Οι έξυπνοι δρόμοι για την ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της διασύνδεσης με την έρευνα προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον. Ήδη, το Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας προσελκύει το ενδιαφέρον σε επιχειρήσεις για τη διείσδυση στις νέες τεχνολογίες. Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας το έργο Smart4all», την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 6μ.μ. Τονίστηκε πως τα τελευταία χρόνια το ΕΕΠ έχει υλοποιήσει αρκετές καινοτόμες ιδέες και μέσα από συνεργασίες. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τέσσερις πυλώνες του ΕΕΠ για την προγραμματική περίοδο έως το 2027: 1) Επέκταση κτηριακών υποδομών, 2) Γρήγορη ανάπτυξη επιχειρήσεων – θερμοκοιτίδα, 3) Υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και 4) Ισχυρό προφίλ για όλο το οικοσύστημα της περιοχής.
Βασίλειος Λουκόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών
«Στόχος η επέκταση της θερμοκοιτίδας»
«Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών θεωρείται το πιο επιτυχημένο παράδειγμα τεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής Βασίλειος Λουκόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και συντονιστής της συζήτησης, σκιαγραφώντας το παραγόμενο έργο μιας θερμοκοιτίδας καινοτόμων επιχειρήσεων.
«Σήμερα φιλοξενούνται στο Πάρκο 40 τεχνολογικές εταιρείες, στις οποίες απασχολούνται 140 εργαζόμενοι, με υψηλή κατάρτιση και μεταπτυχιακούς τίτλους, ενώ το κεφάλαιο που χρησιμοποιείται από τις φιλοξενούμενες εταιρείες ανέρχονται περίπου στα 9 εκατ. ευρώ.
Η πλειοψηφία των εταιρειών παρουσιάζει σημαντική εξωστρέφεια ενώ σε πολλές από αυτές έχουν επενδυθεί κεφάλαια υψηλού ρίσκου. Οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο ΕΠΠ έχουν κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιήσει περισσότερα από 40 έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης προϋπολογισμού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ και έχουν επενδύσει σε πάγιο εξοπλισμό περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ. Το ίδιο το ΕΕΠ έχει επενδύσει σε περισσότερα από 31 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα (εθνικά και ευρωπαϊκά) με κύριο στόχο να φέρει σε επαφή τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Βασίλειου Λουκόπουλου
Δημήτρης Μούρτζης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών
«Πόλος ανάπτυξης το Πανεπιστήμιο»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών ως πόλο ανάπτυξης και προώθησης της καινοτομίας τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ανέδειξε ο καθηγητής Δημήτρης Μούρτζης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Το Μοντέλο Ανοικτής Καινοτομίας στο πλαίσιο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) και το Οικοσύστημα του Πανεπιστημίου Πατρών»
Μιλώντας για την δυναμική της ψηφιακής καινοτομίας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποίαμ έως το 2019 υπήρχαν 15 δισεκατομμύρια συσκευές internet of things, ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2026 θα φθάσουν τις 26, 9 δισεκατομμύρια συνδέσεις στην Ελλάδα όταν το 2020 ήταν 12,6 δις. συνδέσεις. Σημείωσε πως «μέσω του μοντέλου ανοικτής καινοτομίας οι οργανισμοί διατηρούν ισχυρές σχέσεις με εξωτερικούς φορείς σε διάφορα στάδια της διαδικασίας ανάπτυξης της και καινοτομίας». Ανέφερε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ανοικτές σε ιδέες και σε συνεργασίες, πρέπει να υπάρχει εσωτερική ετοιμότητα και καινούργια επικοινωνιακή στρατηγική, συνεργατική κουλτούρα, κοινά δίκτυα, χρηματοδότηση, κ.α.
Σε άλλο σημείο, επεσήμανε πως το Πανεπιστήμιο παράγει νέα γνώση και επενδύει σ’ αυτήν, με αποτέλεσμα να διαχειρίζεται προγράμματα ύψους 35 δις ευρώ τον χρόνο, σκιαγράφησε διεξοδικά το έργο που έχει σχεδιαστεί και τόνισε πως από μέσα στην τελευταία 6ετία έχουν υλοποιηθεί 2.182 ερευνητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 212 εκατομμυρίων ευρώ.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημήτρη Μούρτζη
Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας
«Ενσωμάτωση σε δύο πυλώνες της αγοράς»
Ο Πλάτων Μαρλαφέκας, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας εστίασε την σπουδαιότητα της «διασύνδεσης της γνώσης με το επιχειρείν» λέγοντας πως «αισθάνομαι υπερήφανος για το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Επιστημονικό Πάρκο καθώς η τεχνογνωσία που παράγεται, οδηγεί στην παραγωγή νέων προϊόντων με σημαντικά οφέλη για την περιοχή μας.
Χαρακτήρισε ως «στοίχημα» να ανέβει η χώρα μας στην κατάταξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς διασυνδεσιμότητας, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας ως συστατικό επιβίωσης για τις επιχειρήσεις, στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, κ.ά. καθώς κατέχει από τις χαμηλότερες θέσεις.
Για να αναστραφεί το κλίμα ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε συμπερασματικά υπό μορφή προτάσεως τα εξής: «Χρειάζεται στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και των επιχειρήσεων, της διακυβέρνησης και των πολιτών, προκειμένου να υπάρξει καινοτομία και ανάπτυξη. Είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνεργατικής λογικής, να υπάρξει ενσωμάτωση της ιδιαιτερότητας ενός τόπου στα μοντέλα μεταφοράς τεχνογνωσίας και όχι μόνον να ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις. Επίσης, χρειάζεται να δοθεί το βάρος στην έρευνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα, στη βιωσιμότητα των αναδυόμενων τεχνολογιών αλλά και στην ανάγκη βελτίωσης των μοντέλων συνεργασίας μεταξύ επενδυτών και νεοφυών επιχειρήσεων. Η καινοτομία μπορεί να θεωρηθεί ως βασικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν να παραμείνουν μπροστά στον ανταγωνισμό».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Πλάτων Μαρλαφέκα
Σπυρίδων Μαζαράκης, Ιδρυτικό μέλος Pleiades
«Συνεργατικά Σχήματα»
Ο Σπυρίδων Μαζαράκης, ιδρυτικό μέλος Pleiades IoT Innovation cluster αναφέρθηκε στα «Συνεργατικά Σχήματα Καινοτομίας – Case Study: Pleiades IoT Innovation Cluster».
«Οι αγορές, οι ανάγκες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλάζουν, γι’ αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε περιβάλλοντα από μεγάλες εταιρείες, Πανεπιστήμια και Οργανισμούς, ώστε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις» και τόνισε πως οι τράπεζες θα μπορούν μέσα από τα οικοσυστήματα να προσεγγίσουν εταιρείες.
Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το συγκεκριμένο cluster λέγοντας πως αφορούν έξυπνους θερμοσίφωνες, έξυπνους μετεωρολογικούς σταθμούς σε συνεργασία με το meteo, drones, κ.ά.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σπυρίδων Μαζαράκη
Κατερίνα Λαμπρακοπούλου, Communication Manager ΕΠΠ
«Έξυπνες εφαρμογές παντού»
Την αναγκαιότητα συνεργασίας στη γνώση και την στροφή στην ψηφιακή καινοτομία για να οικοδομήσουμε το αύριο επεσήμανε η δρ. Κατερίνα Λαμπρακοπούλου, Communication Manager Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (Smart Cities Hub) & Communication Officer SMART4ALL.
Αναπτύσσοντας το θέμα: «Ενίσχυση της τεχνολογίας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσα από το SMART4ALL H2020», αναφέρθηκε πως το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πάρκο του Παν/μίου Πατρών και άλλους πέντε συνολικά εταίρους. «Το Smart Cities Hub πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό κόμβο καινοτομίας στην περιοχή μας με στόχο την ενδυνάμωση της έρευνας».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Κατερίνας Λαμπρακοπούλου
Χρήστος Αλεξάκος, Εντεταλμένος Ερευνητής (Γ) του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του ΕΚ “Αθηνά»
«Τεχνολογίες αιχμής στην βιομηχανία»
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Χρήστος Αλεξάκος, Εντεταλμένος Ερευνητής (Γ) του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του ΕΚ “Αθηνά», ο οποίος παρουσίασε το έργο του ΙΝΒΙΣ ως φορέα καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Αναφέρθηκε στην αποστολή του ΙΝΒΙΣ, λέγοντας πως «στόχος μας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από τις τεχνολογίες αιχμής» και αναφέρθηκε στη συνεργασία με διάφορες εταιρίες. Ανακοίνωσε, επίσης, πως μέσα στο 2022 θα ανακοινωθεί η πρώτη εταιρεία τεχνοβλαστός του ΙΝΒΙΣ γύρω από αυτόματα ή ημιαυτόματα οχήματα. Μια πρόσφατη επιτυχία του ΙΝΒΙΣ αποτέλεσε η χρηματοδότηση για σχεδιασμό και ανάπτυξη πρότυπων αισθητήρων θερμοκρασίας.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Χρήστου Αλεξάκου
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ