Η Θεατρική Ομάδα «από κοινού» της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και σε συνδιοργάνωση με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, παρουσιάζει,
το έργο του Φρίντριχ Ντύρρενματ:
«Η Επιστροφή»
μια μαύρη κωμωδία
Διασκευή, σκηνοθεσία Φώτης Λάζαρης
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων,
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και ώρα 20:30.
Θα τηρηθούν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας που προβλέπονται από τον νόμο για χειμερινά θέατρα. Η διάθεση εισιτηρίων μηδενικής αξίας(δωρεάν είσοδος) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα:
Σας καλούμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω οδηγίες:
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, οι παραστάσεις στο θέατρο Απόλλων θα γίνουν με τον τρόπο: «αμιγής χώρος».
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021, η παράσταση στο θέατρο Απόλλων θα γίνει με τον τρόπο: «μικτός χώρος».
Οδηγίες προσέλευσης θεατών: (Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4206/B/12.9.2021)
Εφόσον το θέατρο λειτουργεί ως αμιγής χώρος (29/9 και 30/9/2021), οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο τους στο χώρο: α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικού νόσησης. Συνδυαστικά με: Αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας.
Εφόσον το θέατρο λειτουργεί ως μικτός χώρος (1/10/2021), οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο τους στο χώρο: α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικού νόσησης ή γ) αποτελέσματος (rapid-test) το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών συνδυαστικά με: Αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας.
Και στις δύο περιπτώσεις οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από 4 έως και 11 ετών προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self – test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας , σύμφωνα με τη παρ.3 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ. 1 σχετικού.
Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
Η προσέλευση των θεατών πρέπει να γίνεται 60 λεπτά πριν την παράσταση προς αποφυγή συνωστισμού δηλ 19:30
Επιστροφή στην «από κοινού» επαφή με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, συναδέλφους,μαθητές, γονείς ,κηδεμόνες, με όλους τους φίλους μας που δεν μπόρεσαν να μας δουν στις παραστάσεις που δώσαμε στα ανοιχτά θέατρα της περιοχής μαςστις αρχές του καλοκαιριού.
Επιστροφή στον «Απόλλωνα», στο θέατρο κόσμημα της πόλης μας, στο οποίο πιστεύουμε θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που ήταν αδύνατο να βρούμε στα ανοιχτά θέατρα και οι οποίες είναι απαραίτητες για να αναδειχτούν οι σουρεαλιστικές σκηνές του έργου που συνυπάρχουν με τις ρεαλιστικές σκηνές, ακροβατώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.
Επιστροφή στην καινούργια σχολική χρονιά με την από κοινού επαφή μας με την δύναμη της θεατρικής τέχνης. Μιας πανάρχαιας τέχνης που λειτουργεί για μας τους εκπαιδευτικούς ως ένα ισχυρότατο παιδαγωγικό εργαλείο και που υφίσταται μόνο όταν υπάρχει κοινό.
Επιστροφή στην «από κοινού» επαφή με μια κοινωνία που βρίσκεται σε τρομερή κρίση. Με ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων να είναι παροπλισμένο παθητικά μέσα στα σπίτια τους..Με τον φόβο της ανεργίας και του αποκλεισμού. Με τις αδιέξοδες σκέψεις του ηττημένου σε όλα τα επίπεδα.
Επιστροφή σε μια πραγματικότητα που εγκυμονεί τους ίδιους δυστυχώς κινδύνους που εμφανίζονται σε κάθε εποχή που έρχεται μετά από πολέμους και καταστροφές. Βιώσαμε ήδη δύο πολέμους. Έναν οικονομικό και έναν της πανδημίας. Και είμαστε έτοιμοι μόλις περάσει η θύελλα να επαναλάβουμε με φανατική επιμονή τα ίδια λάθη όσο και αν αυτά έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλους μας.. Να επιβεβαιώσουμε ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ την Ιστορία ως τραγική φάρσα.
Γρήγορα ξεχνάμε..
Ο Φρίντριχ Ντύρενματ έγραψε το έργο αυτό το 1956, {πρωτότυπος τίτλος: »η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»), όταν η διαλυμένη μετά τον πόλεμο Ευρώπη, έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης. Το όνειρο μιας καλύτερης ζωής με ανέσεις , με αχαλίνωτη έκρηξη καταναλωτισμού και πλουτισμό με όλα τα μέσα, έμοιαζε χειροπιαστό. Τα εγκλήματα, την οδύνη, την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων, είχε καλύψει ήδη μια αποχαυνωτική λήθη. Οι άνθρωποι, ξεχνούν τις συμφορές που βίωσαν και πιστεύουν ότι δεν θα ξαναέλθουν στη ζωή τους. Ξεχνούν ότι ο φασισμός δεν ήρθε από το πουθενά. Ξεχνούν ότι το κακό βρίσκεται δίπλα μας και ενίοτε μέσα μας. Γι΄ αυτό ο Ντύρρενματ έγραψε αυτήν την τερατώδη αλληγορία. Για να μας θυμίσει ότι η ζωή μας δεν μπορεί να συνεχίζεται ανέμελα χωρίς να παίρνουμε υπόψη μας αυτή την πραγματικότητα. Η συμπεριφορά των ηρώων του έργου αντικατοπτρίζει την τραγελαφική εικόνα του κόσμου. Είναι ένα τέλειο είδωλο για να καθρεπτιστεί πάνω του η σαθρή ηθική του καπιταλισμού.
Επιστροφή λοιπόν σε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα και τα χάσαμε.
Επιστροφή,με μια τεράστια δίψα για ελευθερία με «πάντα ανοιχτά πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας».
Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Ηώ Αμανάκη
Διασκευή- μουσική επιμέλεια – σκηνοθεσία: Φώτης Λάζαρης
Σχεδιασμός σκηνικών: EnoShkodrani.
Κατασκευή σκηνικών: EnoShkodrani ,Χρήστος Σιάχος, Γιώργος Ντάφλος, Βασίλης Παπαδόπουλος.
Κοστούμια : ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θεατρική ομάδα ‘’από κοινού’’
Σχεδιασμός και ρύθμιση φωτισμού: Βασίλης Βανταράκης
Σχεδιασμός και ρύθμιση ήχου : Νίκος Αντωνίου, Ελπινίκη Χασιώτη.
Μουσική σύνθεση και ζωντανή εκτέλεση επί σκηνής (ηλεκτρική κιθάρα): Νίκος Αντωνίου.
Το τραγούδι ‘’αυτός ο τόπος’’ του Θάνου Μικρούτσικου και Μάνου ελευθερίου, ερμηνεύουν οι Αναστασία Μπούρμπου και Νάντια Ζέρβα σε διασκευή- ενορχήστρωση Γιώργου Τριανταφύλλουκαι Θανάση Σβόλη. Τους στίχους πάνω στη μελωδία έγραψε η Αναστασία Μπούρμπου.
Φωτογραφία, VIDEO Βασίλης Λάγιος.
Παίζουν με την σειρά που εμφανίζονται:
Νίκος Παναγόπουλος, Αγγελίνα Βγενοπούλου, Στέφανος Στάθης, Γιώτα Παναγοπούλου, Γιώτα Οικονόμου, Νίκος Κωσταντόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Άγγελος Μπουμπούλης, Δέσποινα Μάη, Φώτης Λάζαρης, Έλενα Νταή, ΑγγάληΤούλα, Μαρία Φωτίου, Νίκος Αντωνίου.