Την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διά ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας επισημαίνει η Δημοτική Κίνηση το Κοινοτικόν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κοινοτικόν αναφέρει:
«Οι εδώ και 18 μήνες περιοριστικές πολιτικές, για να ελεγχθεί η διάδοση του κορωνοϊού, είχαν πολλές παράπλευρες συνέπειες. Μία από αυτές είναι στη λειτουργία των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του αλλά και των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών του Δήμου. Με εξαίρεση λίγους μήνες πέρυσι, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται απομακρυσμένα. Πρακτικά, το δημοτικό συμβούλιο που εκλέχτηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, μάλλον περισσότερες συνεδριάσεις έχει κάνει με τηλεδιάσκεψη παρά με φυσική παρουσία των μελών του. Πρόκειται για έναν εκφυλισμό της δημοκρατικής διαδικασίας, έστω και ακούσιο, που δεν πρέπει να συνεχιστεί. Συνεχή τεχνικά προβλήματα, άλλοτε οι σύμβουλοι δεν έχουν εικόνα άλλοτε δεν έχουν ήχο, άλλος από την κουζίνα του σπιτιού του, άλλη από αυτοκίνητο εν κινήσει, τρίτος από το γραφείο του δουλεύοντας, με ελάχιστη αλληλεπίδραση μεταξύ τους διαμέσου, συνήθως, «νεκρών» εικονιδίων, δυνατότητα με το απλό πάτημα ενός κουμπιού να σε σωπαίνει ο πρόεδρος, αποφάσεις που παίρνονται συχνά στο πόδι, διότι από ένα σημείο και πέρα η όλη προσπάθεια γίνεται δυσλειτουργική και η προσοχή αποσπάται μέσα το απομακρυσμένο περιβάλλον. Μια διαδικασία που από τη φύση της οδηγεί σε παραλυσία, όχι τη διακυβέρνηση του Δήμου (αντίθετα, κάθε δημοτική αρχή βολεύεται να παίρνει αποφάσεις χωρίς πολλά-πολλά), αλλά τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων έχει στον πυρήνα της τη διά ζώσης, φυσική παρουσία των αντιπροσώπων ή των ολομελειών. Ενδεικτικά, στις ημερήσιες διατάξεις επιτροπών και συμβουλίων οργανισμών εμφανίζεται πλέον ολοένα και πιο συχνά ένα μήνυμα σαν αυτό: «ΣΗΜ: Σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης, λόγω τεχνικού προβλήματος, παρακαλούμε να στείλετε με email τις τοποθετήσεις και την ψήφο σας πριν την έναρξη της Συνεδρίασης, κατά την διάρκεια της και όχι μετά το πέρας αυτής». Και ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπος καταλαβαίνει πια ότι η μπάλα (της δημοκρατικής διαβούλευσης) έχει χαθεί και αυτό που απομένει είναι ένα κέλυφος που περισσότερο προσομοιάζει σε συνεδριάσεις στελεχών εταιρειών, σε συζητήσεις σε ηλεκτρονικά φόρουμ ή σε τηλεοπτικές ψηφοφορίες με μηνύματα κινητών (sms), παρά με συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων.
Με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις επιτρέπεται, έστω υπό προϋποθέσεις, η συνεδρίαση των αυτοδιοικητικών οργάνων με φυσική παρουσία. Η δημοτική αρχή πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα χώρο για να πραγματοποιούνται διά ζώσης οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έτσι όπως ήδη έχουν κάνει άλλοι μεγάλοι Δήμοι της χώρας (π.χ. Αθήνα) ή μικρότεροι (π.χ. Αίγιο, Μεσολόγγι). Κρίνουμε ότι τέτοιο χώροι υπάρχουν (π.χ. αίθουσα Αίγλη) αλλά ακόμα κι αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ας ενοικιαστεί μια κατάλληλη ιδιωτική αίθουσα. Ενοίκιο για μια συνεδρίαση το μήνα είναι ασήμαντο ποσό. Τα δε διοικητικά συμβούλια οργανισμών και οι επιτροπές, ως ολιγομελή όργανα, μπορούν εύκολα να βρουν κατάλληλους δημοτικούς χώρους συνεδρίασης. Από εδώ και πέρα, τυχόν συνέχιση συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη σημαίνει είτε ότι η δημοτική αρχή βολεύεται με τον εκφυλισμό των οργάνων, κρίνοντας ότι έτσι γλιτώνει τον ουσιαστικό διάλογο ή έλεγχο, είτε ότι υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες, πολιτικές, που έχουν να κάνουν με τα κυβερνητικά μέτρα για τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, εμείς, ως δημοτική κίνηση, δεν θα συμπράξουμε περαιτέρω στην πολιτική ατονία, το σπασμωδικό διάλογο και τις εκφυλιστικές πρακτικές των τηλεσυνεδριάσεων που έχουν εγκατασταθεί επ’ αόριστον στη θέση των πραγματικών ζωντανών δημοκρατικών διαδικασιών.»