Τέλος Ιανουαρίου του 2022 θα παραδοθεί πλήρως το πρόγραμμα των Ψηφιακών Οικοσυστημάτων για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα που αποτελεί πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αχαΐας και αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο ολοκληρωμένης προσέγγισης στην υποστήριξη των επιχειρήσεων. Αυτό ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του έργου, εκπρόσωπος της εταιρείας Knowledge που έχει αναλάβει την υλοποίηση του, Βασίλης Χρηστίδης μιλώντας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο πλαίσιο του 24ου Forum Aνάπτυξης 2021- Μοney Show Πάτρας.
Κυρίαρχα αντικείμενα του έργου που θα συμβάλει καταλυτικά στη διασύνδεση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων είναι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Επιμελητηρίου Αχαΐας, το e-Champer που αφορά την πλήρη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας, η υποστήριξη της τηλεργασίας, οn line σύμβουλος επιχειρήσεων, εξοπλισμός τηλεδιασκέψεων και τηλεκπαίδευσης σε 20 σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και συνεργασία με ΤΕΕ.
Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης, το Επιμελητήριο Αχαΐας συμμετέχει στην επιμελητηριακή δράση για τη στήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της πλατφόρμας «directmarket.gr» στην οποία έχουν αναρτήσει ήδη περισσότερα από 250.000 προϊόντά τους 20 επιχειρήσεις από την περιοχή μας, ενώ κάλεσε και τις άλλες τοπικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν το δικό τους «ηλεκτρονικό ράφι» αξιοποιώντας τα οφέλη της δράσης, η οποία εκτός από την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου εστιάζει και στην προώθηση της τοπικής αγοράς.
Όπως επισημάνθηκε το Επιμελητήριο Αχαΐας παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη η μεγαλύτερη διάκριση που είχε η χώρα μας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει χρώμα… Πατρινό!
Την πρόθεση του Επιμελητηρίου Αχαΐας να εντείνει την προσπάθεια ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό επιβεβαίωσε και ο γεν. γραμματέας του φορέα, Θανάσης Τσούμπελης, αναφέροντας πως «το Επιμελητήριο Αχαΐας τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να προωθήσει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και καινοτομία με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», ενώ όπως είπε ο φορέας αναπτύσσει συνεργασίας και αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του και η απεικόνιση όλης της επιχειρηματικότητας του Νομού σ’ έναν χάρτη.
Ένας από τους Δήμους με τους οποίους ήδη συνεργάζεται το Επιμελητήριο παραχωρώντας εξοπλισμό για την παρακολούθηση των δράσεών του και την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων είναι ο Δήμος Ερυμάνθου. Ο Δήμαρχος, Θεόδωρος Μπαρής ευχαρίστησε για τη συνεργασία και ανέφερε πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή είναι επιβεβλημένη, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά.
Όμως το Επιμελητήριο Αχαΐας υποστηρίζει και την προσπάθεια που ξεκίνησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μέσω της δημιουργίας μίας πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών (Portal). Τα χαρακτηριστικά του Portal παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος ανέφερε πως μέσω ενός διαδραστικού χάρτη που εμπλουτίζεται διαρκώς παρουσιάζονται 3.000 σημεία ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ θα φιλοξενούνται και θα προβάλλονται επιχειρήσεις τουρισμού, πολιτισμού, εστίασης και αναψυχής.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Αχαΐας παρουσιάστηκε το έργο ΙΝΤΕCMED- Ευκαιρίες ενίσχυσης επιχειρηματικών ιδεών. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αθανάσιος Κούστας, ο οποίος ανέφερε πως το Επιμελητήριο Αχαΐας υλοποιεί πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν στόχο την ενεργοποίηση των νέων στο επιχειρείν.
Την παρουσίαση του έργου έκανε το στέλεχος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Δανάη Κατσαντά, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στην ταυτότητά του, λέγοντας πως στο εταιρικό σχήμα του έργου με επίσημο τίτλο «Θερμοκοιτίδες για τη μεταφορά καινοτομίας και τεχνολογίας στη Μεσόγειο» συμμετέχουν από την Ελλάδα το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και εκπρόσωποι από την Ισπανία, την Τυνησία και την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με την κα Κατσαντά, το αντικείμενο του έργου είναι να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο μεσογειακό οικοσύστημα που στόχο έχει να διευκολύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την αύξηση των ευκαιριών εμπορευματοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων καθώς και να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ έρευνας, βιομηχανίας, ιδιωτικού τομέα και πολιτών.
Απευθύνεται σε φορείς που ανήκουν στον επιστημονικό και ερευνητικό χώρο, νέους που καινοτομούν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδρύματα (κυρίως φορείς που παρέχουν υποστήριξη σε επιχειρήσεις), εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και δυνητικούς επενδυτές.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου, σύμφωνα με την κα Κατσαντά είναι:
-Περιφερειακές στρατηγικές καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο
-Δημιουργία ισχυρών οικοσυστημάτων
-Βιώσιμα προγράμματα καθοδήγησης
-Αύξηση τη δυναμικής της καινοτομίας.
Ακολούθως ο επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αχαΐας, τεχνικός υπεύθυνος του έργου, Κώστας Γιωτόπουλος (φωτό από δεξία) παρουσίασε το λεπτομερές σχέδιο του προγράμματος mentorship του έργου, τα εργαλεία και τη μεθοδολογία που θα προβλέπεται μέχρι να γίνει η αξιολόγηση των επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες στο τέλος του προγράμματος μπορούν να διεκδικήσουν και οικονομική επιβράβευση.
Όπως είπε, ο κ. Γιωτόπουλος σύντομα θα υπάρξει και η σχετική πρόσκληση για τη συμμετοχή στο έργο.
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, η IT Expert και μέλος της ομάδας του έργου, Δήμητρα Δημητρακοπούλου παρουσίασε την πλατφόρμα e bazaar που ήδη είναι στον «αέρα» και στην οποία φιλοξενούνται ερευνητές, επενδυτές και καταγράφονται τα αιτήματα συνεργασίας σ’ ένα προηγμένο διαχειριστικό σύστημα.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
https://www.forumanaptixis.gr/conference/24oforumanaptyxis/item/61
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ