Η Γενική Συνέλευση έγινε στον αύλειο χώρο της πρώην Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας με μεγάλη συμμετοχή, απόδειξη της ισχύος του Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων.
Κατά την ομιλία του ο κ. Σατολιάς ανέλυσε σχέδια ανάπτυξης, προβλήματα, ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας αλλά και την σταθερή πορεία του Συνεταιρισμού προς όφελος όλων των παραγωγών. Εκανε αναφορά στην συνεχή κερδοφορία του Συνεταιρισμού κατά την τελευταία 5ετία.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, κατά την τυροκομική περίοδο 2020-2021 ο ΑΓΣ απορρόφησε 18.200 τόνους αιγοπρόβειο και 1.500 τόνους αγελαδινό γάλα. Παρήγαγε 40.000 κιλά φέτα, 25.000 κιλά γίδινο τυρί και 100 τόνους μυζήθρα με τιμή παραγωγού 1,03 ευρώ/ κιλό το πρόβειο γάλα και 60 λεπτά/κιλό το γίδινο. Ο κύκλος εργασιών το 2020 αυξήθηκε στα 36,8 εκατ. ευρώ ενώ νέα αύξηση αναμένεται για φέτος. Τα κέρδη προ φόρων το 2020 ήταν 2,23 εκατ. ευρώ. Όπως και κατά το παρελθόν, έτσι και φέτος, ο ΑΓΣ προμηθεύεται το πρόβειο γάλα με βάση μια τιμή κοντά στο 1 ευρώ/κιλό ενώ η τελική τιμή θα κριθεί κατά την εκκαθάριση και θα είναι, όπως πάντα, η υψηλότερη ή από τις υψηλότερες, τιμές παραγωγού στη χώρα.
Όπως ανέφερε ο κ.Σατολιάς, στα πλαίσια της συνεργασίας με τον Ομιλο Σ/Μ Σκλαβενίτη, ο ΑΓΣ Καλαβρύτων θα λανσάρει στην αγορά και νέα τυροκομικά είδη (γιαούρτι – κρέμες), διευρύνοντας την γκάμα με τα προϊόντα και την παραγωγή του. Παράλληλα, εκτός από την ανάπτυξη της νέας μονάδας παραγωγής στο Σκεπαστό, ο ΑΓΣ επενδύει στην ενεργειακή αναβάθμιση και πιστοποίηση, συμβάλλοντας στη προστασία της φύσης και την κυκλική οικονομία. Παράλληλα διατηρεί σταθερά και εξαγωγικό προσανατολισμό.
«Είμαστε στις 3-4 μεγάλες τυροκομικές εταιρείες της χώρας, σύμφωνα με καταναλωτική έρευνα, το προϊόν μας παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση και πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας με νέα είδη και επένδυση στο ‘branding’ με σωστό marketing και επικοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σατολιάς.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗ ΦΕΤΑ
Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ.Σατολιά στα φαινόμενα νοθείας της φέτας με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος και εξαγωγών νοθευμένου προϊόντος από εγχώριες μονάδες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΓΣ, παρά το κενό στη νομοθεσία που αφήνει «παραθυράκια» στην νόθευση, η σύσταση της Διεπαγγελματικής οργάνωσης της Ελληνικής Φέτας , εδώ και 1,5 χρόνο, είναι ένα βήμα μπροστά στον αγώνα για πιστοποίηση της παραγωγής και του εξαγόμενου προϊόντος.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι μοναδικός στόχος του ΑΓΣ είναι η περαιτέρω στήριξη των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος. Γι αυτό και ο ΑΓΣ έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσει να προμηθεύει τα μέλη του, παραγωγούς, με ζωοτροφές και αγρο-εφόδια σε προνομιακές τιμές. Παράλληλα, στην προσπάθεια του Συνεταιρισμού να μειώσει το κόστος παραγωγής, μετά τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, το ΔΣ αποφάσισε να προμηθευτεί καλαμπόκι σε προνομιακή τιμή να το διανείμει στους κτηνοτρόφους του στο κόστος αγοράς του.
Στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ ο ΑΓΣ Καλαβρύτων ζητά αύξηση της διασυνδεδεμένης ενίσχυσης για το αιγοπρόβειο γάλα και η σύνδεση της ενίσχυσης με την παραγωγή. «Αν δεν κάνουμε αυτό, σύνδεση της ενίσχυσης με τον παραγωγό, δεν θα έχουμε πραγματικό αποτύπωμα στον παραγωγό, θα δίνουμε ενισχύσεις αλλά δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε τον κτηνοτρόφο να τραφεί. Η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια είναι ο άξονας ύπαρξης της Ε.Ε.» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Τέλος αναφορά έκανε και στην πρόσφατη πρωτοβουλία ενίσχυσης με ζωοτροφές και άλλα εφόδια των πληγέντων από τις πρόσφατες φωτιές κτηνοτρόφων σε Ηλεία και Εύβοια. «Είναι δυνατόν αυτός ο Συνεταιρισμός να μην ασκήσει τον κοινωνικό του ρόλο;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ.Σατολιάς.