Άρθρο της Μαίρης Κάργα, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας σπιράλ & παρατηρήτριας ΔΣ ΔΗΠΕΘΕ
Είναι γεγονός ότι οι πολίτες συχνά οργανώνονται προκειμένου να διεκδικήσουν όσα ο Δήμος δεν τους προσφέρει ή να επιτευχθούν οι στόχοι τους ή να λυθούν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Συχνά δε, πολλοί δημότες είναι μέλη σε σωματεία, ΜΚΟ και τοπικούς συλλόγους. Κάποιοι άλλοι είναι ενεργοί ως μεμονωμένα άτομα. Άλλοι συμμετέχουν συχνά στα όργανα διοίκησης του Δήμου, άλλοι αυτοβούλως προσπαθούν να μεταφέρουν τις απόψεις τους και να ασκήσουν πίεση έτσι ώστε να υλοποιηθούν αυτά που πρεσβεύουν. Είναι τελικά μπελάς ή κινητήρια δύναμη για το Δήμο οι ενεργοί πολίτες;
Η αλήθεια είναι ότι, όταν οι πολίτες οργανώνονται για να διεκδικήσουν κάτι, συνήθως έχουν φροντίσει να αναζητήσουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη του αιτήματός τους. Όταν τα αιτήματα των ενεργών πολιτών δεν υλοποιούνται, ισχύει κάτι από τα ακόλουθα:
- Η δημοτική αρχή γνωρίζει το αίτημα αλλά για αντικειμενικούς λόγους δε μπορεί να το υλοποιήσει άμεσα (οι υπάρχουσες δομές του Δήμου δεν επαρκούν, δεν έχουν προβλεφθεί οικονομικοί πόροι κλπ).
- Η δημοτική αρχή γνωρίζει το αίτημα, αλλά ή έχει θέσει άλλες προτεραιότητες ή δε θέλει να έρθει σε ρήξη με άλλες ομάδες/συμφέροντα.
- Η δημοτική αρχή δε θέλει να ασχοληθεί με το αίτημα γιατί είναι έξω από τη φιλοσοφία της.
- Η δημοτική αρχή δε γνωρίζει το αίτημα γιατί δεν έχει τύχει να ασχοληθεί ποτέ με αυτό.
Κατακριτέα και τα τέσσερα βέβαια. Όμως, αντί η δημοτική αρχή να έρχεται σε αντίθεση με τους ενεργούς πολίτες, μήπως θα πρέπει να τους προσεγγίζει; Μήπως πρέπει να τους ακούσει προσεκτικά; Μήπως πρέπει να μοιράζεται μαζί τους τις δυσκολίες, προκειμένου να βρίσκονται λύσεις, από κοινού; Μήπως πρέπει να τους γνωστοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της για τα κρίσιμα θέματα της πόλης;
Υπάρχει αλήθεια σχεδιασμός για σοβαρά θέματα, όπως οι κοινόχρηστοι χώροι, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αποχέτευση, το θαλάσσιο μέτωπο και άλλα εξίσου σημαντικά ο οποίος να ξεφεύγει από τα γραφεία διεκπεραίωσης και να γίνει «κτήμα» των πολιτών και κοινός στόχος για τους διοικούντες και τους κατοίκους;
Οι ενεργοί πολίτες είναι η ήρεμη δύναμη κάθε δήμου. Στην Πάτρα μας είναι το κοινό στοιχείο που βρίσκεται, ενδεικτικά, πίσω από τη διεκδίκηση της πλατείας Καλλιπάτειρας, τις διαμαρτυρίες για το αντλιοστάσιο στα Βραχναίικα, τις παρεμβάσεις του Δικτύου Φορέων για την προστασία από την ηχορρύπανση και τόσων άλλων μικρών και μεγάλων ζητημάτων της πόλης.
Όποιος, επομένως, θελήσει να τους αξιοποιήσει, μόνο κερδισμένος θα βγει. Και όποιος τους αγνοεί είναι καταδικασμένος να αποτύχει.