Άρθρο του Δημάρχου Καλαβρύτων, Προέδρου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».
Περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς και παρεμβατικούς Δήμους που θ’ απαντούν αποτελεσματικά στις ανάγκες και στις προκλήσεις και θα δημιουργούν περιβάλλον ευκαιριών, κοινωνικής ευημερίας και διαρκούς ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού, δεν νοείται.
Δυστυχώς στη χώρα μας, οι πολιτικές πραγματικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρξαν, κατά περιόδους, είτε στάσιμες, είτε βραδυκίνητες. Αποτέλεσμα, κάθε χρόνο στα Συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να διαμορφώνονται διεκδικητικά πλαίσια για ζητήματα που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχαν λυθεί.
Ένα παράδειγμα. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να πορεύονται στη βάση της ατελέσφορης λογικής που ωθεί στη μετακύληση αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς αυτές να συνοδεύονται απ’ τους αναγκαίους πόρους. Μ’ επακόλουθο την οικονομική εξασθένηση των Δήμων.
Δεν είναι υπερβολή. Σήμερα, ένας Δήμαρχος, ένα Δημοτικό Συμβούλιο, καταφεύγουν -ας μου επιτραπεί ο όρος- σε ακροβασίες ώστε να καταφέρουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και υποχρεώσεις και στο αναιμικό ταμείο των Δήμων. Τα δε χρηματοδοτικά προγράμματα, έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν έχουν το οικονομικό εκτόπισμα ώστε να καλύψουν πιεστικές ελλείψεις -κατά μείζονα λόγο- στις δημοτικές υποδομές αλλά και σε άλλες δράσεις στις οποίες οφείλει ν’ ανταποκρίνεται ένας Δήμος.
Ειδικά για τους μικρότερους Δήμους ή τους Δήμους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. ορεινούς), η κατάσταση αυτή παροξύνεται. Αν πολλοί εξ αυτών των Δήμων δεν έχουν καταρρεύσει οικονομικά, αυτό οφείλεται σε δημοτικές αρχές που με βαθιά συναίσθηση των συνθηκών δίνουν ένα καθημερινό αγώνα οικονομικής επιβίωσης.
Επιπλέον, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τρομακτικές. Και χωρίς πόρους και προσωπικό κάθε μακρόπνοος αναπτυξιακός σχεδιασμός προσκρούει σε αντικειμενικές και αυτονόητες δυσκολίες. Το φιλότιμο και η επινοητικότητα των δημοτικών αρχών, δεν αρκούν.
Χρειάζεται μια πολιτική μετωπικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν θέλουμε να μιλάμε, με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, για την ανακυττάρωση της ελληνικής περιφέρειας, την αναζωογόνηση των παραγωγικών δυνάμεων της, την αξιοποίηση των πολλών πλεονεκτημάτων της που, πέραν όλων των άλλων, θα υπηρετήσουν και το στόχο της ισόρροπης και συμμετρικής ανάπτυξης. Δίνοντας ευκαιρίες και διεξόδους στους νέους, υπηρετώντας την ουσιαστική αποκέντρωση, αμβλύνοντας το φαινόμενο του υδροκεφαλισμού που κυριάρχησε στη χώρα μας μεταπολεμικά.
Είναι πράγματα γνωστά, έχουν κατά κόρον λεχθεί, έχουν πολιτικά αναγνωρισθεί ως επιταγές αναγκαίες ώστε ν’ αλλάξει και ν’ αναβαθμιστεί το μοντέλο πληθυσμιακής και παραγωγικής οργάνωσης της χώρας μας, αλλά όταν οι ηγεσίες φτάνουν στο δια ταύτα της δρομολόγησης πολιτικών, το μισό βήμα μπροστά ακολουθείται, δυστυχώς, από ένα βήμα πίσω.
Είναι ήδη σ’ εξέλιξη η νέα απογραφή. Το πιθανότερο είναι -και θα το δούμε αυτό και στη Δυτική Ελλάδα- ότι οι μικρότεροι Δήμοι θα καταγράψουν υποχώρηση στα πληθυσμιακά τους δεδομένα. Η ελληνική περιφέρεια αποδυναμώνεται, η κινητικότητα του πληθυσμού υπαγορεύεται από προσωποπαγή κριτήρια, κατευθύνεται σ’ εστίες που εγγυώνται απασχόληση, ευκαιρίες, επαρκείς υποδομές κ.λπ.
Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Και για ν’ αλλάξει θα πρέπει, σήμερα, άμεσα, να τεθεί ως εθνική προτεραιότητα η ενδυνάμωση των λεγόμενων περιφερειακών Δήμων, των Δήμων που σηκώνουν δυσανάλογα βαρύ και καθημερινό φορτίο ώστε πέρα απ’ τα στοιχειώδη και τα καθημερινά να χαράξουν συνεκτικές και συνδυαστικές πολιτικές που θα δίνουν απάντηση στις προοπτικές των δημοτών τους.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Δυτικής Ελλάδας έχει επεξεργαστεί ένα πλήρες σχέδιο δράσεων και προτεραιοτήτων το οποίο καταθέσαμε και στο πρόσφατο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) που έγινε τον περασμένο μήνα στη Θεσσαλονίκη.
Είναι ο συγκερασμός και η σύνθεση των προτάσεων που κατατέθηκαν απ’ το σύνολο των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, στον διάλογο που προηγήθηκε. Με ζητήματα θεσμικά, ζητήματα οικονομικά, ζητήματα υποδομών και με τεκμηριωμένες και εξειδικευμένες παρατηρήσεις για τη διεκδίκηση τους.
Κόντρα, λοιπόν, στις βραδυκίνητες πολιτικές, εμείς εξακολουθούμε να μένουμε στη γραμμή της σθεναρής και πολυμέτωπης διεκδίκησης. Και εκεί θα είμαστε, έως ότου ο αγώνας μας δικαιωθεί.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΑΠΟΨΕΙΣ