Ένας στέρεος θεσμός με γερές ρίζες και στην Πάτρα αποτελεί η Βραδιά Ερευνητή που διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, ενώ εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ταυτόχρονα με εκατοντάδες ακόμη πόλεις στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εκείνη την ημέρα διοργανώθηκε διαδικτυακά δημόσια συζήτηση με θέμα «Κέντρα Ικανοτήτων –Κέντρα σύγχρονης έρευνας», που συντόνισε ο δημοσιογράφος του «Σ.Ε.» Γιώργος Ηλιόπουλος και παρουσιάστηκε μέσω των διαδικτυακών μέσων της Βραδιάς Ερευνητή 2021 και του Δικτύου Forum Ανάπτυξης που στηρίζει επικοινωνιακά την πρωτοβουλία αυτή.
Πρόκειται για ένα νέο καινοτόμο επιχειρηματικό εγχείρημα που συνολικά στη χώρα μας περιλαμβάνει 12 Κέντρα Ικανοτήτων που αξιολογήθηκαν θετικά προς σύσταση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων από τις 17 αιτήσεις που υποβλήθηκαν.
Τα Κέντρα Ικανοτήτων, διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία, έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε βασικούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών. Στόχος τους η μεταφορά τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες.
Στη σύσταση και λειτουργία των νέων οντοτήτων συμμετέχουν, ως εταίροι/μέτοχοι, 194 φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων 25 ερευνητικοί οργανισμοί (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα) και 169 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν 4 από τα συνολικά 12 που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα. Τρία από τα κέντρα αυτά έχουν αναφορά στην Πάτρα, ενώ το τέταρτο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη
Στην εκδήλωση μετείχαν με το αντίστοιχο θέμα οι:
–Σπύρος Δενάζης, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών
Θέμα:Κέντρο Ικανοτήτων για Δίκτυα Επικοινωνιών 5ης γενιάς και επόμενων γενιών (π-ΝΕΤ Competence Center)
–Γεώργιος Χρυσολούρης, Καθηγητής Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού & Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Θέμα:Κέντρο Ικανοτήτων «Teaching Factory»
–Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής & Επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων
Θέμα: Κέντρο Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων. Σημειωτέον ότι στο σχήμα μετέχει και το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας ΙΡΙΣ.
-Δημοσθένης Ιωαννίδης, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Τεχνικός Συντονιστής του Κέντρου Ικανοτήτων για την Βιομηχανία 4.0.
Θέμα: I4 Bydesign Κέντρο Ικανοτήτων για την Βιομηχανία 4.0, Από το Σχεδιασμό στην Υλοποίηση
Οι εκπρόσωποι του κάθε κέντρου, μέσα από έναν ζωντανό διάλογο, είχαν την δυνατότητα να αναδείξουν τον ρόλο που καλείται αυτά να έχει σε σχέση με την καινοτομία, αλλά και να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε αυτό το αρχικό στάδιο της σύστασής τους.
Γιώργος Χρυσολούρης: « Η διέγερση του να γίνεις καινοτόμος»
Για τον ρόλο που καλείται να παίξει το συγκεκριμένο Κέντρο, ο κ. Χρυσολούρης ανέφερε ότι ήδη υπάρχει μια μακρά συνεργασία με τη βιομηχανία του εργαστηρίου, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια τα χρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνουν τα 180. Αυτή η συνεργασία έχει δημιουργήσει την υποδομή για ανεύρεση καινούργιων λύσεων, να χρησιμοποιεί και να αναπτύσσει νέες τεχνολογίες.
«Άρα έχουμε μια βάση επάνω στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε. Το Κέντρο Ικανοτήτων θα δημιουργήσει περαιτέρω συνέργειες με τη βιομηχανία και με άλλους φορείς. Ένα μεγάλο θέμα σε αυτή την υπόθεση είναι ο ορισμός του προβλήματος. Δηλαδή τι είναι αυτό που θέλεις να φτιάξεις, ποια η πρόκληση που θα αντιμετωπίσεις για να δημιουργήσεις ένα νέο προϊόν. Έχοντας αυτή τη διαδραστικότητα με τη βιομηχανία έχεις τη δυνατότητα να ακούς προβλήματα και να μπορείς να προτείνεις νέες λύσεις. Έχει τη διέγερση να γίνεις καινοτόμος, δεν βασίζεσαι σε μια επιστημονική περιέργεια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσολούρης.
Ως προς τα προβλήματα που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το κέντρο, ο κ. Χρυσολούρης ανέφερε ότι «είμαστε μια ερευνητική ομάδα που λειτουργεί χρόνια στο Πανεπιστήμιο. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Δυστυχώς είμαστε στο καθεστώς των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) που είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν έχει βελτιωθεί. Μπορώ να πω ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες αγκυλώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτό το υπόβαθρο, η δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων, πρέπει να πω μέχρι τώρα ότι δεν έχω βρει κάποια δυσκολία. Θεωρώ ότι είναι λίγο νωρίς να αποφανθούμε εάν τα πράγματα θα είναι δύσκολα ή όχι. Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα πάρουμε τα χρήματα, καθώς μέχρι σήμερα τα πράγματα φαίνονται δρομολογημένα».
Σπύρος Δενάζης :« Στόχος η διοχέτευση της έρευνας στην πράξη»
Ο Σπύρος Δενάζης αναφέρθηκε στον ρόλο του Κέντρου που συμμετέχει και εξήγησε ότι μόλις ολοκληρώθηκε η σύσταση, το ερώτημα που τέθηκε είναι εάν υπήρχε η δυνατότητα να αντιληφθούν οι συμμετέχοντες με ποιο τρόπο λειτουργούν στα διάφορα επίπεδα.
«Ξεκινήσαμε έναν διάλογο που μας άνοιξε νέους ορίζοντες σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά μας δόθηκε και μια πληθώρα ιδεών που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν όχι ένα, αλλά πολλά ερευνητικά προγράμματα. Για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε πρέπει οι υποδομές να περάσουν σε επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας , για να απελευθερώσουν πόρους από το Πανεπιστήμιο ή τις ερευνητικές ομάδες που έχουν κατ’ εξοχήν αυτό το ρόλο. Με το κέντρο σκοπεύουμε να επιταχύνουμε τη χρήση των δικτύων αλλά και στο κομμάτι του διαλόγου να διοχετεύσουμε την έρευνα σε κάτι που θα έχει άμεση εφαρμογή».
Για τα προβλήματα που έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα, ο κ. Δενάζης τόνισε ότι τα προβλήματα δεν είναι σημαντικά, πέρα για παράδειγμα του εντοπισμού ενός κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση του Κέντρου.
«Τα προβλήματα είναι ίδια με εκείνα που αντιμετωπίζει μια εταιρεία που ιδρύεται. Θα πρέπει να έχει τη νομική υποστήριξη. Από εκεί και πέρα στο κομμάτι του πώς θα λειτουργήσουμε ως ομάδα, υπάρχει η επιθυμία και έχουμε και προσωπικές σχέσεις. Το ζητούμενο είναι αυτά που έχεις θέσει στόχους με ποιο τρόπο θα μπορέσεις να τους πετύχεις. Δηλαδή να διαλέξεις την κατάλληλη τακτική και το προσωπικό για να μπορέσεις να υλοποιήσεις τους στόχους σου μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Όταν σε ένα κέντρο ικανοτήτων συγκεντρώνεις πολύ καλούς εταίρους και ομάδες που έχουν αποδείξει την αξία τους, μπορείς να είσαι αισιόδοξος».
Αλέξιος -Λέανδρος Σκαλτσούνης: « Οι συνέργειες οδηγούν σε ερευνητικά άλματα »
Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης: « Αυτό που βοηθάει τα Κέντρα Ικανοτήτων, όταν τα λειτουργήσουμε, επειδή θα είναι αυτόνομες εταιρείες είναι η μεγάλη «ευλυγισία» που υπάρχει στο να γίνουν συνέργειες με άλλες βιομηχανίες, θα ακολουθήσει δημιουργία συμβολαίων και πρόσληψη προσωπικού. Θεωρώ ότι η καινοτομία που παράγεται στο ακαδημαϊκό επίπεδο θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι εξίσου σημαντικό ότι και εμείς θα επωφεληθούμε από την τεχνογνωσία που θα μας δώσουν και οι βιομηχανικοί εταίροι μας. Είναι πράγματα που εμείς αυτή την στιγμή δεν έχουμε στο Πανεπιστήμιο. Άρα μιλάμε για μια σύμπραξη καλών εταιρειών οι οποίες ήδη επενδύουν στην έρευνα, του Πανεπιστημίου και μέσω μιας καινούργιας εταιρείας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η δική μας, θα είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείριση και αξιοποίηση των ερευνητικών μας αποτελεσμάτων.
Σημείωσε ότι από τη μέχρι σήμερα συνεργασία προκύπτει μια πολύ καλή «χημεία» των φορέων που μετέχουν στο εγχείρημα και «για την χώρα μας, αυτή η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα για να αναπτυχθούν ερευνητικά κέντρα και ομάδες είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ καλούς νέους επιστήμονες, από την άλλη υπάρχει μια δυσκολία στο να απασχοληθούν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, όμως αυτά τα κέντρα σίγουρα αποτελούν μια λύση αποκατάστασης».
Σε σχέση με τα προβλήματα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου, ο κ. Σκαλτσούνης τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη. Ωστόσο επεσήμανε ένα σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει : « Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου και βάσει της νομοθεσίας που ισχύει, το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συμμετάσχει με μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, εκτός της εταιρείας αξιοποίησης του Πανεπιστημίου ή της εταιρείας τεχνοβλαστών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα σχήμα με δεκαπέντε εταιρείες που είμαστε εμείς, δεν μπορεί να είναι τεχνοβλαστός κάποιου πανεπιστημίου. Εφόσον υπάρχει αυτή η δαμόκλειος σπάθη της νομοθεσίας, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και έχουμε εκφράσει αυτή την ανησυχία τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο Υπουργείο Ανάπτυξης».
Δημοσθένης Ιωαννίδης: « Πρόκληση τα βιώσιμα επιχειρηματικά πλάνα»
Για τις προοπτικές του Κέντρου Ικανοτήτων που συμμετέχει μίλησε ο Δημοσθένης Ιωαννίδης αναφέροντας ότι: «Υπάρχει ένα καλό επίπεδο σε όλα τα ερευνητικά κέντρα και στο πανεπιστήμιο, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο όμως θα πρέπει μέσω των ερευνητικών κέντρων να προχωρήσει στην ανάδειξη αυτών των αναζητήσεων. Μια πρόκληση αυτών των κέντρων, τα οποία είναι υπό ίδρυση, είναι ότι θα πρέπει να έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά πλάνα. Ουσιαστικά μιλάμε για την ίδρυση μιας καινούργιας εταιρείας και θα πρέπει να μιλάμε για τις δομές που χρειάζεται ώστε να είναι βιώσιμη». Από την άλλη τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει είναι ικανοποιητικά ώστε να μπορέσει να κάνει ουσιαστικά βήματα, μιας και η χρηματοδότηση είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την έρευνα και την καινοτομία.
Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο, ο ίδιος αναφέρει ότι ίσως υπό άλλες συνθήκες η σύσταση ενός τέτοιου κέντρου να χρειαζόταν περισσότερο χρόνο και είναι ευτύχημα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκίνησε η υλοποίησή του. Ωστόσο κάποιες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν παύουν να υφίστανται. Είναι οι ίδιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αντιμετωπίζει κάθε νέα εταιρεία μεγάλου βεληνεκούς.
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα έγγραφα και πιστοποιητικά απαιτούνται ώστε αυτές οι μεγάλες εταιρείες να μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και προσκλήσεις. Θα μπορούσε να υπάρχει μια ενοποιημένη πλατφόρμα και δεν χρειάζεται κάθε φορά να προσθέτεις έγγραφα. Ελπίζω το νέο Σύστημα Υποβολής Προτάσεων να δώσει μια τέτοια λύση. Είναι κάτι που θα βοηθήσει αρκετούς. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και είναι και το πιο σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πρώτο μέρος της συζήτησης ο εκπρόσωπος του κάθε κέντρου επεσήμανε ποιοι είναι οι στόχοι λειτουργίας και έδωσε το περίγραμμα του τρόπου που αυτοί θα επιτευχθούν.
Κέντρο Ικανοτήτων Teaching Factory: «Αμφίδρομη διασύνδεση φοιτητών και βιομηχανικών μονάδων»
Για το Κέντρο Ικανοτήτων Teaching Factory, που βασίζεται σε ένα μοντέλο που επιτρέπει τη σύνδεση των βιομηχανικών μονάδων με τις αίθουσες διδασκαλίας, αναφέρθηκε ο Γιώργος Χρυσολούρης.
Όπως σημείωσε με το συγκεκριμένο μοντέλο « μπορεί κάποιος με τη χρήση νέων τεχνολογιών να συνδέει συστηματικά και οργανωμένα τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια με βιομηχανικές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανικές μονάδες αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα της πανεπιστημιακής έρευνας και οι φοιτητές αποκτούν εμπειρίες από τη βιομηχανική πραγματικότητα. Ο στόχος είναι να μεταδοθεί η γνώση σε μια αμφίδρομη κατεύθυνση».
Στην παρουσίαση του εξήγησε ότι εκείνο που επιδιώκεται είναι «να πετύχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα και στόχος είναι να υπάρχει κατάρτιση, έρευνα και πειραματισμός. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας παραμένει ζητούμενο, ώστε το Πανεπιστήμιο να παρέχει καλύτερη μόρφωση. Όμως η απορρόφηση των νέων τεχνολογιών από τη βιομηχανία είναι ένας σημαντικός λόγος που μπορεί να γίνει μέσω αυτής της διαδικασίας».
Πρόσθεσε ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα concept που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και βασίστηκε στην ιδέα με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν στην πράξη μηχανικοί χρησιμοποιώντας τη βιομηχανική παραγωγή και τη βιομηχανική πράξη. Βέβαια δεν μπορεί κάποιος να κάνει ένα εργοστάσιο δίπλα στο Πανεπιστήμιο. Η ιδέα είναι μέσω τεχνολογιών να φέρει κάποιος το Εργοστάσιο δίπλα στο Πανεπιστήμιο».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γεώργιου Χρυσολούρη
Κέντρο Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων : «Ανοίγει ορίζοντες στα φυσικά προϊόντα».
Το Κέντρο Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων (ΚΙΦΠ) παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος Αλέξανδρος-Λέανδρος Σκαλτσούνης. Στην εισαγωγή του τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει τεράστια βιοποικιλότητα με πάνω από 6500 είδη, εκ των οποίων 1200 με 1300 είναι ενδημικά, δηλαδή συναντιούνται μόνο στη χώρα μας. Όλη αυτή η βιοποικιλότητα παράγουν χημικές ενώσεις, που σημαίνει ότι υπάρχει ένας απίστευτος πλούτος. Στόχος του Κέντρου Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου και αξιόπιστου επιστημονικού κόμβου στην Ελλάδα, ο οποίος θα παρέχει προηγμένες ερευνητικές υπηρεσίες (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) στο πεδίο των φυσικών προϊόντων. Το ΚΙΦΠ στοχεύει να χρησιμεύσει τόσο ως ερευνητικός κόμβος αριστείας για την εφαρμοσμένη έρευνα σε φυσικά προϊόντα, όσο και ως εξελιγμένο κέντρο αναλύσεων φυτικών πρώτων υλών , εκχυλισμάτων και τελικών φυτικών προϊόντων με φαρμακευτικό , καλλυντικό και διατροφικό ενδιαφέρον.
Στο κέντρο μετέχουν οι εταιρείες: Κορρές Φυσικά Προϊόντα, Pharmagnose Βιοτεχνολογική, Iasis Pharmaceuticals, Αttica Sciences, Thelka holdings, Iνστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Αντιστέλ Επιστημονικός Εξοπλισμός, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Foodoxys, Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας, Φ Choice, Οικο Αγρο, Κυρ-Γιάννη. Μετά την οριστικοποίησης της συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση, εκείνο που απομένει είναι η οριστικοποίηση του χώρου δημιουργίας του Κέντρου, υπογραφή καταστατικού και η σύσταση της εταιρείας.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Αλέξιου-Λέανδρου Σκαλτσούνη
Κέντρο Ικανοτήτων 5G: «Το μέλλον της τεχνολογίας στα χέρια μας»
To Κέντρο Ικανοτήτων 5G παρουσίασε ακολούθως ο Σπύρος Δενάζης και ο στόχος του είναι να παίξει το ρόλο ενός μικρού παρόχου. Θα μπορεί κάποιος να λειτουργήσει και να χρησιμοποιήσει εφαρμογές και να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες επάνω στις ίδιες τις υποδομές, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει επάνω σε ένα «δίκτυο παραγωγής». Σημείωσε ακόμη ότι το 5G αφορά και μελλοντικές τεχνολογίες και επιδίωξη είναι να μπορέσει να υποστηρίξει αυτό που ονομάζεται «κάθετη βιομηχανία».
Στους στόχους του κέντρου είναι η συμμετοχή εταιρειών που θα συμβάλλουν με την τεχνολογία τους στις υποδομές δημιουργώντας συνέργειες. Επίσης η διασύνδεση, ενοποίηση και διαλειτουργικότητα with με άλλα δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα, όπως επίσης η συνεργασία με διάφορους κάθετους παραγωγικούς τομείς και διασύνδεση με τις δικές τους εξειδικευμένες υποδομές. Ουσιαστικά το Κέντρο αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί ένα πρότυπο δίκτυο 5G και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια εθνικής εμβέλειας 5G υποδομής. Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθεί γενικότερα το Οικοσύστημα των υποδομών όλης της Δυτικής Ελλάδος. Μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με στόχο την ενδυνάμωσή του το υπάρχον μητροπολιτικό δίκτυο της πόλης
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σπύρου Δενάζη
Κέντρο Ικανοτήτων για τη Βιομηχανία 4.0: «Συνδέει έρευνα και επιχειρήσεις»
Για το Κέντρο Ικανοτήτων για τη Βιομηχανία 4.0 με έδρα τη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Δημοσθένης Ιωαννίδης, ερευνητής του κέντρου. Το Κέντρο γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με πρόεδρο τον Δημήτριο Τζοβάρα ενώ στο κέντρο μετέχει και ο Κωνσταντίνος Βότης, ερευνητής.
Το Κέντρο Ικανοτήτων είναι υπό τη μορφή ενός Συνεργατικού Σχήματος Καινοτομίας με στόχο να πλαισιώνεται από ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της Βιομηχανίας 4.0 και τον Φορέα Συντονική ΕΚΕΤΑ. Στόχος να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ έρευνας και επιχειρήσεων. Όραμα παραμένει το να διασυνδέσει τις γνώσεις, την εμπειρία και την τεχνολογική εξειδίκευση των εταίρων μετόχων του και μέσα από τις δράσεις και υπηρεσίες που θα προσφέρει, να προτείνει την εφαρμογή ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος να διευρυνθεί η πελατειακή βάση των επιχειρήσεων και να τους προσδώσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζήτηση της αγοράς και την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Το Κέντρο Ικανοτήτων απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των μελών στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων προκειμένου να προωθήσει και να δώσει δεξιότητες στο Ιndustry 4.0 εντός των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα αποσκοπεί στην ψηφιακή μεταμόρφωση και βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους με σκοπό την ενσωμάτωση νέων ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις θα είναι μεταξύ άλλων η παροχή τεχνογνωσίας και εργαλείων που παρέχονται μόνο από φορείς του εξωτερικού. Από την άλλη θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων -μετόχων σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα τους προσδώσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημοσθένη Ιωαννίδη
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ
https://forumanaptixis.gr/conference/e-forum-kainotomias#program,59
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ