Πρόσκληση ενδιαφέροντος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένει ο Δήμος Πατρέων για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα που αφορά τις σύγχρονες τεχνολογίες και τον φάκελο των έξυπνων πόλεων.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να συμμετάσχουν 17 συνολικά δήμοι της επικράτειας, ανάμεσά τους και ο Δήμος Πατρέων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος σε σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στην Πάτρα το κονδύλι που αναλογεί μέσα από το πρόγραμμα αυτό, ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα έχει να κάνει με την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών και καινοτομιών σε διάφορους τομείς, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Ο Δήμος της Πάτρας έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη σύγχρονων εφαρμογών και συστημάτων που να απλουστεύουν και να διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών του, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε λειτουργία και άλλα είναι να λειτουργήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Νέες συστήματα και μεγαλύτερη δυναμική
Μέσα από το κονδύλι όμως αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης και εφόσον δοθούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ, η Πάτρα θα έχει την δυνατότητα για να αποκτήσει μία ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αναπτύσσοντας νέες εφαρμογές και εμπλουτίζοντας τις ήδη υπάρχουσες, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα πάνω στον τομέα αυτόν.
Για τον σκοπό αυτό η αρμόδια αντιδημαρχία και η διεύθυνση προγραμματισμού και σχεδιασμού μελετών βρίσκονται αυτό το χρονικό διάστημα σε πυρετώδη προετοιμασίες για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου φακέλου που να συνθέτει το σχέδιο για την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου, μέσω του οποίου θα διεκδικήσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και την χρηματοδότηση των έξι εκατομμυρίων ευρώ.
Οι έξι θεματικοί άξονες της στρατηγικής
Το σχέδιο του Δήμου που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Ασπράγκαθο, έξι βασικούς θεματικούς άξονες που σχετίζονται με διαφορετικούς τομείς ο καθένας.
Οι θεματικοί αυτοί άξονες έχουν ως εξής:
– Εφαρμογές και καινοτομίες που αφορούν την βιώσιμη αστική κινητικότητα (επέκταση έξυπνων θέσεων στάθμευσης, έξυπνες διαβάσεις κτλ).
– Εφαρμογές που να σχετίζονται με την πληροφόρηση ενημέρωση για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (έξυπνες στάσεις κτλ)
– Καινοτομίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση της σε διάφορους τομείς ανάπτυξης, αλλά και αναψυχής (βλέπε δημοτικός φωτισμός με φώτα τύπου led ή έξυπνα παγκάκια).
– Χρήση σύγχρονων εφαρμογών για την μέτρηση διαφόρων τομέων που έχουν να κάνουν με την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον (σύστημα δικτύου αισθητήρων).
– Εφαρμογές που σχετίζονται με τον τομέα της πολιτικής προστασίας (σύστημα για την έγκαιρη αναγνώριση πυρκαγιών, προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων κτλ)
– Πρωτοποριακές καινοτομίες για την διαχείριση των απορριμμάτων και των ρευμάτων ανακύκλωσης που να διευκολύνουν στην αποκομιδή, αλλά και στην διαλογή τους (έξυπνοι κάδοι κτλ).
Στόχος η μελέτη των καταγεγραμμένων στοιχείων
Μέριμνα των μελετητών – προγραμματιστών που καταρτίζουν το σχέδιο για τη ψηφιακή στρατηγική του Δήμου είναι το καθένα από αυτά , τα υποσυστήματα, να έχουν μια διαλειτουργικότητα που να καταγράφει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία να λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε με βάση αυτά να προχωρούν σε ανάλογες αποφάσεις.
Κατά αυτόν τον τρόπο η σύγχρονη τεχνολογία και οι έξυπνες αυτές εφαρμογές που σχετίζονται με τους θεματικούς άξονες του όλου σχεδίου, θα μπορέσουν να συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής σε τομείς όπως είναι το κυκλοφοριακό και το περιβάλλον, αλλά και γενικότερα στην αναβάθμιση της πόλης.
Σημαντικό ρόλο εξάλλου αναμένεται να παίξουν και στον τομέα της πρόληψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλέον έχουν μπει στην καθημερινότητα μας μέσα από την κλιματική αλλαγή.
Προτάσεις και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Το σχέδιο της ψηφιακής στρατηγικής θα περιλαμβάνει και άλλους επιμέρους τομείς, όμως, οι βασικοί θεματικοί άξονες θα είναι αυτοί, με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο της αναπροσαρμογής ανάλογα με τις απαιτήσεις και τους όρους που θα αναφέρει το πρόγραμμα για την κάθε πόλη.
Ήδη η αρμόδια υπηρεσία έχει στείλει σχετικό έγγραφο σε δημοτικές υπηρεσίες που να σχετίζονται με τους παραπάνω τομείς για να κάνουν τις δικές τους προτάσεις. Η κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ο φάκελος του Δήμου Πατρέων θα είναι έτοιμος για να κατατεθεί εντός της προθεσμίας (περίπου δύο μήνες από την ημερομηνία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος) αφού ήδη εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μία σημαντική προεργασία για το όλο θέμα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος της Πάτρας ήδη έχει πάρει «πράσινο» φως από αντίστοιχα προγράμματα που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών και την προώθηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινότητα της πόλης (βλέπε το φάκελο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ή το πρόγραμμα της ΕΠΑνΕΚ για το Open Mall).
Ταυτόχρονα έχει ήδη υποβάλει αντίστοιχες προτάσεις για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ωστόσο, μέσα από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης η Πάτρα έχει την ευκαιρία να γίνει μία πραγματικά «έξυπνη» πόλη σε καίριους τομείς της καθημερινότητας.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ