Να στήσουν ξανά την ζωή τους μέσα στα αποκαΐδια της πύρινης λαίλαπας
που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, επιχειρούν οι πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν, όχι μόνο τις σοδειές τους και τα προϊόντα τους, αλλά το βασικότερο, το φυτικό ή ζωικό τους κεφάλαιο.
Οι περιοχές τις Ηλείας δέχτηκαν ένα τεράστιο πλήγμα καθώς πολλοί άνθρωποι στις πληγείσες κοινότητες βιοπορίζονταν αποκλειστικά από τη φύση. Όπως δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς», τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά και κυρίως θα έχουν μεγάλη διάρκεια αφού οι ελιές χρειάζονται μερικά χρόνια για να είναι ξανά παραγωγικές ενώ τα ζώα δεν μπορούν να βοσκήσουν σε καμένες εκτάσεις, και οι ανάγκες για ζωοτροφές είναι διαρκής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας
«Η περιοχή εδώ ζει από την κτηνοτροφία και από τις ελιές. Φυτικό κεφάλαιο το οποίο έχει καταστραφεί κατά 80 με 90%. Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα γιατί ένας παραγωγός πούλαγε τρεις, τέσσσερις, πέντε τόνους λάδι και ζούσε. Του χρόνου δεν θα πουλήσει ενώ ίσως αναγκαστεί να αγοράσει και λάδι. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω. Είναι σοβαρό το θέμα. Τουλάχιστον για μία πενταετία -εξαετία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα οι νέοι, το χωριό μας έχει πολλούς. Έμειναν εδώ και επένδυσαν στο φυτικό κεφάλαιο και στην κτηνοτροφία. Από την ώρα που καταστράφηκε το φυτικό κεφάλαιο πως θα μείνουν εδώ; Τι θα κάνουν; Για πέντε- έξι χρόνια δεν έχουν δουλειά οι άνθρωποι. Έβγαζε ο άλλος πέντε- έξι τόνους λάδι και ζούσε αξιοπρεπώς. Αυτό όμως για έξι- εφτά χρόνια τώρα δεν θα υπάρχει. Για τους κτηνοτρόφους ο ένας χρόνος θα περάσει δύσκολα».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΟΥΛΙΑΣ , Αγρότης
«Η περιοχή ζει από την ελιά και από την κτηνοτροφία. Μπορεί να μην κάηκαν ζώα, κάηκαν όμως οι ζωοτροφές. Προσπαθούν οι άνθρωποι μέσω αυτών που τους δίνουν από ζωοτροφές να επιβιώσουν τα κοπάδια τους και να συνεχίσουν παίρνουν το μεροκάματό τους, γιατί δεν μπορούν να βοσκίσουν πλέον στα καμένα… Για έναν τουλάχιστον χρόνο θα είναι δύσκολα τα πράγματα για ολόκληρο τον αγροτικό τομέα. Το φυτικό κεφάλαιο έχει καταστραφεί. Ελιές τέλος. Μεγάλη καταστροφή».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗΣ, Αγρότης
«Το βασικότερο προϊόν που καλλιεργούμε εδώ και πολλά χρόνια και ζούμε από αυτό είναι το λάδι και πάρα πολλοί ζουν από την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία τη φετινή χρονιά θα αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω του ότι κάηκαν τα βοσκοτόπια. Και τα ζωντανά θα τρέφονται από τις ζωοτροφές. Οι ελιές όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα αφού δεν θα υπάρχει παραγωγή για τουλάχιστον μια πενταετία. Για να καταφέρουμε να φτάσουμε την παραγωγή λαδιού που βγάζαμε τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να περάσει μια δεκαετία».
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Κτηνοτρόφος
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία βοήθεια. Ταΐζουμε τα ζώα μας από ζωοτροφές που στέλνουν εθελοντές και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, αφού δεν έμεινε καμία βλάστηση στο χωριό. Είχα ένα στάβλο 650 τετραγωνικά, δύο χιλιάδες μπάλες με άχυρο, σανό, τριφύλλι και μηχανήματα που έγιναν όλα στάχτη ενώ κάηκαν και μερικά από τα ζώα μου. Στο Λάσδικα έξι στους οκτώ κτηνοτρόφους έμειναν χωρίς στάβλο. Δεν έχουμε που να βάλουμε τα ζώα μας και το δασαρχείο μας απαγορεύει να φτιάξουμε έναν προσωρινό στάβλο γιατί είναι σε δασική έκταση. Όμως ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος γιατί τα ζώα σε έναν μήνα θα γεννήσουν. Πρέπει να δοθεί λύση μας γιατί εμείς ζούμε από την κτηνοτροφία και δυστυχώς τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα είναι πάρα πολλά».
Πηγή Εφημερίδα Πατρίς
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ