Να παραμείνει σε εγρήγορση η κοινωνία, καθώς τα μηνύματα από το μέτωπο του κορωνοϊού στην περιοχή δεν είναι ενθαρρυντικά, τονίστηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί από την Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Γιάννη Καρβέλη Διοικητή της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας και Χαράλαμπο Μπονάνο, Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας.
Σε σχέση με τον εμβολιασμό η κ. Μαστοράκου παρατήρησε ότι: «O ιός όταν μπαίνει στο σώμα ενός ανεμβολίαστου δημιουργεί εκατομμύρια αντίγραφα μέσα σε λίγες ημέρες. Ο Οργανισμός αργεί κατά δύο ημέρες να αρχίσει την παραγωγή αντισωμάτων που θα εξολοθρεύσουν τον ιό. Αυτός ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος γιατί ο ιός με τα εκατομμύρια αντίγραφά του επιτίθεται σε όλα τα όργανα και δημιουργεί βλάβες και ζημιές. Εξελίσσεται μια τιτανομαχία όπου ο οργανισμός ίσως βγει νικητής αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα βγει δυστυχώς ο ιός νικητής. Στο σώμα των εμβολιασμένων υπάρχει μια πανοπλία έτοιμων αντισωμάτων που εξολοθρεύει τον ιό και δεν τον αφήνει να αναπαραχθεί με τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτή είναι ουσιαστικά η διαφορά. Οι ανεμβολίαστοι έχουν οκτώ φορές περισσότερο πιθανότητα να μολυνθούν, 20 με 25 φορές είναι επιρρεπείς σε βαριά νόσηση και κινδυνεύουν να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Και 11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη δέλτα και μπορούν να ανταποκριθούν σε ποσοστό άνω του 90%. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι εμβολιασμένοι είναι ότι δεν θα νοσήσουν σοβαρά και δεν θα απασχολήσουν το σύστημα υγείας».
H κ. Μαστοράκου παρέδωσε μια επιστολή στον κ. Γιάννη Καρβέλη με τα ονόματα 14 γιατρών (7 παθολόγοι, 3 γενικών γιατρών και 4 πνεομονολόγων) που θέτουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους συστρατεύονται στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον υγειονομικό τομέα της περιοχής.
« Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πιεστική όχι μη διαχειρίσιμη. Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 92 ασθενεί στην κλινική Covid. Νοσηλεύουμε έναν ψυχιατρικό ασθενή στην Ψυχιατρική Κλινική και μια επίτοκο σήμερα που μπήκε στη μαιευτική κλινική. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε σπονδυλωτά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως είναι τα μικρά παιδιά και οι έγκυες. Για να φροντίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους αναγκαζόμαστε να αφαιρέσουμε άλλου είδους δραστηριότητες από τα νοσοκομεία μας. Αφαιρούμε κλινικές, χειρουργεία και άλλου είδους επείγουσες εξετάσεις που θέλει και προσδοκά ο κάθε συμπολίτης από κάθε νοσοκομείο. Αυτό στερεί αυτές τις δυνατότητες από συμπολίτες που έχουν άλλες ανάγκες».
Ο ίδιος τόνισε ότι τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 1700 και εφόσον ένα 20% από αυτά νοσήσει βαριά, τότε δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας και σίγουρα το 10% θα χρειαστεί εισαγωγή.
«Τα δύο νοσοκομεία στην εφημερία τους καλούνται να εξυπηρετήσουν άτομα που έχουν νοσήσει από άλλες περιοχές. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση υπάρχει ένας τρόπος: ο εμβολιασμός. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να ακουστεί δυνατά προς τα έξω», κατέληξε ο κ. Καρβέλης.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε ότι «είμαστε σε μια κατακόκκινη περιφερειακή ενότητα. Χθες είχαμε 240 κρούσματα στην Αχαϊα με 300.000 πληθυσμό όταν η Ανατολική Αττική με 550.000 πληθυσμό είχε 220 κρούσματα. Στο θέμα των ενεργών κρουσμάτων είμαστε στα 1800 ενεργά κρούσματα. Έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ από τα ενεργά κρούσματα που είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Οταν έγινε τοπικό lockdown τα ενεργά κρούσματα ήταν 800. Το αισιόδοξο που υπάρχει είναι ότι μετά τα μέτρα και την πίεση τις δύο τελευταίες ημέρες έχουμε καταγράψει 2074 εμβολιασμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και χθες 1923. Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφαμε 400 εμβολιασμούς. Στο εμβολιαστικό κέντρο του ΟΛΠΑ από τους 40 εμβολιασμούς την ημέρα πήγαμε στους 180 και από 25 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 480 εμβολιασμοί την ημέρα. Είναι μηνύματα αισιόδοξα αλλά δεν φθάνουν. Πρέπει να ανεβάσουμε τα νούμερα γιατί είμαστε σε μια περιφερειακή ενότητα πο έχουν εμβολιαστεί 177.000 πλήρως εμβολιασμένους και η μεγάλη αγωνία είναι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για την τρίτη δόση».
Στη συνέχεια τόνισε ότι « δυστυχώς υπάρχει μια «συνωμοσιολογική φλυαρία» που μας πηγαίνει πίσω και βρισκόμαστε σε μια «ομηρία» των ανεμβολίαστων. Το 4ο κύμα είναι των ανεμβολίαστων, και αυτό κρατάει την κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη. Εάν πέσουμε σε περιορισμούς κινητικότητας, αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην εργασία. Το να επικρατεί αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι χάνουμε θέσεις εργασίας. Μια ρήση που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να σοβαρευτούμε και να εμβολιαστούμε».
Οι επιλογές που μπορεί να κάνει η Πολιτεία είναι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ευάλωτους, κατά τον κ Μπονάνο, που ανέφερε ότι τη στιγμή που το σύστημα υγείας απασχολείται γαι ανθρώπους άνω των 60, θα ήταν επιβεβλημένη η υποχρωτικότητα των εμβολιασμών σε όλους άνω των 60 . Επίσης πρότεινε υποχρεωτικότητα εμβολιασμών σε εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, στους εκπαιδευτικούς , την εστίαση κλπ. Στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι μέσω ειδικής τηλεοπτικής ημερίδας να υπάρξει ένα πλέγμα πληροφόρησης προς το κοινό ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για αύξηση των εμβολιασμών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ