαζόμενους σε αναστολή αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα προσφερθούν οι κατάλληλες υπηρεσίες σε ασθενείς όπως πρέπει και όπως αρμόζει». Ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και μάλιστα εφόσον αυτό συμβεί, το Σωματείο των εργαζομένων θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στις εισαγγελικές αρχές. «Θα πάμε στις εισαγγελικές αρχές για να ζητήσουμε την παρέμβασή τους γιατί πραγματικά διακυβέβεται η υγεία των ασθενών» καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Τσιρώνης, φυσιοθεραπευτής στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», μιλώντας ως εργαζόμενος στην Υγεία, εκφράζει και αυτός την διαμαρτυρία του για την στάση του Υπουργείου έναντι των υγειονομικών. «Συντελείται μια τεράστια αδικία. Οι άνθρωποι που ήταν ήρωες στην διάρκεια της πανδημίας, τώρα δέχονται μια μπότα πάνω από το κεφάλι τους και να βγαίνουν σε αναστολή ως εγκληματίες. Όλα αυτά γίνονται τιμωρητικά και πέρα από κάθε λογική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχουμε μια υγειονομική βόμβα που σύντομα θα σκάσει και σύντομα θα δούμε τις συνέπειες. Έχουμε εμβολιασμένους συναδέλφους που και εκείνοι μεταδίδουν τον ιο και δεν μπορεί να έχουμε δύο διαφορετικές αντιμετωπίσεις, ανάλογα με το ποιος έκανε ή όχι το εμβόλιο». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «εμείς ήμασταν οι πρώτοι που πήραμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, τώρα δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τον ασθενή;». Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα Με απόφαση της κυβέρνησης, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια. Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για
επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση. Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις
31.10.2021.
«Τους καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να σπεύσουν και να εμβολιαστούν»
Από την πλευρά του ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης μιλώντας στον «Σ.Ε.» τονίζει ότι: «Τους καλούμε να πάνε να εμβολιαστούν. Αν κάποιος βγει σε αναστολή εργασίας, εφόσον εμβολιαστεί, μπορεί να επιστρέψει σε 14 ημέρες στην εργασία του. Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει οι υγειονομικοί να είναι θωρακισμένοι, τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμπολίτες μας, απέναντι στην πανδημία και να το κάνουν ανά πάσα στιγμή». Ως προς τον αριθμό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι εκτιμήσεις της 6ης ΥΠΕ είναι ότι θα κυμανθεί κάτω των 550 ατόμων και όσο περνούν οι ημέρες ίσως και να μειωθεί. Για το τι θα πράξει η 6η ΥΠΕ από την πλευρά της ο κ. Καρβέλης σημειώνει ότι «τα νοσοκομεία μας λειτουργούν κανονικά και όλο αυτό το διάστημα η 6η ΥΠΕ έχει φροντίσει να λειτουργούν τα νοσοκομεία με τις αντίστοιχες ανακατανομές του προσωπικού». Για το κατά πόσο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε διάθεση από πλευράς υγειονομικών να σπεύσουν να εμβολιαστούν ο κ. Καρβέλης σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια ροή από πλευράς υγειονομικών να προστρέξουν στην εμβολιαστική διαδικασία. Σίγουρα επιθυμία μας είναι να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως οι υγειονομικοί. Η Ελληνική Πολιτεία φρόντισε από τις 29 Δεκεμβρίου του 2020, που ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη χώρα μας, έδωσε τη δυνατότητα στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν προκειμένου να νοιώσουν πρώτα από όλα οι ίδιοι ασφαλείς και να είναι θωρακισμένο το σύστημα υγείας απέναντι στους συμπολίτες μας». Σε σχέση με το εάν η 6η ΥΠΕ θα εφαρμόσει το μέτρο της αναστολής ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «στόχος μας είναι η απόλυτη εφαρμογή του νόμου». Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής ο κ. Καρβέλης αναφέρει ότι στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονται 68 ασθενείς στην κλινική Covid, 9 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα παιδί στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου με Covid. Αντίστοιχα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται 50 ασθενείς στην κλινική Covid και 3 στη ΜΕΘ. Και κατέληξε αναφέροντας ότι: «όλοι όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Πάτρας αλλά και των Ιωαννίνων είναι ανεμβολίαστοι». Εν τω μεταξύ, ενεργοποιήθηκε την Τετάρτη, η πλατφόρμα loipoepikouriko.moh.gov. gr, για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00. Οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το συγκεκριμένο προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβαση εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ