Τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη παρουσίασε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με συντονιστή τον πρώην βουλευτή Αχαΐας του κόμματος Κώστα Σπαρτινό. Όπως σημείωσε ο κ. Σπαρτινός στην εισήγησή του, το ερώτημα δεν είναι εάν θέλουμε ανάπτυξη, αλλά τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, προς όφελος ποιών. Συνακόλουθα προκύπτουν ερωτήματα όπως εάν η Διοίκηση στη χώρα μας είναι ικανή να ενσωματώσει έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό προοπτικής, δηλαδή μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Εάν όχι το ερώτημα είναι πού οφείλονται οι αδυναμίες της και οι κακοδαιμονίες της. Η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «αν θέλουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης να χρησιμεύσουν πραγματικά για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, τότε πρέπει σε επίπεδο Ευρώπης η κυβέρνηση να προσπαθήσει να γίνει ταμείο σύγκλισης και βιώσιμης ανάπτυξης. Διανύουμε τρεις μεγάλες κρίσεις, υγειονομική, περιβαλλοντική και οικονομική και ένα σχέδιο για να είναι στρατηγικό χρειάζεται διαβούλευση. Πρέπει να εξασφαλίσει ανάπτυξη με ισότητα περιφερειακή».
Λόης Λαμπριανίδης, πρώην Γεν Γραμμ. Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης
Να προβληματιστούμε…..
Ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πρώην Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέφερε ότι όλοι διαμαρτυρόμαστε για το επίπεδο ανάπτυξης που έχουμε, το κράτος που έχουμε αλλά με τις πράξεις μας δεν βοηθούμε την αλλαγή τους διότι επικρατούν άλλου είδους συμφέροντα που ακυρώνουν αυτές τις επιθυμίες. Πρέπει να προβληματιστούμε για την αναπτυξιακή μας καχεξία και κυρίως να σκεφτούμε τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Λόη Λαμπριανίδη
Ανδρέας Τσιλήρας, εκδότης και συνιδρυτής του Mosaic
Ενοχοποίηση Επιχειρηματία
Ο Ανδρέας Τσιλήρας,εκδότης και συνιδρυτής του Mosaic, Οργανισμός Πολιτισμού και Δημιουργικότητας σημείωσε ότι εκείνο που ο ίδιος έχει παρατηρήσει είναι μια αμοιβαία έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και Επιχειρηματικότητας. Και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Επίσης υπάρχει η αντίληψη ότι για τον επιχειρηματία «δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και καλείται να αποδείξει ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι επιχειρηματίες, παρατήρησε, δεν θεωρούνται ως ομάδα που έχει την ανάγκη στήριξης και πρέπει σε αυτούς να βασιστούν κάποιες πολιτικές στα σοβαρά.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Ανδρέα Τσιλήρα
Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ
Στόχος ο ανταγωνισμός
Ο Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ, σημείωσε ότι ως χώρα πρέπει να στοχεύσουμε σε αυτά που έχουμε. Τόνισε ότι ως χώρα είμαστε από εκείνες που έχουν μικρό μέγεθος επιχειρήσεων. Θα πρέπει να δουλέψουμε και να σχεδιάσουμε εργαλεία ώστε να ζούμε με αυτά τα μεγέθη και ομαδοποιώντας αυτές τις επιχειρήσεις, προωθώντας τις συνέργειες και την καθετοποίηση, να πετύχουμε προϊόντα τα οποία να είναι ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης τόνισε ότι επανασχεδιάζεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Βιομηχανικές Περιοχές.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Πέτρου Μαντά
Κώστας Μάρκου, βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ
Ανάπτυξη για ποιούς;
Ο Κώστας Μάρκου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στην παρέμβασή του εξέφρασε το ερώτημά «ανάπτυξη με ποιους αλλά και για ποιους;». Σημείωσε ότι η οικονομική κρίση προηγήθηκε της πανδημίας και στην Ελλάδα με βάση την χρεοκοπία μας είμαστε μπροστά σε μια επανεκκίνηση της οικονομίας. Ένα ζητούμενο είναι το κοινωνικό μοντέλο της ανάπτυξης όπως επίσης και το οικονομικό, δηλαδή τι κατεύθυνση θα πάρει. Εξέφρασε τον προβληματισμό ότι η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας να έχει μικρές ή ατομικές επιχειρήσεις που έφθαναν το 40% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήταν ένα μειονέκτημα της Οικονομίας. Οι μικρές επιχειρηματικότητες μπορούν όμως να έχουν την ευελιξία που δεν έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και μπορούν να αποκτήσουν μια αποτελεσματικότητα.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Κώστα Μάρκου
Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος
Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη
Ο Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος σημείωσε ότι το ΤΕΕ στο συνδικαλιστικό και αναπτυξιακό κομμάτι έχει δώσει ιδιαίτερη βάση. Το ΤΕΕ εκτιμά ότι από την ανάπτυξη μπορούν να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα όμως πρέπει να συνοδεύεται από ένα θετικό πολιτικό πρόσημο, διότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την πολιτική. «Πρέπει κάποιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια να ολοκληρωθούν, για να λυθούν σημαντικά προβλήματα. Αυτές είναι να επισπευστεί η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, πρέπει να ολοκληρωθεί ο Εθνικός Χάρτης όπου ο καθένας, όπου και εάν βρίσκεται θα μπορεί να βρει τι χρήσεις έχει η εκάστοτε περιοχή,κ.α.».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Βασίλη Αϊβαλή
Κώστας Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΣΠ
Σημαντική προσφορά στο ΑΕΠ
Ο Κώστας Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, τόνισε ότι την ανάπτυξη την βλέπουμε πάντα τελευταίοι εμείς. «Είναι 850.000 επιχειρήσεις που συνεισφέρουν κατά το ¼ και ασφαλιστικά και φορολογικά στο ΑΕΠ της χώρας. Τα προβλήματα που έχουμε είναι πολλά. Εχουμε μια δωδεκαετή κρίση που την πληρώνουμε εμείς. Καλπάζει ο πληθωρισμός και στερεί από τα λίγα που υπάρχουν για να βγουν στην κατανάλωση. Είμαστε παραμονές εορτών και δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά. Όλοι ζητάνε κούρεμα ασφαλιστικών εισφορών και χρηματοδότηση με μικροπιστώσεις, διότι το 80% είναι εκτός των τραπεζικών κριτηρίων».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Κώστα Ζαφειρόπουλου
Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου
Παρακολούθηση των έργων
Ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είπε ότι τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης είναι χρόνια και η ψηφιοποίηση είναι ένας τρόπος αντιμετώπισής τους. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων για να οδηγηθούμε σε αυτά τα άλματα που επιδιώκουμε. Σημείωσε ότι οι πρόεδροι των φορέων δεν έχουν εικόνα των προβλημάτων και πρέπει να αφουγκράζονται τους κοινωνικούς εταίρους και να καταρτίζονται κατάλογοι με τα μέτρα και το τι πρέπει να συμβεί. Στον τομέα των έργων πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γιώργου Παππά
Αναστάσιος Τσάκωνας, μέλος Δ. Ε. ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος
Έλλειψη εργατών χεριών
Ο Αναστάσιος Τσάκωνας, μέλος Δ. Ε. ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας ζει ένα πρωτόγνωρο κόστος παραγωγής που έχει ξεφύγει. Αυτό στο μέλλον θα επιφέρει μια επισιτιστική κρίση και απαιτεί προσοχή από την κοινωνία. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης και οι πιο πολλοί έρχονται με τουριστική βίζα και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρωθούν νόμιμα αλλά με μαύρα χρήματα. Από την πλευρά τους και οι ίδιοι οι παραγωγοί πωλούν «μαύρα» τα προϊόντα τους και όλη αυτή η διαδικασία μόνο αναπτυξιακή δεν είναι.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Αναστάσιου Τσάκωνα
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ