Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών»:
Η Ώρα Πατρών μέσα από μία εκτενέστατη διαδικτυακή συζήτηση τον Μάρτιο, είχε πρώτη παρουσιάσει τις υστερήσεις του Δήμου Πατρέων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα είχε αναδείξει τις καλές πρακτικές Δήμων που έχουν επιτύχει ποσοστά ανακύκλωσης σε επίπεδα του 31 έως και 35%, ακριβώς με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο και τη διαχείριση που προκύπτει από τη στρατηγική, μέσω της κοινής πολιτικής δράσεων με τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. Τα αποτελέσματα της συζήτησης, η παράταξή μας τα παρουσίασε και τα παρέδωσε στη δημοτική αρχή με την πρόταση, να προχωρήσει σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος ανέφερε, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ανακύκλωση με ευθύνη άλλων, κάτι βεβαίως που δεν μας ξενίζει μιας και στην ίδια συνέντευξη, δήλωσε ότι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δημιουργούν πρόβλημα και φέρνουν εμπόδια, ισχυριζόμενος, ότι ζητούν να περικοπεί η χρηματοδότηση του Δήμου. Φαίνεται, να ξεχνά, ότι είναι πλέον 7 χρόνια δήμαρχος της πόλης. Ο ίδιος με την παράταξή του, το 2015 στο τεχνικό πρόγραμμα δήλωνε ότι το 2020 η ανακύκλωση στην Πάτρα θα φτάσει το 50%!!! Στο ίδιο βέβαια διάστημα άλλοι δήμοι αντί να καταγγέλλουν το σύστημα, χρησιμοποίησαν Ευρωπαϊκά προγράμματα για να επιτύχουν αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης κοντά στο 35% (π.χ. Δήμος Χαλανδρίου συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πρόγραμμα συλλογής οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, HORIZON 2020, ποσού 10.561.000€).
Μετά από 7 χρόνια Δημοτικής Αρχής ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και ας απαντήσουν:
-Γιατί από 7% που παρέλαβαν την ανακύκλωση την έχουν φτάσει στο 3,5%;
-Ποια η συνεργασία τους με την ΚΟΙΝΣΕΠ;
-Γιατί δεν έχουν ακόμα προχωρήσει τα ‘Πράσινα σημεία’;
-Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ποιοτική και ποσοτική καταγραφή των παραγομένων απορριμμάτων της πόλης;
-Ποια κίνητρα ή δράσεις επιβράβευσης δόθηκαν σε συνοικίες προκειμένου να καλλιεργηθεί η άμιλλα μεταξύ των πολιτών, όπως έχουν κάνει άλλοι δήμοι;
-Ποιες προωθητικές ενέργειες για αύξηση της εθελοντικής συμμετοχής στα νοικοκυριά με δράσεις σε προγράμματα ανακύκλωσης;
-Γιατί σταμάτησε η συλλογή τηγανέλαιου και ειδικά στα σχολεία;
-Γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να κομποστοποιούμε τα κλαδέματα από το πράσινο ή και να εξετάσουμε δυνατότητα παραγωγής πέλλετ;
Προτείνουμε:
1. Όχι σε φαραωνικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων με ιδιωτικά κεφάλαια που δεν συνάδουν με τους στόχους της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Κάτι τέτοιο θα υποθηκεύσει τα δημοτικά τέλη που θα αυξηθούν σημαντικά για τους πολίτες.
2. Απαίτηση μας, η ολοκλήρωση της ποιοτικής και ποσοτικής καταγραφής των παραγομένων απορριμμάτων σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που αποτελεί και προϋπόθεση για την πρόληψη.
3. Εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης με πλήρη διαφάνεια και κίνητρα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την κυκλική οικονομία.
4. Επιβράβευση των πολιτών στην πρόληψη και διαλογή στην πηγή, με στόχο αφενός τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων και την αύξηση των ανακτώμενων ποσοτήτων.
5. Ενδυνάμωση της ανακύκλωσης μέσω συνεργειών του δήμου με τοπικές εθελοντικές κινήσεις πολιτών αλλά και ΚΟΙΝΣΕΠ.
6. Άμεσα εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και για τα τέσσερα ρεύματα στο Δήμο μας, με παροχή εξοπλισμού από τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και καθολική εφαρμογή της χωριστής συλλογής.
7. Να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι για τη δημιουργία πράσινων σημείων παράλληλα με τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία του δήμου.
8. Άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας κομποστοποίησης με την εφαρμογή πέραν των καφέ κάδων, κομποστοποιητών γειτονιάς (βλέπε αντίστοιχο πρόγραμμα A2UFOOD) .
9. Τα κλαδέματα και όλα τα συναφή παράγωγα να συλλέγονται και να επεξεργάζονται. Πέραν της κομποστοποίησης το παραγόμενο πριονίδι δύναται να κατευθύνεται σε μονάδες παραγωγής ώστε να παράγεται πέλλετ.
10. Το Α και το Ω είναι η συνεχής ενημέρωση και η Περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών, ξεκινώντας από τη νηπιακή ηλικία.
Η Ώρα Πατρών προτείνει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο καθένας από εμάς αλλά και οι φορείς της πόλης, να καταθέσουμε τεκμηριωμένα προτάσεις, αλλιώς ας καταγγείλουμε για άλλη μία φορά το σύστημα, την ώρα που άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα, έχουν ήδη προχωρήσει στην έμπρακτη αντιμετώπιση του «προβλήματος» ανακύκλωση.