Άρθρο του Δημάρχου Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».
Ενώ θα περίμενε κανείς, μετά την ιλιγγιώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και της φαρμακολογίας να μην έχουμε μείζονες υγειονομικές κρίσεις, νέα χαρακτηριστικά, της σύγχρονης κατάστασης που επικρατούν στον πλανήτη, δημιουργούν πολύ πιο επικίνδυνες πραγματικότητες όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με τον covid 19.
Που οφείλονται οι ραγδαίες υγειονομικές κρίσεις;
Το πρώτο είναι, ότι ο πληθυσμός του πλανήτη έχει φτάσει τα 7,5 δις. Σ’ αυτό φυσικά βοήθησαν τα εμβόλια και η πενικιλίνη.
Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν τρομερές ανισότητες, όχι μόνο κοινωνικές και πολιτισμικές αλλά και στην πρόσβαση των Υπηρεσιών Υγείας.
Επίσης υπάρχει έντονη και τεράστια κινητικότητα πληθυσμού.
Επομένως όλες αυτές οι ετερογενείς καταστάσεις σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, υγειονομικό επίπεδο δημιουργούν κινδύνους.
Μεγάλη πηγή τέτοιων κρίσεων αποτελεί και η διατροφή όπου η ποιότητά της δεν είναι εξασφαλισμένη. Ειδικά αν δούμε ότι μεγάλες υγειονομικές κρίσεις προέκυψαν σε χώρες που υποτίθεται ότι έχουν υψηλούς μηχανισμούς ελέγχου των τροφών, όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, το e-coli κ.α. αυτό δηλώνει ότι η μαζική βιομηχανική παραγωγή τροφίμων, όταν δεν υπάρχει ειλικρινής τήρηση των διαδικασιών, οδηγεί σε υγειονομικές κρίσεις.
Άρα λοιπόν ο ΠΟΥ και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φροντίσουν για τη σωστή άμυνα των ανθρώπων απέναντι σε λοιμώδεις παράγοντες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των γενικών εμβολιασμών και βεβαίως της εύκολης πρόσβασης των πολιτών στα αντιβιοτικά. Όπως πρέπει να εφαρμοστεί η αύξηση των προϋποθέσεων ασφάλειας και υγείας στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Αυτοί οι κανόνες όμως έχουν κόστος. Επανερχόμαστε λοιπόν στο μοντέλο παραγωγής και διανομής του παραγόμενου πλούτου. Η πρόληψη και διασφάλιση της δημόσιας υγείας πρέπει να μπει στην προτεραιότητα της παγκόσμιας ατζέντας, διότι τα χρήματα που σπαταλάμε για την καταστολή μιας υγειονομικής κρίσης είναι απείρως περισσότερα για ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης.
Όσον αφορά στις μεταφορές και μετακινήσεις πληθυσμών, πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας σε σχέση με τον έλεγχο της υγειονομικής κατάστασης των ανθρώπων που μετακινούνται καθώς αυτή η μετακίνηση πληθυσμών από τις φτωχές περιοχές στις λεγόμενες αναπτυγμένες θα επιταχυνθεί. Όλα αυτά δεν φαίνεται να τα «βλέπει» η παγκόσμια ανθρωπότητα, σε μια κουλτούρα εγωισμού και ατομισμού και βεβαίως ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο ο νεοφιλελευθερισμός επικεντρώνεται μόνο το κέρδος. Αυτό είναι η απόλυτη καταστροφή για την υγεία του ανθρώπου και ήδη το ζούμε.
Ζούμε λοιπόν σε μια εποχή όπου στη λογική του κέρδους δεν εφαρμόζεται προληπτική ιατρική αλλά ιατρική των ακριβών μηχανημάτων, εξετάσεων, φαρμάκων…
Μην ξεχνάμε όμως, ότι μια μεγάλη υγειονομική κρίση είναι και τα ψυχιατρικά νοσήματα, καθώς και τα προβλήματα που συνιστούν μια ποικιλόμορφη υγειονομική κρίση στις μέρες μας όπου σύμφωνα και με τη διακήρυξη της Alma-ata (1978) ο περισσότερος κόσμος δεν είναι υγιής. Διότι υγεία σημαίνει πλήρης σωματική, ψυχική και πνευματική ευεξία.
Κατορθώσαμε μέσα από τις πολιτικές μας επιλογές, να διαμορφωθεί ένα παγκόσμιο πολιτικό σύστημα το οποίο ουσιαστικά έχει οδηγήσει τον κόσμο σε νοσηρή κατάσταση.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΑΠΟΨΕΙΣ