Ισχυρός πόλος για αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να μετατραπεί ο πολιτισμός μέσα από ένα πλέγμα συμπράξεων που θα δώσουν ώθηση και στην οικονομία της χώρας μας, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. Αρκεί, ο πολιτισμός να θεωρεί ως αυταξία και όχι εμπόρευμα και πάνω σε αυτήν την ιδεολογική προσέγγιση να σχεδιαστεί η πολιτική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.
Τα παραπάνω προέκυψαν ως απότοκο της ενδιαφέρουσας διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Ο Πολιτισμός, δύναμη ανάπτυξης», που διοργάνωσε η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης με ένα επίλεκτο πάνελ ομιλητών, τον συντονισμό της οποίας έκανε ο εκδότης του «Σ.Ε.» Παναγιώτης Γιαλένιος.
«Δεν μπορεί ο πολιτισμός να ταυτίζεται μόνο με την τουριστική ανάπτυξη. Ο πολιτισμός είναι δύναμη ανάπτυξης γιατί το αγαθό που παράγει έχει αυταξία. Σε όλες τις διασκέψεις της Unesko από το 1980 και μετά θεωρείται πυλώνας της αειφορίας μαζί με άλλους τρεις πυλώνες: τον Οικονομικό, τον Κοινωνικό και τον Οικολογικό», υπογράμμισε.
Μαρία Βλαζάκη, επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και πρ. Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού
«Προοπτική για αειφορία»
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Μαρία Βλαζάκη, επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία με αφορμή το εμβληματικό παράδειγμα ανάπτυξης και πολιτιστικής κληρονομιάς, το έργο του Μετρό Βενιζέλος στην Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αντέχετε.
«Σήμερα είναι όλο και πιο έντονη η διαπίστωση διεθνώς ότι ο σύγχρονος πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ισχυρή δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι πολλά τα παραδείγματα, τόσο στον τομέα των αρχαιοτήτων με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όσο και στον τομέα των πολιτιστικών οργανώσεων και βιομηχανιών που συμβάλλουν στην αειφορία. Και ενώ αυτό συμβαίνει διεθνώς, στον τόπο μας για λόγους μικροπολιτικούς, οικονομικών συμφερόντων και κακώς εννοούμενης ανάπτυξης, καταστρέφεται κάθε προοπτική για αειφόρο ανάπτυξης» ανέφερε εισαγωγικά». Αναφερόμενη στα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα της ιστορίας της πόλης που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Μετρό και τόνισε με έμφαση πως «η αυθεντικότητα αυτού του μνημείου επιτυγχάνεται μόνο με τη διατήρηση της θέσης του, οποιαδήποτε απόκλιση και επανατοποθέτηση θα το ακρωτηριάσει», κάνοντας μνεία στους αγώνες για να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στις θέσεις τους.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Μαρίας Βλαζάκη
Λευτέρης Κρέτσος, πρώην Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
«Κίνητρα για επενδύσεις στον σύγχρονο πολιτισμό»
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα αλλά είναι ένας γίγαντας στον τομέα του πολιτισμού όπου μπορεί να σταθεί όρθια όταν σε όλους τους άλλους δείκτες υπολειπόμαστε» ανέφερε από την πλευρά του ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Άσκησε κριτική κατά της σημερινής κυβέρνησης καθώς όπως ανέφερε, «χρηματοδότησε παραγωγές χωρίς να ανεβάσει το επίπεδό τους και την απασχόληση» και υπογράμμισε πως «είναι αναγκαία η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στις πλατφόρμες για την ταυτότητά μας ως χώρα».
«Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός και η ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρξουν. Ο Νόμος που ψηφίσαμε προέβλεπε κριτήρια, κάναμε μια σοβαρή δουλειά και όφειλε η κυβέρνηση να την ακολουθήσει. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Έχουμε πλήρη αντιστροφή από όσα είχαμε καταθέσει γιατί η κυβέρνηση βλέπει τον πολιτισμό ως πάρεργο και ως εργαλείο επικοινωνιακό» ανέφερε μεταξύ άλλων. Έκανε εκτενή αναφορά στη δυναμική που έχει ο κινηματογράφος και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την πλευρά τους «δίνοντας την ευκαιρία σε εταιρείες παραγωγής να σκαλίσουν την ιστορία και να δυναμώσουν τον διάλογο».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Λευτέρη Κρέτσου
Βαγγέλης Πολίτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
«Απουσιάζει ο σχεδιασμός για περιφερειακή ανάπτυξη»
Ο Βαγγέλης Πολίτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών και πρώην Διευθυντής στο Γραφείο της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου εστίασε στην ανάγκη σχεδιασμού για περιφερειακή ανάπτυξη στον τομέα του πολιτισμού, κάτι που απουσιάζει από την κεντρική στρατηγική.
«Τις συνέπειες της απουσίας πολιτικής για την περιφέρεια από τον σχεδιασμό σε κεντρικό επίπεδο τις υφίστανται ο πολιτισμός με επώδυνο τρόπο. Το Υπουργείο περιόρισε το κονδύλι για δράσεις πολιτισμού στα θέματα του χορού και σε άλλους τομείς. Ένα άλλο σχέδιο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που δεν υλοποιήθηκε και αφορούσε την δημιουργία ενός νέου οργανισμού για το βιβλίο αυτό έχει μείνει στα χαρτιά», ανέφερε ο κ. Πολίτης, στηλιτεύοντας την ιδεολογική προσέγγιση που επικρατεί σήμερα. Όπως είπε, αποτελεί πλήγμα στις αξίες του πολιτισμού και είναι μήνυμα τρομοκρατίας απέναντι στην ελευθερία έκφρασης.
Σημείωσε πως υπάρχουν σήμερα «ανοικτά θέματα» που δεν τυγχάνουν στήριξης από την πολιτεία φέρνοντας ως παράδειγμα τις δράσεις των ΔΗΠΕΘΕ, τη μη υποστήριξη νέων δημιουργών στην περιφέρεια και των επαγγελματικών ομάδων λέγοντας πως το τοπίο είναι πολύ δυσμενές. «Δεν υπάρχουν χώροι για κατάλληλη προετοιμασία για να παράγουν έργο οι διάφορες πολιτιστικές ομάδες με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να βιώνει την κρίση με έναν επώδυνο τρόπο και την κεντρική πολιτική να είναι ουσιαστικά απούσα».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Βαγγέλη Πολίτη
Κώστας Στρατής, Αρχαιολόγος. πρ. Υφυπουργός Πολιτισμού
«Ο Πολιτισμός μπορεί και παράγει πλούτο»
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Κώστας Στρατής, Πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού, αρχαιολόγος, ο οποίος ανέδειξε τα προβλήματα από τη μη σύνδεση του πολιτισμού με το νέο παραγωγικό μοντέλο.
«Ο πολιτισμός παράγει πλούτο και αποτελεί απάντηση στο παραγωγικό και αναπτυξιακό ζήτημα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή».
Τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις περιοχές που έχουν απόθεμα πολιτιστικής κληρονομιάς και το κλειδί είναι εκτός από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η διαχείρισή της.
Το 2019 δεχθήκαμε 9, 5 επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία στην χώρα. Η Ακρόπολη είχε 3,5 εκατ. επισκέπτες ενώ μόνον στην Αθήνα έφθασαν τα 8 εκατ. επισκέπτες σε όλους αρχαιολογικούς χώρους. Η διαχείριση του όγκου επιβάλλει να διαθέτουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες και αυτό το κύμα οφείλουμε να το απλώσουμε σ’ όλη τη χώρα για την ανάδειξη νέων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων αλλά και την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, όπως καταδυτικός, κ.ά.
Σημείωσε, επίσης την ανάγκη συγκρότησης μουσειακής πολιτικής για τη σύνδεση με τη σύγχρονη ταυτότητα της χώρας, παράλληλα με πρόγραμμα μέριμνας των πολιτιστικών υποδομών για ενεργειακή αναβάθμιση, προστασία από φυσικές καταστροφές, πρόσβαση των ΑμεΑ, κ.α., καθώς επίσης ανάδειξης της ενίσχυσης παραδοσιακών τεχνών.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Κώστα Στρατή
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ