Η Πάτρα μετά από ενάμιση χρόνο υποδέχεται και πάλι τους 40.000 φοιτητές της που αποτελεί τον βασικό οικονομικό της αιμοδότη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ανοίγει σήμερα τις εισόδους του για διαζώσης μαθήματα.
Είναι η πρώτη προσπάθεια για την τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιστροφής στην κανονικότητα. Η πανεπιστημιακή αρχή έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και με την αυστηρή τήρησή τους, όπως διαβεβαιώνει ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας
Ξεκάθαρο άλλωστε ήταν και το ομόφωνο κάλεσμα της Συγκλήτου: «Δύο χρόνια μετά δεν πρέπει να κάνουμε τους χώρους των Πανεπιστημίων χώρους άγονων αντιπαραθέσεων. Μην διχαστούμε. Να υπερασπιστούμε με τη στάση μας τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Να τα ανοίξουμε. Να δώσουμε πάλι ζωντάνια στα εργαστήρια και στα αμφιθέατρα. Να υποδεχθούμε τους φοιτητές μας και ειδικά τους δευτεροετείς και πρωτοετείς μας. Να ζήσουμε τη χαρά της ζωντανής επαφής και της γνωριμίας με τους φοιτητές μας. Με αίσθημα ευθύνης και στάση ζωής που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη θα αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση και θα ανοίξουμε τα πανεπιστήμια».
Τα μέλη της Συγκλήτου καλούν όλα τα μέλη του ακαδημαϊκού ιδρύματος να εφαρμόζουν τα εξής:
«Επιδεικνύουμε όλοι μας την εμβολιαστική μας κατάσταση ως ένδειξη της προσπάθειας να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και δεν δημιουργούμε προβλήματα σε αυτό το ζήτημα. Δεν το αντέχει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, μετά από 1 1/2 χρόνο με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τους φοιτητές μας μακριά. Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, φοράμε μάσκα και ανοίγουμε τα Πανεπιστήμια δείχνοντας σε όλους ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί, ξέρει και θα αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτή τη δύσκολη κατάσταση».
Να σημειωθεί πως, η Πάτρα, όπως κάθε φοιτητούπολη, εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η πανδημία, είχε μια μεγάλη οικονομική «αιμορραγία» λόγω της απουσίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία αποτελείται από 800 καθηγητές και 40.000 φοιτητές. Ολος αυτός ο κόσμος αποτελούσε για την Πάτρα μια σταθερή πηγή εισοδήματος, που είχε λείψει. Ενοίκια, σούπερ και μίνι μάρκετ, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, μεταφορές, βιβλιοπωλεία, λιανικό εμπόριο και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες, έχαναν έσοδα περίπου 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, δηλαδή μια προσθήκη στην οικονομία της Πάτρας, άνω των 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, βάσει στοιχείων που κατέγραψε το Οικονομικό Επιμελητήριο σε έκθεσή του πρόσφατα. Φυσικά, στα παραπάνω δεν υπολογίζονται τα επιστημονικά συνέδρια που παραμένουν ακόμα παγωμένα, λόγω των επιδημιολογικών περιορισμών και που στερούν πολύτιμα έσοδα από τα ξενοδοχεία της πόλης, τις επιχειρήσεις κέτερινγκ και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης.