Σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο πλαίσιο του 24ο Forum Ανάπτυξης παρουσιάστηκε το έργο «ΙΝΤΕCMED- Ευκαιρίες ενίσχυσης επιχειρηματικών ιδεών». Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αθανάσιος Κούστας, ο οποίος ανέφερε πως το Επιμελητήριο Αχαΐας υλοποιεί πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν στόχο την ενεργοποίηση των νέων στο επιχειρείν.
Την παρουσίαση του έργου έκανε το στέλεχος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Δανάη Κατσαντά, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στην ταυτότητά του, λέγοντας πως στο εταιρικό σχήμα του έργου με επίσημο τίτλο «Θερμοκοιτίδες για τη μεταφορά καινοτομίας και τεχνολογίας στη Μεσόγειο» συμμετέχουν από την Ελλάδα το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών,καθώς και εκπρόσωποι από την Ισπανία, την Τυνησία και την Αίγυπτο.
«Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 3,6 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του είναι 30 μήνες. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών,ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας και της επιστημονικής κοινότητας,αντίστοιχα. Το αντικείμενο του έργου είναι να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο μεσογειακό οικοσύστημα που στόχο έχει να διευκολύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την αύξηση των ευκαιριών εμπορευματοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ έρευνας, βιομηχανίας, ιδιωτικού τομέα και πολιτών», τόνισε η κα Κατσαντά, επισημαίνοντας πως το έργο έχει ακόμη στόχο να διευκολύνει την οικονομική βιωσιμότητα και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητα των spιn off επιχειρήσεων υποστηρίζοντας την εξωστρέφεια τους προς τις συμμετέχουσες χώρες, μέσω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις μεταφοράς τεχνολογίας όπως η Patras IQ και ενός διεθνούς δικτύου περιφερειακών σημείων διευκόλυνσης καινοτομίας.
Το έργο απευθύνεται σε φορείς που ανήκουν στον επιστημονικό και ερευνητικό χώρο, νέους που καινοτομούν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδρύματα (κυρίως φορείς που παρέχουν υποστήριξη σε επιχειρήσεις), εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και δυνητικούς επενδυτές.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου, σύμφωνα με την κα Κατσαντά είναι:
-Περιφερειακές στρατηγικές καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο
-Δημιουργία ισχυρών οικοσυστημάτων
-Βιώσιμα προγράμματα καθοδήγησης
-Αύξηση τη δυναμικής της καινοτομίας.
Όσον αφορά στη μεθοδολογία, η κα Κατσαντά ανέφερε πως μέσω ενός καινοτόμου μηχανισμού και της αξιοποίησης συγκεκριμένων Brim εργαλείων θα επιτευχθεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Στο πλαίσιο του έργου, μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία περιφερειακών σημείων διευκόλυνσης καινοτομίας, ένα εκ των οποίων θα ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η πρόσκληση για καινοτόμες ιδέες και απονομή επιχειρηματικών βραβείων, η διοργάνωση εκδηλώσεων που συνδυάζουν την έρευνα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η υλοποίηση ενός προγράμματος καθοδήγησης των επιχειρήσεων για να αναπτύξουν εξωστρέφεια και πραγματικό αντικείμενο.
«Η μεθοδολογία επίτευξης των αποτελεσμάτων μέσω των πιλοτικών προγραμμάτων καθοδήγησης θα οδηγήσει 48 επιχειρηματίες – ερευνητές να αποκτήσουν δεξιότητες στον τομέα του επιχειρηματικού σχεδιασμού και της εμπορευματοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων (12 στην Ελλάδα), από όπου θα προκύψουν 4 νέες spin offs και δημιουργία τουλάχιστον 12 θέσεων εργασίας ανά χώρα», τόνισε η κα Κατσαντά.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ακολούθως ο επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αχαΐας, τεχνικός υπεύθυνος του έργου, Κώστας Γιωτόπουλος παρουσίασε το λεπτομερές σχέδιο του προγράμματος mentorship του έργου, τα εργαλεία και τη μεθοδολογία που θα προβλέπεται μέχρι να γίνει η αξιολόγηση των επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες στο τέλος του προγράμματος μπορούν να διεκδικήσουν και οικονομική επιβράβευση.
«Ο μηχανισμός που θα αναπτυχθεί θα έχει στον πυρήνα του εργαλεία και δραστηριότητες θα ανακαλύπτει την καινοτομία στα σημεία που παράγεται, θα υποστηρίζεται για να ωριμάσει και να μετουσιωθεί σε επιχειρηματικότητα. Απώτερος στόχος είναι να βοηθήσουμε νέους που παράγουν καινοτομία να την κάνουν επιχειρηματικότητα. Βασικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα καθοδήγησης, το mentorship που θα παρέχει υποστήριξη στα πρώτα βήματα της προσπάθειας, για να διασφαλιστεί ότι θα είναι βιώσιμη.
Βασίζεται σε τέσσερις άξονες που συνθέτουν τα κύρια θεματικά αντικείμενα του προγράμματος εκπαίδευσης που είναι: business and Finance, sales product, legal support μεταφοράς», τόνισε ο κ. Γιωτόπουλος εστιάζοντας στην παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης στους συμμετέχοντες βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος -business plan θα εκπονηθεί από την κάθε ομάδα.
Όπως είπε, ο κ. Γιωτόπουλος σύντομα θα υπάρξει και η σχετική πρόσκληση για τη συμμετοχή στο έργο, ενώ στο τέλος του προγράμματος προβλέπεται η αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν, με την οικονομική επιβράβευση των τριών καλύτερων.
Τέλος, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, η IT Expert και μέλος της ομάδας του έργου, Δήμητρα Δημητρακοπούλου παρουσίασε την πλατφόρμα e bazaar που ήδη είναι στον «αέρα» και στην οποία φιλοξενούνται ερευνητές, επενδυτές και καταγράφονται τα αιτήματα συνεργασίας σ’ ένα προηγμένο διαχειριστικό σύστημα.
«Η πλατφόρμα στηρίζεται σε τρεις άξονες. Στους ερευνητές, στους επενδυτές και στα αιτήματα συνεργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα προφίλ εύκολα, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία και θέτοντας κριτήρια. Όλα τα πεδία έχουν ενεργοποιηθεί για να αποστέλλονται ενημερώσεις, ενώ η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα για be to be meetings, διοργάνωσης forum, chat, κ.α. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα από επιχειρηματίες και ερευνητές», τόνισε η κα Δημητρακοπούλου.