Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Στην επικαιρότητα αυτήν την φθινοπωρινή περίοδο και λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα βρίσκεται η «ενεργειακή κρίση» με την αύξηση των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.
Η κρίση αυτή προσλαμβάνει παγκόσμια χαρακτηριστικά και με ολόκληρη την Ευρώπη να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Είναι τέτοια μάλιστα η απειλή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη σειρά μέτρων για την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών στα κράτη μέλη, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας. Η Ε.Ε είναι έτοιμη να εξετάσει και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα σε σχέση με την προμήθεια ορυκτών καυσίμων αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βασική εκτίμηση είναι ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους έξι μήνες και πως βραχυπρόθεσμα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στη λήψη εθνικών μέτρων, όπως η μείωση της φορολογίας των καυσίμων και της ενέργειας ή ακόμη η διάθεση των πόρων που εισπράττουν από τα λεγόμενα δικαιώματα ρύπων που αγοράζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η Κομισιόν επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να λάβουν βραχυπρόθεσμα μέτρα και για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, χωρίς όμως να θίγουν τους ευρωπαϊκού κανόνες ανταγωνισμού και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Έτσι για να βοηθηθούν οι καταναλωτές η Κομισιόν προτείνει οι κυβερνήσεις να προσφέρουν εισοδηματική υποστήριξη μέσω vouchers,αναβολές πληρωμών λογαριασμών ή μερική πληρωμή τους, που μπορούν να υποστηριχθούν με έσοδα από το σύστημα εμπορίου εκπομπών άνθρακα της ΕΕ. Επίσης, συστήνονται μέτρα/ δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή διακοπών σύνδεσης, περικοπές σε φορολογικούς συντελεστές και παροχή βοήθειας σε κάποιες εταιρείες ή βιομηχανίες.
Το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια έχει τεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου.
Πάντως και πέραν από τα όποια άμεσα μέτρα ανακούφισης λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις ή η Ε.Ε, όλα πλέον επιβεβαιώνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια μακρά περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων που όλες βασικό στόχο έχουν τις πλατιές κοινωνικές μάζες, με πρώτους πληττόμενους τους οικονομικά αδύναμους και κοινωνικά ευάλωτους
Το νέο στοιχείο, που διαφοροποιεί τις περισσότερες παραπάνω κρίσεις από όσες εδώ και δεκαετίες βιώνουμε μοναχικά ως χώρα, είναι ότι έχουν υπερεθνικά χαρακτηριστικά και αφορούν όλον τον πλανήτη.
Η υγειονομική κρίση επιπλέον έδειξε πόσο απροετοίμαστοι είμαστε ως κράτη και ως υπερεθνικοί μηχανισμοί στην αντιμετώπιση τέτοιας έκτασης προκλήσεων.
Επίσης αυτό που φαίνεται ότι ως βασική συνέπεια συνδέει αυτές τις κρίσεις είναι η «ένταση μαζικού φόβου» που τις συνοδεύει. Ένας μαζικός φόβος που δημιουργείται στις κοινωνίες όχι όμως ως αυθόρμητη φυσική άμυνα αλλά ως προσπάθεια χειραγώγησής τους.
Δεν θέλουμε εδώ να μεταφέρουμε σενάρια. Καταγράφουμε και όχι για πρώτη φορά γεγονότα και συνέπειες.
Νομίζουμε ότι δεν υπερβάλουμε λοιπόν αν, ανατρέχοντας στην δεκαετή οικονομική κρίση στη χώρα μας και στα πυκνά φαινόμενα των υπερεθνικών κρίσεων (της covid-19, της κλιματικής και τώρα της ενεργειακής με τις αυξήσεις τιμών που την ακολουθούν), διαπιστώνουμε την εμφάνιση διαρκώς εντεινόμενων φαινομένων διασποράς μαζικού φόβου και πανικού. Με πρωταγωνιστές σε αυτήν, τόσο θεσμικών φορέων όσο και των λεγόμενων συστημικών ΜΜΕ
Φοβισμένες κοινωνίες είναι αδύναμες κοινωνίες, ανίκανες να δώσουν λύσεις στις κρίσεις που τις συνοδεύουν.
Σε τέτοιες συνθήκες θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις και αν λαμβάνονται σε υπερεθνικούς ή εθνικούς θεσμούς( όπως οι τωρινές για την ενεργειακή κρίση) δεν έχουν προοπτική.
Πόσο μάλλον αν οι κρίσεις και ό φόβος που τις συνοδεύει δεν έρχονται νομοτελειακά αλλά ως αποτέλεσμα προετοιμασίας και «εργαστηριακών» πειραματισμών.
Τόσα πολλά μαζεμένα φαινόμενα σε τόσο λίγο χρόνο προβληματίζουν.
Πόσο μάλλον όταν πίσω από όλα αυτά δείχνει επίκαιρη και διαχρονική η κινηματογραφική ατάκα της δεκαετίας του ‘60
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη».
Η Φωτογραφία είναι από τον ζωγραφικό πίνακα «Αλυσίδες» του Βαγγέλη Παπαδόπουλου
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ