Του Γ. Η. Ορφανού
Δεν υπάρχει ημέρα που να μην φτάσει κάτι στο προσκήνιο της εγχώριας και της διεθνούς επικαιρότητας για την εξάπλωση της παιδικής εργασίας ανά τον κόσμο. Παιδιά εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες και έναντι πενιχρών αμοιβών για το μεροφάι, θύματα μιας στυγνής εκμετάλλευσης.
«Το 1/4 της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται στην παιδική εργασία . Ένας αμείλικτος κλοιός τεράστιων οικονομικών συμφερόντων σφίγγει γύρω από εκατοντάδες εκατομμύρια μικρά παιδιά. Το αποκρουστικό πρόσωπο του κεφαλαίου στην πιο ωμή εκμεταλλευτική του δράση», έγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 04.07.1999 (σελ. 1). Ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται να δουλέψουν έχει αυξηθεί σε 160 εκατομμύρια παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει αύξηση 8,4 εκατομμυρίων παιδιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας των επιπτώσεων του COVID-19. Τα στοιχεία αυτά μνημονεύονται σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της UNICEF κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας το καλοκαίρι του 2021.
Ακούμε, λοιπόν, ή διαβάζουμε καθημερινά για παιδιά που, σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας, εγκαταλείπουν τη σχολική μόρφωσή τους επειδή δεν μπορούν οι οικογένειές τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά τα βάρη της παιδείας και μετατρέπονται έναντι ψιχίων σε εργατικά χέρια. Πληροφορούμαστε τη χρησιμοποίηση και την προμήθεια ή την προσφορά παιδιών με σκοπό την πορνεία ή για την παραγωγή πορνογραφικού υλικού. Μαθαίνουμε και για τη χρησιμοποίηση, την προμήθεια, ή την προσφορά παιδιών για έκνομες δραστηριότητες, ιδίως για την παραγωγή και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Καιρός, επομένως, είναι να αναληφθεί και, κυρίως, να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια πρωτοβουλία να θεσμοθετηθούν αυστηροί νόμοι για την παιδική εργασία και να εφαρμόζονται απ’ όλους απαρεγκλίτως. Σε κάθε χώρα να εκπονηθεί και να εφαρμόζεται μια σειρά προγραμμάτων δράσης για την άμεση εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας. Να καθοριστούν από το εγχώριο και το παγκόσμιο δίκαιο ποινικές ή άλλες κυρώσεις για τους παραβάτες. Τέλος, κάθε κοινωνία, ως σύνολο, ας αγκαλιάσει πραγματικά τα παιδιά που βιώνουν τέτοιες συνθήκες και να φροντίζει για την αποκατάστασή τους, την αρμονική ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την πρόσβασή τους στη δημόσια δωρεάν παιδεία.