Τελικά δε θα μάθουμε ποτέ εάν οι εκτιμήσεις για ύπαρξη τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων απολήψιμων βαρελιών πετρελαίου στον δυτικό Πατραϊκό Κόλπο ήταν βάσιμες.
Οι «παγωμένες» εδώ και ενάμιση χρόνο έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο «οικόπεδο» λαμβάνουν οριστικά τέλος, καθώς ο διαχειριστής ΕΛΠΕ και η συνεργαζόμενη Energean, ενημέρωσαν την ΕΔΕΥ ότι αποχωρούν από την παραχώρηση.
Η είδηση έγινε γνωστή από την διοίκηση των ΕΛΠΕ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με παράγοντες του χώρου της ενέργειας, για τον προσανατολισμό του ομίλου στις καθαρές μορφές ενέργειας αλλά και την απομάκρυνσή του, από το «οικόπεδο» υδρογονανθράκων του Δυτικού Πατραϊκού.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι εκτός από την επιστροφή των περιοχών «Αρτα – Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» τον προηγούμενο μήνα, ενημέρωσε το ελληνικό δημόσιο πως προτίθεται να επιστρέψει και την άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων και στην περιοχή «Δυτικός Πατραϊκός».
Η επιστολή πρόθεσης για αποχώρηση ήταν κοινή, δηλαδή συνυπογράφεται και από την Energean Oil & Gas που είχε μπει στο μπλοκ ως συνεταίρος με τα ΕΛΠΕ, διά της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Edison στην Ελλάδα.
Η κοινοπραξία είχε υποβάλει τον Ιανουάριο του 2020 αίτημα προς την ΕΔΕΥ για 18μηνη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών. Τότε είχε επικαλεστεί προβλήματα με τις ελλείψεις λιμενικών υποδομών, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν το γεωτρύπανο που θα διενεργούσε τη γεώτρηση αλλά και τον υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό που απαιτείται για μια τόσο απαιτητική και εξειδικευμένη εργασία. Σε κάθε περίπτωση, η κοινοπραξία θα έπρεπε εντός του φετινού χειμώνα είτε να προχωρήσει στη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης είτε να αποχωρήσει από την παραχώρηση. Τελικά επελέγη το δεύτερο.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ