Άρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».
Μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε σε απόλυτο βαθμό μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βρεθήκαμε στην δίνη της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε πρωτόγνωρες συνθήκες στην κοινωνία και κυρίως στην οικονομία.
Κλάδοι ολόκληροι επλήγησαν προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα η επιχειρηματικότητα να αναζητεί συνεχώς δρόμους προσαρμογής και ευελιξίας.
Η περιοχή μας έδειξε μεγάλες απώλειες στην μεταποιητική δραστηριότητα και λιγότερες στο εμπόριο, που σημαίνει πως είχαμε σημαντική υστέρηση σε τοπικό και εθνικό εισόδημα και συρρίκνωση συμπληρωματικών κλάδων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καλούμαστε να διαμορφώσουμε το αύριο, που θα έχει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς αυτές θα σηκώσουν – κατά την εκτίμησή μου – το βάρος της προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
Οι προκλήσεις θα είναι πολλές και μεγάλες όπως;
Πρώτον η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας υποχρεώνει τις παραγωγικές επιχειρήσεις να εκσυγχρονίζονται συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές, Το οποίον απαιτεί εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό και συνεχή ενημέρωση καθώς η λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με επίκεντρο τους κλάδους της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, του internet των πραγμάτων (internet of things) κ.α., δημιουργεί μεγάλες ανάγκες.
Και στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να επισημάνω πως το ΕΣΠΑ όπως και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει συνεχώς να αναπροσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται στις νέες σύγχρονες απαιτήσεις . Και η παρέμβαση του κράτους όπως και των λοιπών φορέων παραγωγής πολιτικής, θα είναι σημαντική, καθώς θα πρέπει να αντιδρούν συνεχώς και να σχεδιάζουν.
Και βεβαίως απαιτούνται ισχυρά κίνητρα για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, ώστε να μείνουν οι νέοι επιστήμονες στην χώρα μας. Θα έλεγα δε πως οι κυβερνήσεις έχουν ένα χρήσιμο παρεμβατικό εργαλείο, για αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων, την φορολογική πολιτική που μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης, όπως γίνεται με τέτοιες επιχειρήσεις σε ανταγωνίστριες χώρες.
Δεύτερον είναι η ενεργειακή κρίση, που κατά την γνώμη μου ήλθε για να μείνει, καθώς οι επεμβάσεις στο περιβάλλον από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας θα είναι απαγορευτικές. Οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις απαγορευτικού κόστους, που σημαίνει πως θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ερευνητικά προγράμματα για νέες μορφές κατανάλωσης ενέργειας αλλά και προσαρμογές στην παραγωγική διαδικασία. Το αύριο θα κτισθεί πάνω σε αυτές τις σταθερές και θα αγγίξει ακόμη και τις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα οι αυξήσεις στις καταναλώσεις, στις πρώτες και βοηθητικές ύλες όπως και στα τελικά προϊόντα θα επιφέρουν αλλαγές σε καταναλωτικές συνήθειες, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Τρίτον είναι το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που όπως φαίνεται οι επιπτώσεις έρχονται πολύ πιο γρήγορα από τους σχεδιασμούς των επιστημόνων. Το περιβάλλον που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, θα επιφέρει σημαντικές εξελίξεις στις οικονομίες και την επιχειρηματικότητα. Η ρύπανση του αέρα και των υδάτων και τα απόβλητα θα κυριαρχούν στις πολιτικές και θα προκαλούν ανακατατάξεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον με την έννοια πως νέες επιχειρήσεις θα δημιουργούνται, νέες τεχνολογίες θα εφαρμόζονται και άλλες επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται σε αποχώρηση.
Όσα ανέφερα απαιτούν γνώση, συνεχή ενημέρωση, εξειδικευμένα στελέχη, συνενώσεις επιχειρήσεων και βεβαίως κεφάλαια αλλά πάνω από όλα απαιτούν εγρήγορση, σχεδιασμό και μακροπρόθεσμες στρατηγικές, και θεωρώ πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ