Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι επαγγελματίες της εστίασης, καθώς αντιδρούν στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Τα μέτρα όπως δηλώνουν οι καταστηματάρχες οδηγούν σε νέα μείωση του εν δυνάμει πελατολογίου τους και δημιουργούν πολλά προβλήματα στον κλάδο τους που καθιστά αδύνατη την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Μαξίμου, μεταξύ παραγόντων της εστίασης και του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός, ότι «δεν θα κλείσουμε», παροτρύνοντας τους επαγγελματίες να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Σημειώθηκε, επίσης, η συνεισφορά τους στους ελέγχους κι ότι η πρώτη εφαρμογή των μέτρων έγινε χωρίς εντάσεις. Από την πλευρά των εκπροσώπων των φορέων τέθηκαν, επίσης, επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους.
Η απεργία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) αποφάσισε το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:
• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021».
Γ. Καββαθάς: Στα take away δεν χρειάζεται έλεγχος πελατών
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί σωστά σχετικά με τον έλεγχο των παραστατικών και διευκρίνισε ότι στο take away (παραλαβή εκτός) δεν χρειάζεται να γίνει έλεγχος πελατών.
«Ο πελάτης μπαίνει με μάσκα, παίρνει το προϊόν και αποχωρεί, δεν κάθεται σε πάγκο ή τραπέζι. Αν βγει έξω αν κάτσει έξω σε πάγκο να πιει τον καφέ του, βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά η ΚΥΑ προβλέπει ότι αν παίρνεις καφέ και φεύγεις δε γίνεται έλεγχος» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Ο κ. Καββαθάς δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο δυσκολεύουν πάρα τις επιχειρήσεις, καθώς περιορίζουν κατά πολύ τους δυνητικούς πελάτες. Έκανε λόγο για μείωση τζίρου 30 – 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, δηλαδή τις δύο πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων, ενώ Δευτέρα και Τρίτη, ανέφερε πως η μείωση έφθασε και το 80%.
«Από τους περίπου 96.000 ελέγχους η παραβατικότητα είναι κάτω του 0,5%» σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.