Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Μια μεγάλη ευκαιρία να καταρτιστούν στους νέους τρόπους καλλιέργειας θα έχουν οι αγρότες της περιοχής μας. Και αυτό διότι με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με συνολική δημόσια δαπάνη 1.893.175,20 ευρώ, εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης για την κατάρτιση γεωργών στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.3 3 «Ενισχύσεις για την Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων».
Η Πράξη αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για δικαιούχους γεωργούς του Υπομέτρου 6.3, έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες, οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Ειδικότερα, ωφελούμενοι της Πράξης είναι 3.192 δικαιούχοι γεωργοί της 1ης Πρόσκλησης για ένταξη στο Υπομέτρο 6.3 του Μέτρου 01 του ΠΑΑ 2014 – 2020 για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι 3.192 ωφελούμενοι της Πράξης έχουν την υποχρέωση, είτε να κατέχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης ένταξης.
Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 90 ωρών ανάλογης κατεύθυνσης (σε συνάφεια με το προσανατολισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης), από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».
«Οι νέοι αγρότες και κυρίως οι καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι αγρότες μας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κοινής γεωργικής πολιτικής. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε το 2013. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε ένα ισχυρό μέσο, μια σύγχρονη και προσανατολισμένη στο μέλλον γεωργική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένας από τους σαφείς στόχους της είναι η τόνωση της ανάπτυξης, με τη διατήρηση ή ακόμη και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αγροτικές περιοχές.» σημείνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος.
Στόχος της γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης είναι να προσφέρει στους αγρότες εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Οικονομίας και Εμπορίου των Αγροτικών Προϊόντων, που θα προωθούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και θα συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εξελίξεις και απαιτήσεις της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και γνώσεις του Αγροτικού κλάδου.
Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία/θεματικές ενότητες:
- Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
- Χρηματο-οικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων/χρήση ΤΠΕ και νέων τεχνολογιών,
- Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
- Εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
- Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).
Μεταξύ των κυριότερων διαφοροποιήσεων σε σχέση με άλλες προσκλήσεις περιλαμβάνεται η επίτευξη κύκλου εργασιών από γεωργική δραστηριότητα, με βάση τα φορολογικά στοιχεία, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο, ενώ κατά την αίτηση της τελικής αποπληρωμής θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις, όπου η πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο.
Επίσης, αλλαγές προβλέπονται σχετικά με:
* την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αρχική κατάσταση,
* την υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός 12 μηνών από την απόφαση έγκρισης και παραμονή έως το έτος εξόδου τους από το μέτρο,
* την υποχρεωτική παραμονή στο πρόγραμμα για 7 χρόνια, η οποία δύναται να αυξηθεί κατά 1 έτος ανάλογα με το έτος επίτευξης των στόχων(3 ή 4 έτος),
* τη διατήρηση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη έως το έτος ολοκλήρωσης του προγράμματος,
* τη διατήρηση του τόπου μόνιμης κατοικίας, εντός της ίδιας Περιφέρειας,
* τη δυναμικότητα εισόδου της γεωργικής εκμετάλλευσης, εκφρασμένη σε όρους τυπικής απόδοσης, που θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 8.000 ευρώ για μελισσοκομικές εγκαταστάσεις και από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ αναλόγως τον τόπο μόνιμη κατοικίας και τον πληθυσμό αυτού.
Συνάντηση με Μπαγινέτα
Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα για τις νέες προκηρύξεις.
Τα προγράμματα είχε αποφασιστεί να υλοποιηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου 2021, όπως και έγινε. Ειδικά σύμφωνα με την προδημοσίευση για τους Νέους Αγρότες, είχε αποφασιστεί ο διπλασιασµός της περιόδου δέσµευσης (ήταν τρία µε τέσσερα έτη στην πρώτη πρόσκληση) και πριμ που να ξεκινά από τα 35.000 ευρώ για την ένταξη περί των 8000 δικαιούχων.
Επίσης, με γνώμονα τις αιτήσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του 2021 θα γίνουν οι εντάξεις στις καινούργιες προκηρύξεις Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών µηχανηµάτων (Μ.4.1.1) και Σχεδίων Βελτίωσης αρδευτικών επενδύσεων (Μ.4.1.2). Ακόμα ολοκληρώνεται η ενεργοποίηση του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις για τη διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την ενίσχυση της παροχής των γεωργικών συμβουλών, καθώς και την εφαρμογή του υπο-Μέτρου 2.1 του ΠΑΑ 2014-2020,σε όλη την Ελληνική Επικράτεια με σκοπό την στήριξη Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργούς.
Εγκύκλιος από ΟΠΕΚΕΠΕ
Εγκύκλιο με οδηγίες για τον διοικητικό έλεγχο στα νομικά πρόσωπα, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης των γεωργών νεαρής ηλικίας και τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, εξέδωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο έλεγχος που διενεργείται στα νομικά πρόσωπα έχει στόχο οι πληροφορίες αυτές να αξιοποιηθούν ώστε να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι ή μη.
Σκοπός του διοικητικού ελέγχου των νομικών προσώπων είναι να διαπιστωθεί αν αυτά πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων για τη χορήγηση ΕΑ ή της ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.
Για να διαπιστωθούν τα παραπάνω εξετάζεται αν τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνονται στην ΕΑΕ ως οικονομικοί διαχειριστές πληρούν τα οριζόμενα της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διαχειριστής (ΟΔ) πρέπει να πληροί σωρευτικά τα παρακάτω:
- Τόσο ο ίδιος όσο και το νομικό πρόσωπο στο οποίο είναι οικονομικός διαχειριστής πρέπει να ασκούν γεωργική δραστηριότητα
- Ασκεί μακροχρόνιο έλεγχο στο νομικό πρόσωπο
- Ασκεί καθημερινή διαχείριση στο νομικό πρόσωπο
- Λαμβάνει αποφάσεις για το νομικό πρόσωπο, χωρίς να δύναται να ασκείται βέτο από άλλα φυσικά πρόσωπα
- Κατέχει ποσοστό/μερίδιο μεγαλύτερο του 50% στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου.
- Για το έτος αιτήσεων 2021 ο διοικητικός έλεγχος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 15 Νοεμβρίου 2021.
#pgnews
#ΑΓΡΟΤΙΚΑ