Άρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».
Οι νέες τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης έχουν ενεργοποιήσει την τελευταία δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο έναν δυναμικό ενεργειακό μετασχηματισμό που καταργεί τα, μέχρι πρότινος, ευδιάκριτα όρια παραγωγού – καταναλωτή, μεταβάλλει την ισορροπία των αγορών ενέργειας και αλλάζει τις καθημερινές συνήθειες και πρακτικές πολιτών και επιχειρήσεων.
Πλωτοί φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί, αντλησιοταμίευση με χρήση πράσινης ενέργειας, μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και πράσινο υδρογόνο είναι κάποιες από τις τεχνολογίες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που εισάγουν νέα μοντέλα αξιοποίησης της ενέργειας.
Η Αιτωλοακαρνανία, κατέχοντας σημαντική θέση στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας για δεκαετίες και εκμεταλλευόμενη το ανεξάντλητο δυναμικό της σε φυσικούς πόρους και το πλούσιο φυσικό της ανάγλυφο, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ενέργεια και να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην νέα ενεργειακή εποχή. Έκτος από την πληθώρα έργων «συμβατικών» ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή,έργα Πράσινης Ανάπτυξης βασιζόμενα σε νέες τεχνολογίες έχουν ήδη προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία, με κάποια από τα επενδυτικά πλάνα να βρίσκονται ήδη στη φάση της υλοποίησης.
Η υλοποίηση και η διάδοση αυτών των νέων τεχνολογιών πράσινης ενέργειας, όμως, θα προκαλέσει και ριζικές μεταβολές σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Οι παραγωγικές διαδικασίες των επιχειρήσεων, οι μεταφορές, η αγορά εργασίας, τα δίκτυα υποδομών μεταφοράς και ενέργειας είναι μόνο κάποιοι από τους τομείς που θα επηρεαστούν παγκοσμίως, άμεσα ή έμμεσα, εντός της επόμενης δεκαετίας, με ταυτόχρονη ανασύνταξη και αναδιοργάνωση των διαδικασιών και των προτεραιοτήτων επιχειρήσεων και πολιτών.
Οι επιχειρήσεις και οι οικιακοί καταναλωτές ενέργειας θα κληθούν σύντομα να επαναπροσδιορίσουν την πηγή και τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται την απαραίτητη σε αυτούς ενέργεια, με στόχο την μείωση του ενεργειακού τους κόστους, στρεφόμενοι, μεταξύ άλλων, σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην αυτοπαραγωγή και στην εγκατάσταση κάποιου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας. Η μαζική διάδοση της ηλεκτροκίνησης,όπως και η ένταξη του πράσινου υδρογόνου στο ενεργειακό μίγμα, απαιτούν την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, καθώς και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών αυτών, ενώ στο τομέα των μεταφορών η επένδυση σε «ακριβότερα» οχήματα θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων και στην ταυτόχρονη μείωση του κόστους μεταφοράς των αγαθών.
Βασική προϋπόθεση για την ομαλή και αποδοτική μετάβαση στο νέο ενεργειακό καθεστώς είναι, σε κάθε περίπτωση, οι έγκαιρες και γενναίες αποφάσεις της πολιτείας, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις και το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτήν την στιγμή προπορεύονται κατά πολύ της ετοιμότητας του κράτους. Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για πολλές από τις νέες τεχνολογίες, η απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου και τα απαρχαιωμένα δίκτυα υποδομών είναι σημαντικοί παράγοντες αβεβαιότητας για την υλοποίηση επενδύσεων πράσινης ανάπτυξης.
Είναι δεδομένο ότι η απαραίτητη για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής μετάβαση αυτή καθιστά την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και των ανεξάντλητων φυσικών πόρων αναγκαία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η προσαρμογή στην νέα ενεργειακή πραγματικότητα, όμως, μπορεί ταυτοχρόνως να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες, συμβάλλοντας τόσο στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και στην ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας και στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ