Ήδη η εφοδιαστική αλυσίδα υπέστη μεγάλη καθίζηση, αφού οι παραγγελίες που αυτή την περίοδο παραδοσιακά γίνονταν, έχουν σημειώσει μεγάλη κάμψη. Επιπρόσθετα το κλίμα αβεβαιότητας έχει κάνει τους καταναλωτές σαφώς πιο διστακτικούς, ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποια κατάσταση θα διαμορφωθεί μετά την Πρωτοχρονιά, όπου οι εορτές περιορίζονται και η αγορά θα πρέπει να βρει και πάλι το βηματισμό της. Μεγάλος χαμένος μέχρι και σήμερα η εστίαση, καθώς η Πρωτοχρονιά αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς για τις εισπράξεις της που πλέον βυθίζονται. Δεν είναι μόνο το ότι στα καταστήματα απαγορεύεται η μουσική, όσο ο φόβος που προκαλούν τα 50 και πλέον χιλιάδες κρούσματα σε διάστημα τριών ημερών σε όλη τη χώρα. Και οι συνθήκες που δημιουργούνται δεν ευνοούν την κατανάλωση, μιας και οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, από το να κυκλοφορήσουν.
Π. Μαρλαφέκας: «Δύσκολη κατάσταση»
Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας τονίζει ότι: «Σαφώς η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κοινωνία και την οικονομία. Ωστόσο, με τόσα κρούσματα θα πρέπει να κάνουμε υπομονή δεκαπέντε ημέρες μέχρι να ξεχωρίσει το τοπίο και να δούμε, από άποψη μετάδοσης, τι θα επικρατήσει. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να αποφανθούν και εμείς βλέπουμε τι πρόκειται να κάνουμε» σημειώνει. Σαφώς στην αγορά, όπως ο ίδιος παρατηρεί, επικρατεί κάμψη στην αγοραστική κίνηση και αυτό λόγω της διασποράς του κορωνοϊού στην περιοχή. «Σχεδόν σε κάθε φιλικό σπίτι ή οικογένεια που ακούς υπάρχει κρούσμα, οπότε όλο αυτό λειτουργεί επιβαρυντικά, διότι κανείς δεν πηγαίνει εύκολα έξω να καταναλώσει, λόγω του φόβου που επικρατεί» σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας. υτό επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των εμπόρων που καθημερινά βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται και δεν γνωρίζουν ποια κατάσταση θα επικρατήσει μετά την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο για τον κ. Μαρλαφέκα, πέρα από την κάμψη στην αγορά, μεγάλο είναι και το ενεργειακό πρόβλημα των επιχειρήσεων, λόγω του κόστους της ενέργειας. «Mεγάλο πρόβλημα παραμένει η ενεργειακή κρίση. Αυτό είναι που μαστίζει τις επιχειρήσεις και εκτιμώ ότι εκεί θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Το έχω πει και θα το επαναλάβω ξανά:Δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και το ενεργειακό κόστος που εδώ και μήνες έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κλάδου», αναφέρει ο κ. Μαρλαφέκας. Σε σχέση με το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα νυχτερινά κέντρα και τα νεανικά κλαμπ, αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εφοδιαστική αλυσίδα, όμως είναι δεδομένο ότι θα παρατηρηθεί μια κάμψη. Επιπρόσθετα, ο κ. Μαρλαφέκας σημειώνει ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό στον τομέα της παραγωγής να υπάρξουν ορισμένα προβλήματα, ενδεχομένως λόγω των κρουσμάτων που θα καταγραφούν μεταξύ εργαζομένων, αφού η διασπορά σε εργασιακού χώρους είναι αναμενόμενη. Και αυτός θα είναι και ο λόγος ενδεχομένως κάποιων ελλείψεων ή δυσλειτουργιών που θα παρατηρηθούν, διότι εκ των πραγμάτων οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπουν σε αναστολή εργασίας.
Γ. Σπυρόπουλος: «Ας μας δώσουν αντίμετρα»
Κεραυνοβολήθηκαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο άκουσμα της επίσπευσης των μέτρων και την ακύρωση των χιλιάδων εκδηλώσεων στη χώρα για την Πρωτοχρονιά. «Στον κλάδο επικρατεί αναβρασμός, γιατί κάποια μαγαζιά τα κλείνει οριστικά. Και αυτό είναι καθοριστικό για όλους εμάς. Ουσιαστικά τα κλαμπ και Οι περιορισμοί «σοκάρουν». Σημειώνει επίσης ότι ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζεται και η εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των απαγορεύσεων. « Ήδη έχει αρχίσει και επηρεάζει την αλυσίδα κοντά στην εστίαση. Δηλαδή μαζί μας δουλεύει και ένας μεγάλος κλάδος που είναι ο εφοδιαστικός. Όταν ξέρουμε ότι υπάρχει μείωση ωραρίου και κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων, οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν σταματήσει να παραγγέλνουν γιατί είτε θα χρειαστεί να τα πετάξουνε είτε θα τους μείνουν αδιάθετα». Ο ίδιος εκτιμάει ότι η εστίαση αυτή την φορά δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και πάλι. «Τα μαγαζιά που ξεκινάνε να δουλεύουν από τις 11 το βράδυ και μετά, πού είναι η διασκέδαση δεν θα ανοίξουν καθόλου. Κλείνουν οριστικά. Και άλλοι επιχειρηματίες επίσης πλήττονται πολύ». Θέλω να πιστεύω ότι θα σκύψουν οι υπουργοί και η κυβέρνηση πάνω από τον κλάδο μας ώστε να δώσουν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης. Το λέω αυτό διότι είμαστε οι πρώτοι που θα μπούμε στα μέτρα και οι τελευταίοι που θα βγούμε. Οι έλεγχοι που είχαν γίνει όλο αυτό το διάστημα ήταν εντατικοί και δεν είχανε δείξει τέτοιο βαθμό παραβατικότητας ώστε να δικαιολογεί αυτό το μέτρο του περιορισμού. Παρά ταύτα δεν ασχολούμαστε με τη δουλειά των επιστημόνων, δεν θέλουμε να πούμε ότι ξέρουμε κάτι παραπάνω από τους ειδικούς. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πλήττεται το εισόδημα μας και ότι με κάποιο τρόπο, αφού μας αναγκάζουν να κλείσουμε, πρέπει με κάποιο τρόπο να μας δώσουν τα αντίστοιχα που χάνουμε» καταλήγει ο κ. Σπυρόπουλος.
Τ. Γιατράς «Επικρατεί αγωνία για το μέλλον»
Από την πλευρά του ο Τάσος Γιατράς, μέλος του Σωματείου «Εστίαση Πάτρας» αναφέρει ότι: «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγωνία και όλο αυτό ήταν ένα «σκωτσέζικο ντους», η επίσπευση των μέτρων λίγο πριν το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Η εστίαση επηρεάζει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, οπότε μια σειρά από επαγγέλματα γύρω από την εστίαση επικρατεί μια αβεβαιότητα για το πώς θα λειτουργήσουμε το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα αιφνιδιάζουν τον κλάδο της εστίασης. Ο αιφνιδιασμός είναι μεγάλος πάντως και αλλάζει τα δεδομένα μέχρι και σήμερα. Σημειώστε επίσης ότι η αλλαγή του ωραρίου θα επηρεάσει σημαντικά τους τζίρους μας. Τα μέτρα στήριξης θεωρούνται αυτονόητα και μαζί με τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν πρέπει να υπάρξουν και κάποιες άλλες ενισχύσεις. Εκείνο που φοβόμαστε είναι ότι οδηγούμαστε σε ένα άτυπο lock down. Παίζουμε επί της ουσίας με τις λέξεις: εάν ένα lock down θα είναι κανονικό, εντός ή εκτός εισαγωγικών, σίγουρα η εστίαση όλους αυτούς τους μήνες υπολειτουργεί και όλα αυτά τα μέτρα έχουν τεράστια οικονομική επίπτωση.
Μουδιασμένοι οι καταναλωτές, φόβοι για έξαρση της πανδημίας
Για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στην αγορά, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών. «Είναι δύσκολα τα πράγματα και είναι μια κατάσταση εξαιρετικά πολύπλοκη. Υπάρχει αντανάκλαση στην αγορά. Μέχρι τώρα δεν έχει φανεί σε μεγάλο βαθμό, σίγουρα όμως θα διογκωθεί. Και αυτό το λέω διότι επικρατεί μία αναστάτωση και υπάρχει μία αβεβαιότητα, η οποία από τη στιγμή που βλέπουν ότι κλείνουν ένα κλάδο για 15 μέρες μπορεί να είναι η επόμενη σειρά η δικιά μας . Δεν έχουν πει ότι θα πάρουν κάποια μέτρα ανακούφισης δηλαδή τα αντίμετρα για αυτή την κατάσταση και εμείς αυτό περιμένουμε να ακούσουμε για να ξέρουμε ότι αν αύριο τύχει και κλείσουμε, υπάρχουν κάποια οικονομικά αντίμετρα», σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος Εκείνο που φοβάται ο εμπορικός κόσμος, είναι μήπως γίνει ο κλάδος που θα ακολουθήσει στους περιορισμούς λειτουργίας, γιατί όπως σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος «αν η κυβέρνηση αρχίσει και κλείνει κλάδους σε κομμάτια, όπως την εστίαση στις 12:00, μπορεί εμείς να είμαστε οι επόμενοι, δεν το ξέρουμε. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, τα καταστήματα είναι κλειστά για 15 ημέρες». Σε σχέση με το εάν η αγορά είναι μουδιασμένη από το άκουσμα των νέων μέτρων αλλά και των κρουσμάτων αναφέρει ότι: «Η αγορά έχει μία κίνηση αλλά είναι μικρότερη από αυτό που περιμέναμε και δεν αναπλήρωσε την κίνηση που χάσαμε τα Χριστούγεννα. Δεν ξέρω τι θα γίνει αυτές τις μέρες που απομένουν. Η κίνηση στους δρόμους μεταφράζεται μερικώς και σε αγοραστική κίνηση, η οποία απλά δεν είναι τόσο ενισχυμένη όσο περιμέναμε. Δηλαδή το καλάθι και η μέση απόδειξη έχει πέσει και είναι χαμηλότερη από αυτή που προσδοκούσαμε. Ο κόσμος απλά παίρνει τα απαραίτητα και κάποια μικρά δωράκια λόγω των ημερών».
Τ. Νικολακόπουλος: «Φόβος και αβεβαιότητα»
Την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά μεταφέρει από την πλευρά του ο Τάσος Νικολακόπουλος, Εκπρόσωπος Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών.
Οπως τονίζει: «Κάθε μεσημέρι βλέπουμε να πλησιάζει ο φόβος και η αβεβαιότητα σιγά-σιγά. Και για εμάς τους καταστηματάρχες αλλά και για τον κόσμο που κυκλοφορούσε στην αγορά. Διαπιστώνουμε ο κόσμος σιγά-σιγά να λιγοστεύει και να νοιώθει μια ατολμία να μπει στα καταστήματα. Ο κόσμος στέκεται στην είσοδο για να κάνει κάποιες ερωτήσεις για τα προϊόντα και ουσιαστικά είναι λες και έχει επανέλθει το click away. Εκείνο που αναρωτιόμαστε είναι εάν αυτή είναι η απαρχή ή το τέλος των όσων ζούμε το τελευταίο διάστημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η υγειονομική κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και αυτό το λέμε διότι ο κόσμος πρέπει να νοιώσει έτοιμος να επισκεφθεί την αγορά. Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητάμε από τον κόσμο να πληρεί τα μέτρα προκειμένου να μην κλείσουμε». Η κίνηση αμέσως μετά την αναγγελία των κρουσμάτων αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης παραμένει στα σπίτια του και αποφεύγει να προχωράει σε αγορές, περιοριζόμενος στα άκρως απαραίτητα.
Το σύστημα εκ των πραγμάτων θα πιεστεί
Θα αντέξει άραγε το σύστημα υγείας την πίεση που θα ακολουθήσει από την έξαρση των κρουσμάτων; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει ολοένα και περισσότερο τις τοπικές υγειονομικές αρχές σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή. Πριν από τρεις εβδομάδες η κατάσταση ήταν απολύτως διαχειρίσιμη και τα κρούσματα είχαν παρουσιάσει κάμψη στην περιοχή μας. Πλέον ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευθεί και δημιουργείται εύλογα ανησυχία για τον κίνδυνο διασποράς στην κοινότητα. Μιλώντας στον «Σ.Ε» ο Παναγιώτης Δημόπουλος, αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» τονίζει ότι: «Η λογική αναφέρει ότι όσο περισσότερους αρρώστους έχει κάποιοι από αυτούς θα χρειαστούν μεγαλύτερη νοσηλεία. Ξέρουμε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι και μικρότερης ηλικίας αντιδρούν καλύτερα και βγαίνουν από τα νοσοκομεία σε μικρότερο χρόνο. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι και μεγαλύτερης ηλικίας παραμένουν περισσότεροι νοσηλευόμενοι και αυτό επιβαρύνει το σύστημα. Από άποψη νοσηλειών στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 45 ασθενείς και 8 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάσταση μέχρι σήμερα είναι διαχειρίσιμη και ελπίζουμε για το μέλλον». Σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεταδοτική όμως δεν επιβαρύνει τόσο τον οργανισμό, ο ίδιος αναφέρει ότι η μεταδοτικότητα είναι υψηλή και το γεγονός ότι επικρατούν πολλές ήπιες μορφές της ίδιας νόσου, επιβάλλει μεγάλη προσοχή. Μάλιστα σημειώνει ότι το γεγονός ότι η νόσος έχει ήπια χαρακτηριστικά προκύπτει από διεθνείς αναφορές, που όμως θα πρέπει να διαβάζονται με εξαιρετική προσοχή. «Κάθε μία χώρα που δίνει τα στοιχεία τα δίνει με διαφορετική ανάγνωση. Λέμε ότι αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική η κατάσταση πάει καλά, όμως μην ξεχνάμε ότι εκεί τώρα είναι καλοκαίρι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε από την άλλη κάπου 130.000 κρούσματα σε μια ημέρα. Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε και ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο: οι θάνατοι σε μια ημέρα ήταν μόλις 16. Οπότε είναι κάτι που πρέπει να το αξιολογήσουμε». Σε σχέση με το εάν βρισκόμαστε στην αρχή ενός ακόμη κύματος ή όχι, ο ίδιος τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα. «Αυτό θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες, δεν μπορούμε τώρα να πούμε τίποτα. Ακόμα τα περιστατικά των Χριστουγέννων δεν τα έχουμε δει. Δεν ξέρουμε πότε θα φανούν. Πιστεύω μέχρι 15 με 20 Ιανουαρίου να έχουμε ένα σωστό αριθμό με βάση τον οποίο και θα λάβουμε τις ανάλογες αποφάσεις». Σε σχέση με το τι πρέπει οι πολίτες να κάνουν από εδώ και στο εξής, ο ίδιος απαντά ότι θα πρέπει να τηρήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, όσο αυτό και εάν ακούγεται μονότονο μετά από δύο χρόνια πανδημίας. «Το πιο γνωστό είναι η αύξηση των εμβολιασμών και της τρίτης δόσης και να τηρηθούν όλα τα μέτρα που υπάρχουν: μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών. Όχι συνωστισμός και όχι εφησυχασμός».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ