Άρθρο του Προέδρου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) κ. Δημήτρη Σερπάνου, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».
Η εξελισσόμενη πανδημία έχει θέσει σημαντικές προκλήσεις στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιορισμοί στην καθημερινότητα μας και στη λειτουργία των οργανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών, έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις δράσεις μας, όπως στην εκπαίδευση, στην εργασία, στις μεταφορές, στην οικονομία και στην διασκέδαση. Η σημαντική αύξηση της χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών που έχουν επέλθει.
Η αναγκαιότητα της προσαρμογής λειτουργίας ατόμων και οργανισμών στις δυναμικές συνθήκες της πανδημίας έχει οδηγήσει σε νέα μοντέλα υπηρεσιών, με σημαντικό χαρακτηριστικό την ψηφιοποίησή τους. Η εισαγωγή και η αύξηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις δράσεις, από την εκπαίδευση και τις τραπεζικές συναλλαγές έως την αγροτική ανάπτυξη και την βιομηχανική παραγωγή. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές μοντέλων λειτουργίας θα παραμείνουν σε υψηλό βαθμό στην μετα-COVID εποχή, λόγω της αποδοχής τους και της βελτίωσης των υπηρεσιών που έχει επέλθει. Παρά τις δυσκολίες της ταχείας ανάπτυξης και υιοθέτησης των νέων μοντέλων λειτουργίας, η αποτελεσματικότητά τους δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης παγκόσμια.
Η αποτελεσματικότητα των αναπτυσσόμενων ψηφιακών υπηρεσιών βασίζεται στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στην ανάπτυξη του Διαδικτύου, του Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), στην μηχανική λογισμικού (software engineering), στις τεχνολογίες υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πολυμέσων, στην επιστήμη δεδομένων καθώς και στην κυβερνοασφάλεια. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών υποδομών για το Διαδίκτυο και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει οδηγήσει στην υιοθέτησή τους σε προϊόντα και υπηρεσίες σε μεγάλο εύρος, από την αγροτική ανάπτυξη και την διαχείριση κτιρίων έως την διαχείριση κυκλοφορίας και την υγεία. Η μηχανική λογισμικού, οι τεχνολογίες δικτυακών υπηρεσιών και η επιστήμη δεδομένων έχουν οδηγήσει στην ταχεία και αξιόπιστη ανάπτυξη αποτελεσματικών ψηφιακών υπηρεσιών -πολλές φορές προσωποποιημένων- σε κατευθύνσεις που καλύπτουν το εύρος από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών έως την συνδρομητική τηλεόραση. Οι τεχνολογικές εξελίξεις της κυβερνοασφάλειας έχουν οδηγήσει στην αξιόπιστη και ασφαλή παροχή υπηρεσιών, που αποτελεί απαίτηση στην αποδοχή των υπηρεσιών από τους χρήστες τους.
Η Ελλάδα, και η Δυτική Ελλάδα ιδιαίτερα, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για την εκμετάλλευση ευκαιριών που παρέχονται από την εξελισσόμενη ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών. Η ισχυρή ακαδημαϊκή κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας, αποτελούμενη από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Ινστιτούτα ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ και ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ, δραστηριοποιείται με σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές δράσεις σε όλες τις παραπάνω τεχνολογικές κατευθύνσεις. Πλέον των δράσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας, η αυξανόμενη δραστηριότητα νεοφυών εταιρειών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με διεθνή χρηματοδότηση, υποδεικνύει την σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη στην μετα-COVID εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αρκετές εταιρείες έχουν ενσωματωθεί σε σημαντικές διεθνείς εταιρείες. Είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση της τεχνολογικής κοινότητας στην Περιφέρεια, με αύξηση της συνέργειας των οργανισμών -ακαδημαϊκών και ιδιωτικών- και αύξηση των επενδύσεων ώστε να αναπτυχθούν πρόσθετα τεχνολογικά αποτελέσματα και να ενσωματωθούν στα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ