Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί η παραμονή των φοιτητών στους ανοικτούς χώρους της Πανεπιστημιούπολης από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Και αυτό διότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί 14 επιθέσεις σκύλων σε βάρος φοιτητών και διερχομένων από το σημείο, δημιουργώντας μια κατάσταση ανεξέλεγκτη. Ο φόβος είναι το συναίσθημα που επικρατεί μεταξύ των φοιτητών, καθώς ο αριθμός των περιστατικών δεν είναι καθόλου αμελητέος, από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του Πανεπιστημίου με δια ζώσης μαθήματα. Και έτσι αντί για χώρος μάθησης αλλά και κοινωνικής ζύμωσης, οι χώροι του Πανεπιστημίου Πατρών μετατρέπονται σε ένα αφιλόξενο για τους φοιτητές περιβάλλον. Που περπατούν έχοντας το μόνιμο φόβο, μήπως τους ακολουθεί κάποιο τετράποδο και τους δαγκώσει. Όπως έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές μέχρι σήμερα.
Και η κατάσταση που διαμορφώνεται τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στην πρυτανική αρχή. Τα αδέσποτα εγκαταλείπονται από ιδιώτες που έχουν την πεπλανημένη άποψη ότι κάποιος θα τα περιμαζέψει και θα τα φροντίσει. Παλαιότερα λειτουργούσε στο χώρο της φοιτητικής εστίας σχετική δομή που όμως σταμάτησε να υφίσταται. Ωστόσο και μετά την διακοπή λειτουργίας της, οι ιδιοκτήτες σκύλων συνεχίζουν να τα εγκαταλείπουν στους χώρους του Πανεπιστημίου όσα σκυλιά δεν επιθυμούν να τα κρατήσουν, εκθέτοντας έτσι τους φοιτητές σε πολλαπλούς κινδύνους. Και αυτό διότι τα άτυχα τετράποδα, εάν καταφέρουν να επιζήσουν από τις επιθέσεις άλλων σκύλων, θα μετατραπούν μέσα σε λίγες ημέρες σε άγρια ζώα που επιτίθενται σε όποιο περαστικό βρουν μπροστά τους λόγω της πείνας, της δίψας και της έκθεσής τους στο κρύο και την ζέστη. Το πρόβλημα στην αρχή είχε πάρει περιορισμένες διαστάσεις, όπως καταγράφηκε με το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, όταν δέχτηκε επίθεση μια πρωτοετής φοιτήτρια. Στην πορεία τελικά προέκυψαν και άλλες 14 (!) επιθέσεις με αποτέλεσμα οι συνθήκες που διαμορφώνονται να είναι επικίνδυνες.
Μιλώντας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας για την κατάσταση που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει αναφέρει ότι: « Δυστυχώς με το άνοιγμα του Πανεπιστημίου παρουσιάστηκαν πάρα πολλά κρούσματα επιθέσεων. Τις τελευταίες 15 ημέρες, έχουμε τουλάχιστον 14 επιθέσεις καταγεγραμμένες. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ενώ εμείς φωνάζαμε μέχρι το τελευταίο χρονικό διάστημα, που τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα… τώρα ήρθε περισσότερος κόσμος και δυστυχώς τα αδέσποτα αγρίεψαν και επιτίθενται. Θέλω να πω ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον τις κόκκινες γραμμές. Κάνω την εξής έγκλιση. Το πανεπιστήμιο θα βρει χρήματα και θα καλέσει μια εταιρεία να τα μαζέψει, αρκεί οι αρμόδιοι φορείς – αν υπάρχουν αρμόδιοι φορείς – να μας πουν πού θα τα πάμε. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο πια και το κάνω πριν θρηνήσουμε θύματα στην Πανεπιστημιούπολη».
Εκείνο επίσης που ο ίδιος επισημαίνει είναι ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα άσχημο και δεν συνάδει με το κλίμα που έπρεπε να επικρατεί σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης εκκλήσεων από γονείς, που φοβούνται για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους.
« Έχω δεχτεί πάρα πολλά τηλεφωνήματα από γονείς. Δεν είναι η εικόνα του πρωτοετή φοιτητή που έρχεται μετά από δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο να δέχεται επίθεση από τα αδέσποτα. Κάνω επίσης έγκλιση στους “φιλόζωους” να μην αφήνουν τα ζώα τους εδώ. Δεν γίνεται όταν δεν τα θέλουν, να τα εναποθέτουν στο Πανεπιστήμιο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των φοιτητών. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Κάνω έγκλιση και στη πόλη, να σταθεί δίπλα στο Πανεπιστήμιο σε ένα πάρα πάρα πολύ σοβαρό θέμα» αναφέρει ο κ. Μπούρας.
Ως υπεύθυνο για την συλλογή των αδέσποτων ο ίδιος υποδεικνύει τον Δήμο της Πάτρας. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει κάποιος ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα.
« Κοιτάξτε, η δημοτική αρχή μας έχει ζητήσει να ορίσουμε υπεύθυνο και το έχουμε κάνει. Ωστόσο, αν δεν εργαστεί συστηματικά τα Σαββατοκύριακα, που υπάρχει λίγος κόσμος και τα αδέσποτα είναι πιο ελεύθερα, φοβάμαι ότι δε θα γίνει τίποτα. Εκτιμώ ότι χρειάζονται 4 Σαββατοκύριακα εντατικής δουλειάς, έτσι ώστε να απομακρυνθούν σε πρώτο βήμα τα άκρως επικίνδυνα αδέσποτα. Αν δε γίνει αυτό, λυπάμαι που το λέω, αλλά θα έχουμε καινούργιες επιθέσεις» εξηγεί ο κ. Μπούρας. Το έργο της συγκέντρωσης των αδέσποτων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και εκπαίδευση, δεδομένου ότι μιλάμε για αδέσποτα ζώα πεινασμένα, διψασμένα και πάνω απ’ όλα αγριεμένα από την έκθεσή τους στις ακραίες συνθήκες.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για να ληφθούν αποφάσεις.
«Η Σύγκλητος θα ενημερωθεί και θα γίνει η πρόταση που σας είπα, δηλαδή να απαντήσουν οι φορείς της πόλης πού θα τα πάμε αν εμείς τα μαζέψουμε» σημειώνει ο κ. Μπούρας για την ενημέρωση του Σώματος.
Το ερώτημα όμως είναι τι μπορεί να γίνει για να μην ανακυκλώνεται το φαινόμενο επειδή είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να εμφανιστούν και πάλι νέες αγέλες αδέσποτων.
«Το Πανεπιστήμιο παραχωρεί έναν χώρο στο Ριγανόκαμπο για να εγκατασταθεί εκεί μια δομή από τον αρμόδιο φορέα – δε ξέρω εγώ ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας – έτσι ώστε να γίνει περισυλλογή των αδέσποτων, να στειρωθούν, κλπ. Δεν είναι εικόνα αυτή για το Πανεπιστήμιο» είναι η πρόταση του κ. Μπούρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Πρυτανεία έχει αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη καλώντας τον να αναλάβει τα ανάλογα μέτρα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες νομικές ενέργειες ως μια ύστατη προσπάθεια άσκησης πίεσης για να ληφθούν και άλλα μέτρα.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Αθανασόπουλος υπεύθυνος της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζει στον «Σ.Ε.», ότι ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων πολλών φοιτητών εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Πρόκειται για μόνιμο «πονοκέφαλο» της πανεπιστημιακής κοινότητας, μιας και το φαινόμενο είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια.
«Δυστυχώς έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις σε βάρος φοιτητών του Πανεπιστημίου και καλούμε συνέχεια τον Δήμο και τον φορέα που εμπλέκεται να αναλάβει την ευθύνη» αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος.
Τι απαντά ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σε σχέση με την ευθύνη του Δήμου
«Θέληση έχουμε, εργαλεία και χρήματα δεν διαθέτουμε»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, τονίζει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πρόβλημα στην τύχη του. Ο Δήμος το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να βρει τις δέουσες λύσεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δυστυχώς όμως δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο σε εγκαταστάσεις και οικονομικούς πόρους. Διαθέτει έναν χώρο συγκέντρωσης σκύλων στο Δρέπανο, όμως δεν επαρκεί διότι οι αριθμός των αδέσποτων είναι μεγάλος. Και δεν περιορίζεται μόνο στο Πανεπιστήμιο, είναι δυστυχώς σε όλη την Πάτρα…
« Κάνουμε πολλές ενέργειες στο πλαίσιο των δυνατότητων μας. Τα σκυλιά απαιτούν ειδικό προσωπικό για να συγκεντρωθούν και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, το οποίο εμείς δεν διαθέτουμε. Δεν είναι δυνατόν να πάει μόνος του ένας υπάλληλος του Δήμου Πατρέων και να συγκεντρώσει τα τετράποδα μόνος του. Συνεπώς, απαιτούνται εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, τους οποίους ο Δήμος δεν διαθέτει και δεν υπάρχει η δυνατότητα και να τους βρούμε. Το σύστημα δεν μας επιτρέπει να κάνουμε προκήρυξη και να ζητήσουμε εργαζόμενους που να έχουν πιστοποίηση ότι γνωρίζουν ή ότι είναι εκπαιδευτές σκυλιών. Εάν ένα τετράποδο είναι επιθετικό και φοβισμένο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν ειδικό τον οποίο εμείς δεν διαθέτουμε. Σημειώστε ότι μια τέτοια εργασία απαιτεί κοπιώδη προσπάθεια και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο, εμείς έχουμε από σύμπτωση έναν υπάλληλο που όμως δεν μπορεί να συγκεντρώσει όλες αυτές τις αγέλες των σκύλων που περιφέρονται. Είναι σκυλιά φοβισμένα, τρομοκρατημένα και θέλουν επαγγελματίες», αναφέρει ο κ. Πελετίδης.
Εκείνο επίσης που τονίζει είναι ότι ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι τεράστιος και συνεπώς δεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
« Σημειώστε ότι ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι αχανής. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον ελέγξουμε. Πρέπει και το Πανεπιστήμιο από την πλευρά του να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην υπάρχουν τέτοια περιστατικά, δηλαδή να πηγαίνουν κάποιοι ανενόχλητοι και να αφήνουν τα σκυλιά τους. Εάν υπάρχει φύλαξη με σωστό τρόπο, τέτοια περιστατικά μπορούν να περιοριστούν εάν όχι να αποφευχθούν. Μπορούν να προσληφθούν φύλακες, να παρακολουθούν και να εντοπίζονται οι υπαίτιοι» συμπληρώνει ο κ. Πελετίδης.
Σε σχέση επίσης με το τί πρόκειται η Δημοτική Αρχή να κάνει από την πλευρά της για να δώσει λύση στο πρόβλημα ο ίδιος αναφέρει ότι:
«Εκτιμώ επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα πνεύμα σύγκλισης σε αυτό το ζήτημα από πλευράς Πρυτανείας. Εμείς διαθέτουμε χώρο αλλά έχουμε γεμίσει. Η Πάτρα είναι γεμάτη από αδέσποτα. Και χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις, όταν μιλάμε για εκατοντάδες σκυλιά που είναι αδύνατον να τις κατασκευάσουμε τώρα. Στο Δρέπανο, ο χώρος που διαθέτουμε δεν επαρκεί για ένα τόσο μεγάλο αριθμό σκύλων που κινούνται ελεύθερα» επισημαίνει ο κ. Πελετίδης.
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει ότι στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών υπήρχε χώρος φύλαξης των αδέσποτων και μετά την διακοπή λειτουργίας του το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης τετράποδων φούντωσε.
« Στο Πανεπιστήμιο επίσης υπήρχε χώρος φύλαξης που στην πορεία έκλεισε. Και από τότε δεν υπάρχει πνεύμα φιλοζωικό. Ο λόγος είναι ότι έγινε ανάκληση της άδειας. Εκεί, στον χώρο που προϋπήρχε, το σκυλί το φοβικό και το αγριεμένα προσαρμοζόταν. Και σήμερα δεν υπάρχει αυτό το πνεύμα. Θα μπορούσαν όλα αυτά τα αδέσποτα που κυκλοφορούν μέσα στο Πανεπιστήμιο να τους παρέχουν στοιχειωδώς κάποια φροντίδα, έστω λίγο νερό ή λίγο φαγητό για να μην είναι τόσο επιθετικά σε βάρος των φοιτητών. Μιλάμε για τον χώρο του Πανεπιστημίου. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε την ευθύνη, όμως δεν διαθέτουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, και αυτό είναι για εμάς το ζητούμενο. Σημειώστε ότι δεν είναι ο μοναδικός χώρος όπου παρουσιάζονται αδέσποτα. Δυστυχώς αδέσποτα υπάρχουν σε όλη την Πάτρα» καταλήγει ο κ. Πελετίδης.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ