Από τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησαν οι ανανεώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μετά την παράταση που είχε δοθεί σε όλους εξαιτίας της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης.
Τα ραντεβού έτσι στο κτίριο της Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πρώην ΑΔΕΠ, ξεκίνησαν και πάλι, με την προσέλευση να είναι μεγάλη και τον κόσμο να προσέρχεται με μάσκες, αποστάσεις και τηρώντας τα μέτρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών της δημοτικής αρχής, ο αριθμός των δικαιούχων στην Πάτρα του επιδόματος αυτού που ενισχύει τα χαμηλά στρώματα και κυρίως τους ανέργους που δεν έχουν καν εισοδήματα, πρέπει αυτή τη στιγμή να ξεπερνάει τους 25.000 στον αριθμό.
Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει εύκολα κανείς την φτώχεια και την ανεργία που ταλανίζει μια τόσο μεγάλη πόλη σαν την αχαϊκή πρωτεύουσα. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των δικαιούχων του ΚΕΑ (είτε του Ελάχιστου Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το ίδιο είναι), είχε υπολογιστεί ότι στην Πάτρα έφτανε τους 17 με 18.000.
Πλέον η υγειονομική κρίση αύξησε περισσότερο τους δικαιούχους και κράτησε στο ίδιο πλαίσιο αυτούς της οικονομικής. Τι σημαίνει αυτό; Ένα μεγάλο ποσοστό από τους Πατρινούς ανέργους, εκείνων δηλαδή που έχασαν την δουλειά τους την περίοδο του ’11 με ’14, παραμένουν χωρίς ένσημα και προφανώς χωρίς εργασία, έως και σήμερα.
Και σε αυτούς προστέθηκαν οι άνεργοι της υγειονομικής κρίσης που – για να τα λέμε όλα – θα ήταν αρκετά περισσότεροι, αν δεν υπήρχαν τα επιδόματα του κράτους κατά την διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns.
Το σημαντικό το οποίο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι με βάση τα χαρτιά που καταφτάνουν από τους υποψήφιους δικαιούχους του ΚΕΑ στο πρώην κτίριο της ΑΔΕΠ, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν οικογένειες και μικρά παιδιά για να μεγαλώσουν.
Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό φτάνει να παίρνει επιδόματα της τάξεως των 350 και των 280 ευρώ που βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο της τιμολογιακής πολιτικής του ΚΕΑ, δηλαδή ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας και τα χρήματα αυτά (μαζί με το επίδομα παιδιού) είναι το μοναδικό τους εισόδημα στον μηνιαίο προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι κατά προσέγγιση. Ο Κοινωνικός Οργανισμός και ο Δήμος παρόλο που έχει ζητήσει αρκετές φορές από το υπουργείο, τόσο αυτό της νυν κυβέρνηση, όσο και της προηγούμενης, επίσημα στοιχεία με συγκεκριμένους αριθμούς για τους δικαιούχους της Πάτρας, αυτά δεν έχουν δοθεί.
Προφανώς και δεν βολεύουν το επιχείρημα που έχει η κάθε κεντρική εξουσία για την οικονομική ανάπτυξη που προσδίδει στην έρημη αυτή χώρα…
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ