Τις πληγείσες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγουμένων 24ώρων, επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης, ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής του Υπ.Οικ, Νίκος Κουλοχέρης.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, επισκεπτόμενοι διαδοχικά τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και συμμετέχοντας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για τον συντονισμό των δράσεων, με στόχο την τάχιστη δυνατή καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.
Στις επισκέψεις και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Άγγελος Τσικρής και Ιάσονας Φωτήλας, ο Δήμαρχοι, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, οι Αντιπεριφερειάρχες, Βασίλης Γιαννόπουλος, Χαράλαμπος Μπονάνος, Θεόδωρος Βασιλόπουλος και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Στεμπίλης, ο Διοικητής των Π.Υ Ηλείας Βασίλης Σολδάτος και άλλα Αξιωματικοί του Π.Σ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων ΠΕ Ηλείας, Μιχάλης Καλογερόπουλος, καθώς επίσης αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές, Νέα Μανωλάδα, Βάρδα, Γαστούνη, Σαβάλια και Βουπράσιο, Λάππα, Καλόγρια, Μετόχι όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί σε υποδομές και καλλιέργειες. Το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα και, εκτός των αποζημιώσεων, να αξιολογήσει το είδος και το μέγεθος των παρεμβάσεων που πρέπει να υπάρξουν για την μακροπρόθεσμη θωράκιση των περιοχών από αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.
Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία βρίσκεται «επί ποδός» ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με τους Δήμους, έχουν συσταθεί οι επιτροπές καταγραφής των ζημιών, προκειμένου τα στοιχεία να αποσταλούν προς τα αρμόδια υπουργεία για την αποζημίωση των πληγέντων.
«Βρισκόμαστε απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε υποδομές που είναι παρωχημένες. Κατά συνέπεια, απαιτείται μία νέα στρατηγική αντιμετώπισης και θωράκισης, απέναντι στην κλιματική κρίση. Ωστόσο, εκείνο που άμεσα απαιτείται, είναι ο συντονισμός και η κινητοποίηση όλων μας για την αποκατάσταση των ζημιών», ανέφερε.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης επέστησε την προσοχή των πολιτών στο ενδεχόμενο νέων εντόνων φαινομένων τις επόμενες ώρες, υπογραμμίζοντας ότι πρώτο μέλημα όλων πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΣΙΝΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Αργότερα, το μεσημέρι, ακολούθησε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία αφορούσε το μεγάλο πλημμυρικό πρόβλημα που εδώ και μέρες απασχολεί το Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε την δρομολόγηση των διαδικασιών και τη χρηματοδότηση με 6,7 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου «αποκατάσταση ζημιών υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων – καθαρισμός & διάνοιξη τάφρου και αποκατάσταση βλαβών αναχωμάτων στον ΤΟΕΒ Λεσινίου της ΠΕ. Αιτωλοακαρνανίας», έπειτα από πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Δίνουμε μια ολιστική λύση σε ένα μείζον πρόβλημα με την διάνοιξη αυλακιου απορροής προς τη θαλάσσια περιοχή, ενώ αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα με τα αναχώματα σε μήκος 14 χλμ» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Το έργο, που θα εκτελεσθεί μέσω δύο υποέργων, α) εργασίες αποκατάστασης βλαβών, καθαρισμού & διάνοιξης τάφρου Γεροπόρου ΤΟΕΒ Λεσινίου, β) Εργασίες αποκατάστασης βλαβών αναχωμάτων τάφρων Γεροπόρου και Αγ. Δημητρίου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου, περιλαμβάνει εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες με μεγάλο ύψος βροχής, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες σε χείμαρρους, ρέματα και αρδευτικούς τάφρους στους Δήμους Ξηρομέρου, Μεσολογγίου, Θέρμου , Αγρίνιου και ειδικά στην περιοχή του κτήματος Λεσινίου και της Τάφρου του ΤΟΕΒ Γεροπόρου. Σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, καλλιεργήσιμες περιοχές πλημμύρισαν και κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πληγείσες περιοχές του κτήματος Λεσινίου και οι τάφροι του Γεροπόρου και του Αγ. Δημήτριου του ΤΟΕΒ εκτιμήθηκε ότι απαιτούν άμεση αποκατάσταση καθώς επερχόμενες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν επιπλέον καταστροφές και πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό γιατί, μετά την εκδήλωση εκτάκτων καιρικών φαινομένων, αλλάζουν οι μηχανισμοί απορροής της βροχής στο υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής, σε και δημιουργούνται νέες συνθήκες που επαυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων το οποίο επιτείνεται υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής.
Στη σύσκεψη για το Λεσίνι συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Μασίκας.