Άρθρο του Χρίστου Δήμα, Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, η υγειονομική κρίση, είναι ίσως ένα από τα χαρακτηριστικότερα σύγχρονα παραδείγματα εφαρμογής και επιτάχυνσης της καινοτομίας και της έρευνας. Η συνεργασία της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας και των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η ανακάλυψη πολλών, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι η συνεχής στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας και η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα. Έμφαση δίνεται στην ανάδειξη και ενίσχυση της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η οποία συμβάλλει στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση (+17,2%) της τελευταίας δεκαετίας στον δείκτη έντασης Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α). Πιο συγκεκριμένα, και παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν το 2020 σε 1.50%, έναντι του 1.28% το 2019 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Το νέο βελτιωμένο φορολογικό πλαίσιο με τις υπερεκπτώσεις δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης από το 130% στο 200% δίνει σημαντική ώθηση και κίνητρα για επιπλέον επενδύσεις σε Ε&Α, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα καθίσταται πόλος έλξης για τους επενδυτές του εξωτερικού.
Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece”, παρέχει την δυνατότητα στην Ελληνική Πολιτεία να γνωρίζει πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζομένους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Το “Elevate Greece” ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2020, ήδη ξεπέρασε το φράγμα των 500 νεοφυών επιχειρήσεων και αναμένεται να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην χαρτογράφηση και ανάδειξη του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.
Με τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της δημιουργίας της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική και το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης (ThessINTEC), η Ελλάδα αποκτά φυσικές έδρες καινοτομίας όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές, θερμοκοιτίδες, τμήματα Ε&Α μεγάλων επιχειρήσεων κ.α. Συνεπώς, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από τους Έλληνες ερευνητές αναπτύσσονται συνεχώς σημαντικές εφευρέσεις και παράγεται διεθνώς πρωτοπόρα επιστημονική γνώση με σημαντική δυναμική εμπορικής αξιοποίησης στη διεθνή αγορά. Χρειάζεται ωστόσο, ώθηση και υποστήριξη ώστε οι εφευρέσεις, η έρευνα και η επιστημονική γνώση αυτή να εξελίσσεται σε νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες και νέα οφέλη για την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, προωθούνται διατάξεις για την συγκρότηση και κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου των Εταιρειών-Τεχνοβλαστών (Spin-Off), για όσες εταιρείες προέρχονται από ερευνητές σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, έχοντας αναπτύξει καινοτομίες από τα ερευνητικά τους αποτελέσματα.
Επίσης, έχουν ψηφισθεί σημαντικές διατάξεις για την έρευνα που στοχεύουν στην επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας για τους Έλληνες ερευνητές και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.
Ενδεικτικά, πλέον παρέχεται η δυνατότητα της εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα μη χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς/διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους. Την ίδια στιγμή, προωθούνται δράσεις για την στήριξη και ωρίμανση των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs), για τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (Innovation Clusters) και για τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centres).
Η επένδυση στην καινοτομία και την έρευνα είναι μονόδρομος. Αποτελεί αναμφισβήτητα τον οδηγό που όχι μόνο θα συμβάλλει στο να ανταπεξέλθει η χώρα στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής όπως είναι η ιατρική ακριβείας, η ευφυής γεωργία, η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός της μετασχηματισμός, κ.α., αλλά θα δώσει την ευκαιρία να «χτίσει το αύριο» μέσα από τις καινοτόμες ιδέες και την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ