Tα Κέντρα Ικανοτήτων για 5 G και Teaching Factory του Πανεπιστημίου Πατρών και ο αναπτυξιακός τους ρόλος τους στη νέα εποχή ήταν το αντικείμενο της συνεδρίας που διοργανώθηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης. Ο Σπύρος Δενάζης, καθ. Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών ήταν συντονιστής της εκδήλωσης και παρουσίασε το π-Νet Κέντρο Ικανοτήτων για 5G.
«Ο βασικός στόχος του Κέντρου Ικανοτήτων είναι η δυνατότητα λειτουργίας πραγματικών δικτυακών υποδομών, όπως αυτές που μπορεί να βρει κανείς στους διαφόρους παρόχους. Ταυτόχρονα αυτές θα είναι ανοικτές και προσανατολισμένες για να στηρίξουν εφαρμογές που υποστηρίζονται από τη βιομηχανία και διάφορους τομείς, αυτό που ονομάζεται κάθετες βιομηχανίες. Η ίδρυση του Κέντρου θα γίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Αυτή θα είναι η αφετηρία μιας διαδρομής αρκετά ενδιαφέρουσας και πλούσια σε εμπειρίες και αποτελέσματα. Θα είναι μια εταιρεία τύπου ΣΔΙΤ όπου μετέχουν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες.
Ο προϋπολογισμός είναι 2.210.900 με εταιρικό κεφάλαιο 876.450 ευρώ και εθνική συμμετοχή 1.334.450 ευρώ. Στο Κέντρο θα συμμετάσχουν 24 εταίροι, κυρίως Ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως επίσης και εταιρείες.
Το Κέντρο θα στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες: τις δοκιμές πριν την επένδυση, συμμόρφωση σε πρότυπα, εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Το βασικό όραμα και η στρατηγική είναι να αναπτυχθεί ένα σύνολο υποδομών το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις τεχνολογίες. To 5 G εδώ πρακτικά χρησιμοποιείται σαν ένα ανοικτό οικοσύστημα δικτυακών τεχνολογιών και υπηρεσιών το οποίο θα λειτουργεί όπως ένα δίκτυο παραγωγής που παρέχει τη δυνατότητα να γίνονται δοκιμές καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών. Σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν με την τεχνολογία τους στις υποδομές δημιουργώντας συνέργειες. Επίσης προβλέπεται η διασύνδεση, ενοποίηση και διαλειτουργικότητα με άλλα δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα. Επίσης στόχος είναι η συνεργασία με διάφορους κάθετους παραγωγικούς τομείς και διασύνδεση με τις δικές τους εξειδικευμένες υποδομές».
Σωτήριος Μακρής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας «Teaching Factory
Το «κλειδί» ενός κέντρου ικανοτήτων
O Σωτήριος Μακρής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας «Teaching Factory»τόνισε ότι : «Το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Θέση και Ευρωπαϊκή Προσπάθεια προσφοράς στην ήρεμη μετάβαση και αφορά στη μεταφορά από τη μια πλευρά ενεργειακά και από την άλλη ψηφιακά».
Και ακολούθως επεσήμανε ότι ο μελλοντικός εργαζόμενος περιστοιχίζεται και στηρίζεται από την ψηφιακή τεχνολογία. Ο εργαζόμενος είτε με ρομποτικά σχήματα και άλλες μηχανές, προκειμένου να μη σηκώνει βαριά αντικείμενα ή να εργάζεται πιο εργονομικά, περιστοιχίζεται από αυτή την τεχνολογία. Στόχος να έχουμε ένα μοντέρνο περιβάλλον για να αξιοποιηθεί καλύτερα και να αποδώσει πιο καλά. Στην πορεία των χρόνων. Στην πορεία έχουμε εργαστεί σε σειρά προγραμμάτων. Θα εστιάσω σε εκείνα που είναι το «κλειδί» στο κέντρο ικανοτήτων και τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει. Σε σχέση με τους κόμβους καινοτομίας βασίζονται στην παροχή υπηρεσιών και αφορούν ένα εκτεταμένο σύνολο που θα τις δούμε μελλοντικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Esmera που έτρεξε στο κέντρο ικανοτήτων που ο ίδιος συμμετέχει, αφορούσε τον τρόπο συνεργασίας ανθρώπου και ρομπότ. Το αντικείμενο ήταν η συνεργασία στη συναρμολόγηση ελαστικών τμημάτων στην παραγωγή πλυντηρίων πιάτων. Με ένα σύνολο ψηφιακών τεχνολογιών αναπτύχθηκε το περιβάλλον και στόχος ήταν η εφαρμογή της τεχνολογίας σε ένα βιομηχανικό πρόγραμμα. Επιπρόσθετα παρέχονται υπηρεσίες κατάρτισης στο κέντρο ικανοτήτων και βασίζεται στην ιδέα του teaching factory. Αφορά στη διασύνδεση της αίθουσας διδασκαλίας με το εργοστάσιο, λαμβάνοντας υπόψη το τρίγωνο της έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης. Μια από τις εμβληματικότερες συνεργασίες του Κέντρο ήταν αυτή με την εταιρεία Volvo όπου ανταλλάχθηκαν γνώσεις και εμπειρίες».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σωτήρη Μακρή
Αλέξιος Μπίρμπας, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών
H ενέργεια και η συσχέτιση με το 5G
Ο Αλέξιος Μπίρμπας Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για την σχέση του 5G με την ενέργεια.
«Θα προσπαθήσω να δώσω τη γενεσιουργό αιτία της ίδρυσης τεχνολογιών πέμπτης γενιάς και της ενέργειας, καθότι η ενέργεια σήμερα είναι το δεύτερο μεγάλο διακύβευμα της εποχής. Το πρώτο είναι οι τεχνολογίες των δεδομένων και το δεύτερο το ενεργειακό. Είμαστε εν μέσω μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης η οποία ουσιαστικά συνορεύει μια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας από άκρη σε άκρη που μας επηρεάζει άμεσα. Όταν μιλάμε για 5G και ενέργεια ουσιαστικά μιλάμε για μια τεχνολογία δεδομένων. Οι τεχνολογίες 5G δεν είναι τεχνολογίες επικοινωνίας ανθρώπων και μηχανών. Είναι τεχνολογίες διαχείρισης δεδομένων πάνω από έναν καμβά, αυτόν που φωνάζουμε cognitive continuum entrance. Απλώνεται από άκρη σε άκρη της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ιντερνετικής αλυσίδας, ένας καμβάς επάνω στον οποίο απλώνεται το πλαίσιο για να κτίσουμε γνωσιακά ένα συνεχές. Συμπυκνώνοντας εμπειρία, ιστορικά δεδομένα, αισθητήρες, υπολογισμό μπορούμε να διαχειριστούμε από τη μια άκρη στην άλλη οποιαδήποτε αλυσίδα είτε αυτή είναι της ενέργειας είτε εφοδιαστική, τα logistics και οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά γίνονται με αστρονομικές ταχύτητες για τις υπάρχουσες διαδικασίες. Δηλαδή άνθρωποι και μηχανές καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με τόσο γρήγορες ταχύτητες που είναι κάτω από την αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπου. Μιλάμε για ταχύτητες κάτω από ένα μιλισεκόντ. Ουσιαστικά το 5G είναι τεχνολογία δεδομένων και ουσιαστικά δίνει διεξόδους να επεκτείνει την cloud desk αρχιτεκτονική. Είμαστε υποχρεωμένοι να κατανύμουμε αυτή την cloud αρχιτεκτονική των δεδομένων και στις άκρες αυτού του δικτύου των δεδομένων».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Αλέξιου Μπίρμπα
Ιωάννης Τόμκος, καθ. Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Τα πρακτικά έργα του 5G
Ο Ιωάννης Τόμκος, καθ. Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στις έξυπνες μεταφορές που έχουν τη βάση τους στις τεχνολογίες επικοινωνίας 5G.
«Στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχουν αρκετά ερευνητικά έργα που έχουν χρηματοδοτήσει τις ειδικές δραστηριότητες και αυτά δημιούργησαν ένα οικοσύστημα σε ότι αφορά το 5G. Ένα παράδειγμα έργου που τρέχει αυτή την περίοδο είναι το 5G induse που κοιτάζει διαφορετικά την χρήση της τεχνολογίας 5G».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Ιωάννη Τόμκου
Νάσος Κοσκινάς, POS4work
το Οικοσύστημα της Πάτρας
O Nάσος Κοσκινάς, ιδρυτής του κόμβου Καινοτομίας POS4work σημείωσε ότι αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι η επιχειρηματική κουλτούρα. Αυτό αποτυπώνεται από τη δημιουργία της πλατφόρμας Elavate Greece με στόχο να καταγράψει το επιχειρηματικό οικοσύστημα. Σε αυτό το οικοσύστημα το POS4work συμμετέχει με στόχο να βοηθήσει νέες εταιρείες και ομάδες να αναπτυχθούν περισσότερο. Εχει συνεργαστεί με περισσότερες από 60 start up ομάδες και στόχος εόναι η ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Πάτρας.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Νάσου Κοσκινά
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ