Μια σημαντική παρουσίαση των συστημάτων που μπορούν να συγκροτήσουν και να βοηθήσουν μια έξυπνη πόλη, παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρία της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου 2021, που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης. Συντονιστής ήταν ο Πέτρος Γανός, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ/ΤΔΕ, Σύνδεσμος ΔΕ με Μόνιμη Επιτροπή Νέων Τεχνολογιών. Όπως τόνισε: «Η συμμετοχή της Πάτρας σε αυτή την πρωτοβουλία μόνο θετικά έχει να αποκομίσει. Από τη μια αποκτούμε τεχνογνωσία και παίρνουμε ιδέες από διάφορες πόλεις της Ευρώπης για λύσεις έξυπνων πόλεων που ήδη έχουν εφαρμόσει. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία συμμετέχουν 11 ελληνικές πόλεις. Η Πάτρα έχει σημαντική προοπτική για το αύριο, αλλά και ευκαιρία για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Έχει ένα ισχυρό τοπικό οικοσύστημα, που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την πόλη, τόσο λόγω της ύπαρξης των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων όσο και λόγο της δραστηριοποίησης στην περιοχή εταιρειών, έχοντας όλοι αυτοί να επιδείξουν εφαρμοσμένες λύσεις»
Στέλιος Κουτρουμπίνας, εταιρεία Meazon
«Το όραμά μας για μια έξυπνη πόλη»
Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας της εταιρείας Meazon τόνισε ότι: «Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στην ψηφιοποίηση της πληροφορίας έτσι ώστε να μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τους πελάτες της. Η Βιομηχανική Επανάσταση βασίζεται στην ψηφιοποίηση και στα λεγόμενα κυβερνοφυσικά συστήματα, δηλαδή ένα σύστημα που μπορεί να ανιχνεύσει κάθε πληροφορία και να την επεξεργαστεί τοπικά, επικοινωνεί με το cloud και μπορεί να ελέγχει τα πάντα. Το όραμά μας για την έξυπνη πόλη έχει να κάνει με τον φωτισμό των δρόμων που είναι ένα βασικό σημείο. Οπως έχουμε δει είναι μια επένδυση που κάνει απόσβεση σχετικά γρήγορα. Με βάση αυτή την υπόθεση αυτό που έχουμε πει είναι ότι αφού έχουμε κάποια συστήματα που καλύπτουν ολόκληρη την πόλη, γιατί να μην χρησιμοποιούσουμε τα συστήματα αυτά ώστε να μπορέσουμε να μαζέψουμε χρήσιμη πληροφορία που βρίσκεται γύρω από το φωτισμό. Επειδή αυτό βρίσκεται κάθε 20 μέτρα καλύπτοντας ολόκληρη την πόλη, μπορούμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα επάνω στην οποία μπορούμε να συγκεντρώσουμε και όλα τα υπόλοιπα πράγματα που χρειαζόμαστε. Διαθέτουμε διάφορα μέσα όπως για παράδειγμα ένας κοντρόλερ επάνω από κάθε φως που μπορεί να επικοινωνεί με μια ψηφιακή κάμερα που θα ανιχνεύει διάφορα πράγματα που γίνονται γύρω από το φωτισμό. Για παράδειγμα να ανιχνεύσει πεζούς όταν πέφτει η ένταση του φωτός κ.α.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Στέλιου Κουτρουμπίνα
Γιάννης Κωστόπουλος , CEO της εταιρείας SAMMY
Εύρεση θέσης για σκάφος με ένα κλικ
O Γιάννης Κωστόπουλος, CEO της εταιρείας SAMMY, περιέγραψε το προφίλ της εταιρείας, σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και πάνω από τις μισές ευρωπαϊκές πόλεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές. Η εταιρεία στοχεύει σε μια αγορά με πάνω από 5000 μαρίνες στην Ευρώπη και 40.000 μαρίνες και λιμάνια στον κόσμο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον θαλάσσιο τουρισμό παγκοσμίως φθάνουν τα 200 εκατομμύρια. Παράγεται ένας ετησίως τζίρος της τάξεως των 45 δις δολαρίων. Η εταιρεία προσφέρει ένα ψηφιακό δείγμα από υπηρεσίες των κρίσιμων δραστηριοτήτων που συμβαίνουν σε μια μαρίνα. Ξεκινώντας από τις θέσεις ελλιμενισμού και οπτικοποιώντας διαθέσιμες διαδικασίες και κρίσιμα κομμάτια στον χώρο ενός λιμένα, όπως είναι η είσοδος και η έξοδος. Βελτιστοποιούμε της διαχείριση ροών μέσα και έξω από το λιμένα, καθώς επίσης προσφέρουμε και υπηρεσίες πραγματικού χρόνου στους ταξιδιώτες. Με ένα mobile app μπορούν να σχεδιάσουν το ταξίδι τους και να κλείσουν μια θέση ελλιμενισμού. Υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις μαρίνες που υποστηρίζουμε καθώς και στις τοπικές οικονομίες. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε online κρατήσεις. Προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, ταυτόχρονα με τη mobile εφαρμογή, για τη διαχείριση του λιμένα μιας μαρίνας.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γιάννη Κωστόπουλου
Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO της εταιρείας YODIWO
Μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος
Ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO της εταιρείας YODIWO ανέφερε ότι η εταιρεία διαθέτει τα μέσα για την διαχείριση των έξυπνων πόλεων και κτηριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για έναν μοναδικό συνδυασμό που από κοινού καταφέρνει να παρέχει ολική διαχείριση τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών χώρων. Στόχος της να δώσει την ευκαιρία σε οργανισμούς να εφαρμόσουν ΕSG στρατηγικές. Δηλαδή να πάρουν μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μέτρα που βελτιώνουν συνεχώς τον τρόπο διακυβέρνησης των οργανισμών αυτών. Όλα αυτά γίνονται με διαφάνεια και με στόχο να παρέχονται αδιάβλητες αναφορές στα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν την ευημερία και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, τόσο αυτό που άμεσα και έμμεσα εμπλέκεται με τον οργανισμό. Μιλάμε για πολίτες αλλά και για επισκέπτες. Έχοντας εξασφαλίσει όλα αυτά, ο Οργανισμός, που στην περίπτωση μας μπορεί να είναι ο Δήμος, εξασφαλίζει την αναγνωρισιμότητα του. Το ESG δεν είναι μια στρατηγική που αναφέρεται σε εταιρείες αλλά και σε οποιονδήποτε οργανισμό. Είναι σημαντικό διότι οι πόλεις μας ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών και της ενεργειακής κατανάλωσης. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα που ονομάζεται Yodi City. Είναι μια πλατφόρμα που ενισχύει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπαρχόντων συστημάτων της πόλης αλλά και των συστημάτων που έρχονται να εγκατασταθούν με βάση τις νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για πλατφόρμα που προσφέρει μια ενιαία θέα της πόλης.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Αλέξανδρου Μανιατόπουλου
Βασίλης Τσαγκάρης, CEO της Ίριδας Labs
Εμβληματικές συνεργασίες
Ο Βασίλης Τσαγκάρης, CEO της Ίριδας Labs, ανέφερε ότι η εταιρεία εδρεύει στο Ρίο με 25 άτομα προσωπικό, όλοι μηχανικοί με διδακτορικά και master στο πεδίο του computing vision. Η εταιρεία λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια. Έχει αναπτύξει διάφορες λύσεις που σήμερα κυρίως είναι στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Η εταιρεία αναπτύσσει εξ ολοκλήρου το δικό της λογισμικό. Βασική κουλτούρα της εταιρείας είναι οι συνεργασίες. Οι συνεργασίες αφορούν εταιρίες στον τομέα του hardware, όπως η Ιντέλ. H εταιρεία καταφέρνει να λαμβάνει με διάφορους αισθητήρες εικόνα και δίνει στους πελάτες της συγκεκριμένες αποφάσεις και χαρακτηριστικά ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Βασίλη Τσαγκάρη
Δημήτρης Αμαξηλάτης, εκπρόσωπος της εταιρείας CTO SparkWorks
Ανίχνευση δυσλειτουργιών
Ο Δημήτρης Αμαξηλάτης, εκπρόσωπος της εταιρείας CTO SparkWorks, τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει εμπειρία δέκα ετών στο διαδίκτυο των πραγμάτων και των έξυπνων πόλεων. Η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε αναπτυξιακά και ερευνητικά έργα και διαθέτει εμπειρία σε όλο το εύρος των εγκαταστάσεων, από hardware, software και integration. H εταιρεία έχει εμπειρία σε διάφορες εγκαταστάσεις, τόσο στην υδρομέτρηση, όσο στην ενέργεια. Επίσης διαθέτει εμπειρία στο κομμάτι της εργασίας και των μετακινήσεων. Παρουσίασε στη συνέχεια το σύστημα Tethys της εταιρείας το οποίο είναι εγκατεστημένο στην πόλη της Θεσσαλονίκης το 2019. Γίνεται καταγραφή των καταναλώσεων και στη συνέχεια μέσω ενός ειδικού συστήματος μπορούν να ανιχνευτούν διάφορες δυσλειτουργίες, όπως ανωμαλίες στην κατανάλωση και με τον τρόπο αυτό να εντοπιστούν πιθανές διαρροές.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημήτρη Αμαξηλάτη
Σπύρος Δενάζης Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών
Πλατφόρμες καταγραφής προβλημάτων
O Σπύρος Δενάζης Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στην εμπειρία από την υλοποίηση διαφόρων εφαρμογών, κυρίως σε Δήμους. Με βάση αυτή την εμπειρία έχουν προκύψει μια σειρά από προκλήσεις που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. «Ξεκινήσαμε με το Sense City πριν από περίπου πέντε χρόνια. Μια εφαρμογή που στήθηκε πιλοτικά με τον Δήμο της Πάτρας και εξελύχθηκε μέσα στο χρόνο. Μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λειτουργεί σαν τον αισθητήρα της πόλης. Με την έννοια ότι με άμεσο τρόπο μπορεί να αναφέρει προβλήματα που έχουν υποπέσει στην αντίληψή του» τόνισε ο κ. Δενάζης. Η εφαρμογή στην πρώτη της υλοποίηση έλαβε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό. Σε άλλο επίπεδο η συνεργασία με τον Δήμο της Πάτρας συνεχίστηκε με την διαχείριση ατόμων με αναπηρία. Διαπιστώθηκε η ανάγκη καταγραφής των συγκεκριμένων ατόμων που διαφέρουν ως προς το είδος και την σοβαρότητα οποιασδήποτε πάθησης και δυσκολία που αντιμετωπίζουν. Μετεξελίχθηκε η εφαρμογή σε μια πλατφόρμα οργάνωσης. Η προστασία της ζωής των ατόμων αυτών είναι στους στόχους της συγκεκριμένης πλατφόρμας που φέρει τον τίτλο Safe Amea. Για παράδειγμα, όταν καλείται η Πυροσβεστική σε ένα περιστατικό μπορεί να γνωρίζει για την ύπαρξη ενός τέτοιου ατόμου στον χώρο και το είδος της πάθησης που έχει.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σπύρου Δενάζη
Γεώργιος Στεφανίδης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
Εφαρμογές και λύσεις σε αστικό περιβάλλον
Ο Γεώργιος Στεφανίδης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε σε εφαρμογές κινητικότητας και προσβασιμότητας σε αστικό περιβάλλον και περιοχές λιμένων. Aρχικά δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα στο έργο Guideport όπου από το 2015 σκοπός είναι να μειωθεί η συμφόρηση και να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα. Γίνεται χρήση της μηχανικής όρασης και ευφυών καμερών. Στόχος είναι να δοθεί η πληροφορία στους προσεγγίζοντες στο λιμένα ώστε η πρόσβαση στο λιμάνι να γίνεται με ασφάλεια και να αποφεύγεται η συμφόρηση. Στο Αίγιο με το έργο Crocodile δινόταν η δυνατότητα πληροφόρησης στου οδηγούς φορτηγών που δεν χρειάζεται να μπαίνουν στις πόλεις ψάχνοντας για μια θέση στάθμευσης. Τέλος το πρόγραμμα Αυτονομώ αποσκοπεί στην κατασκευή κτιρίων μηδενικής ενέργειας, σε συνδυασμό με καλύτερους τρόπους μετακίνησης. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε σχεδιασμό κτιρίων που συμβαδίζει με τις ανάγκες των κατοίκων και της περιοχής, του Δήμου ή της Περιφέρειας. Πρόκειτιαι για κτίρια που είτε σχεδιάζονται τώρα είτε εξ αρχής και με στόχο να δίνεται η ενέργεια από το κτίριο στο αυτοκίνητο.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γεώργιου Στεφανίδη
Χρήστος Αντωνόπουλος, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Το «σπίτι που του μιλάς» και άλλες εφαρμογές
Ο Χρήστος Αντωνόπουλος, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασε την εμπειρία από την κατασκευή ενός έξυπνου σπιτιού. Πρόκειται για Πρότυπη Οικία Υποβοηθούμενης Διαβίωσης η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Radio. Eχει εξ ολοκλήρου σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών. Υποστηρίζεται μέσω χορηγιών από ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ο στόχος είναι η κατασκευή μιας οικίας 60 τετραγωνικών μέτρων που υποστηρίζει όλες τις τυπικές περιοχές διαβίωσης και χρησιμοποιήθηκαν ανοικτές τεχνολογίες. Κατασκευάστηκε ένας πλήρης χώρος διαβίωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση, επίδειξη τεχνολογιών, έρευνα, αξιολόγηση, και πιλοτικά προγράμματα. Η εταιρεία έχει εστιάσει στην φωνητική αλληλεπίδραση με το σπίτι και όλες τις λειτουργίες που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Βασίστηκε στην τεχνολογία Chatbot που σχετίζεται με ανοικτές τεχνολογίες με σταθερά προγράμματα.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Χρήστου Αντωνόπουλου
Γιώργος Μυλωνάς, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»
Δημόσια κτίρια και τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
Ο Γιώργος Μυλωνάς, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» μίλησε για τις εφαρμογές της έξυπνης πόλης σε δημόσια κτίρια. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των μετρητών κατανάλωσης ενέργειας για καταγραφή και έλεγχο της κατανάλωσης, για ενεργειακές επιθεωρήσεις καθώς και καθορισμό κέντρου κόστους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας μέσω τεχνικών Al. Mε τον τρόπο αυτό γίνεται προγραμματισμός και επιτυγχάνεται μείωση των ενεργειακών αιχμών. Παράλληλα υπάρχει μια συνολική διαχείριση της ενέργειας. Επίσης υπάρχουν συστήματα υποστήριξης αποφάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα κτήρια αυτά παρέχουν τη δυνατότητα για για εγκατάσταση υποδομής του διαδικτύου των πραγμάτων. Ανάλογα με την υποδομή που χρησιμοποιούμε και το περιβάλλον εγκατάστασης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που λαμβάνουμε και να εστιάσουμε σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές, όπως εκπαίδευση, υγεία και κυκλοφορία.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γιώργου Μυλωνά
Παναγιώτης Ζέρβας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Η καταγραφή της ηχορύπανσης
Ο Παναγιώτης Ζέρβας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της μέτρησης ρύπανσης με χρήση ειδικών αισθητήρων. Ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην εμβάθυνση σε ανοικτά ερευνητικά συστήματα σε θέματα αξιολόγησης και ποσοτικοποίησης των χαρακτηριστικών του τοπίου. Μιλώντας για την ηχητική τεχνολογία και τα έξυπνα περιβάλλοντα αναφέρθηκε στην εφαρμογή τους. Η διακυβέρνηση, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής ήταν ένα από αυτά καθώς γίνεται καταγραφή των δεδομένων της ηχορύπανσης, αλλά και ακουστική ανίχνευση της. Επιπρόσθετα ακολουθείται η χρήση τεχνολογικών συστημάτων για την επίλυση βασικών προβλημάτων των πόλεων. Τέτοιες εφαρμογές έχουμε στην ηχητική παρακολούθηση και ακολούθως στην παρακολούθηση της ηχορύπανσης. Σε αυτή την περίπτωση την λύση την δίνουν τα δίκτυα ασύρματων αισθητήρων που παρέχουν αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα: την καταγραφή των δεδομένων του θορύβου για μεγάλο διάστημα και την ευελιξία στην εξαγωγή περισσότερων πληροφοριών και άλλων παραμέτρων.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Παναγιώτη Ζέρβα
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ