Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «σπιράλ» αναφέρει:
Στα θέματα Παιδείας, η αυτοδιοικητική πραγματικότητα μέχρι σήμερα δίνει στους Δήμους ως αρμοδιότητα μόνο την ευθύνη που αφορά τα σχολικά κτήρια και τη διανομή εγκεκριμένων κονδυλίων. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, κυρίως εκπαιδευτική, γίνεται με ευθύνη των κυβερνητικών υπευθύνων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα όσα συμβαίνουν στην εκπαιδευτική κοινότητα στα όρια του Δήμου Πατρέων (εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές, ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα) πρέπει να αφήνει αδιάφορη την εκάστοτε δημοτική αρχή. Στο χρονικό διάστημα από τις εκλογές του 2019 μέχρι και σήμερα, η ομάδα #Παιδείας του σπιράλ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς φορείς της εκπαίδευσης στην Πάτρα, όπως με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του Δήμου στις ευθύνες του απέναντι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διαπιστώθηκε ολιγωρία στην αρχή της σχολικής χρονιάς σχετικά με τη λειτουργία των μέτρων προστασίας από τον covid-19, όπως και ελλιπής αριθμός καθαριστριών και απολυμαντικών. Τελικά, δυστυχώς, φαίνεται πως ακόμα και τα απλά ή διαδικαστικά, μπορεί να γίνονται «βουνό». Παράλληλα, γίναμε αποδέκτες παραπόνων από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχετικά με τα πολλά ακατάλληλα κτήρια, στα οποία στεγάζονται κυρίως νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.
Το σπιράλ έχει κινήσει διαδικασίες, προκειμένου να πάρει στα χέρια του μια λίστα με τα κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρέων, από την οποία θα μπορέσουμε επιτέλους, εμείς και ο πατραϊκός λαός, να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για την ακίνητη περιουσία του Δήμου και το πως αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί. Βεβαιώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές), ότι οποιαδήποτε επικοινωνία με το #Παιδεία θα τύχει της απαραίτητης προσοχής μας και όπου, όπως μπορούμε, θα σταθούμε αρωγοί στο έργο που επιτελείται. Εκείνο όμως που κυρίως διαπιστώθηκε, με μεγάλη ανησυχία εκ μέρους μας, είναι η σχεδόν μηδαμινή σχέση του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου Πατρέων ως θεσμού με το Πανεπιστήμιο της πόλης μας!
Η Πάτρα είναι μια πόλη με παραπαίουσα βιομηχανία, ασθενική βιοτεχνία και ένα λιμάνι μεγάλο, που αν δεν συνδεθεί σύντομα με το τρένο και δεν αποκτήσει υποδομές για την υποδοχή του υγροποιημένου αέριου, μάλλον θα μας είναι χρήσιμο μόνο για τις τράτες και για την τοπική σύνδεση με την Κεφαλλονιά!
Ο τουρισμός πέρασε από δίπλα μας και δεν μας άγγιξε, ενώ η ανεργία είναι ο μόνιμος εφιάλτης της πόλης πολύ πριν αρχίσει η κρίση για την υπόλοιπη χώρα. Σε αυτό το σκηνικό θα έλεγε κανείς, ότι θα έπρεπε να προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας, Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων κ.α. ), ως φορείς επιστήμης, έρευνας, εκπαίδευσης και παραγωγικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κι όμως…
Έχει κανείς ποτέ αναρωτηθεί πού θα βρισκόταν η πόλη χωρίς το Πανεπιστήμιο; Πόσοι και πόσοι επαγγελματίες δεν βιοπορίζονται εξ’ αιτίας της ύπαρξής του; Πρώτοι απ’ όλους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η εστίαση, το εμπόριο, τα ΜΜΜ και γύρω από αυτούς δεκάδες άλλες επιχειρήσεις. Έτσι, για την ιστορία, ο αριθμός των φοιτητών ξεπερνά τους 35.000 και κάθε χρόνο έρχονται 7.000 με 8.000 νέοι!
Σύμφωνα με τον κ. Πρύτανη, η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει λάμψει με την απουσία της! Ο Δήμαρχος δεν ανταποκρίνεται σε καμία πρόσκληση του Πανεπιστημίου για εκδηλώσεις, δεν απαντά σε καμία επιστολή που του στέλνεται για συζήτηση πάνω σε προβλήματα που αφορούν θέματα κοινά με τον δήμο, όπως π.χ. η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Το σπιράλ ξεκίνησε τις επαφές με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, διότι απλούστατα θεωρούμε πως το Πανεπιστήμιο και η πόλη θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και να συνεργάζονται αρμονικά. Για τον σκοπό αυτό, ετοιμάζεται σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες θα κτίσουν σιγά-σιγά, σε στέρεα βάση, τη σχέση αυτή, την τόσο απαραίτητη για την πορεία της Πάτρας προς το μέλλον.