Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Μια ανάρτηση στην διαδικτυακή ομάδα των «Φίλων του Σύμβουλου Επιχειρήσεων» στην 7η επέτειο από την εκδημία, στις 11 Ιανουαρίου του 2015, του μεγάλου πατρινού καλλιτέχνη Μπάμπη Γκολέ, κάποια τηλέφωνα που μεσολάβησαν επί του περιεχομένου της και ακολούθως κάποια δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο, ως συνέχεια των προηγούμενων, επικαιροποίησαν ένα σημαντικό θέμα για την Πάτρα αλλά θεωρούμε και γενικότερα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Την δημιουργία ενός μουσείου που θα φιλοξενήσει μια πλούσια συλλογή μουσικών οργάνων και των παρακαταθηκών που μας άφησε ο Μπάμπης Γκολές. Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:
Στις 11 Ιανουαρίου γράφαμε στην προαναφερθείσα ανάρτηση:
«Η δημιουργία ενός μουσείου που θα φιλοξενήσει μια πλούσια συλλογή μουσικών οργάνων και των παρακαταθηκών που μας κληρονόμησε ο Μπάμπης Γκολές , ενώ μέσω της δημοτικής αρχής της γενέτειράς του έχει πάρει το δρόμο της, εντούτοις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η πόλη του δεν τον έχει τιμήσει ακόμη όσο του αξίζει. Εμείς ,που ανήκουμε σε μια γενιά που τον ακολούθησε επί δεκαετίες στις μουσικές του διαδρομές στην Πάτρα αλλά και στην Αθήνα θα θυμίζουμε αυτήν την απουσία. Σε πολλούς από εμάς, τους «Γκολεϊκούς» έχει αφήσει ανεξίτηλες μνήμες ,τις εποχές που αυτές ήταν συναίσθημα και βίωμα και όχι ένα απλό ψηφιακό αποτύπωμα στο κινητό.»
Τις επόμενες ημέρες και μέσα από συζητήσεις με πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί και με προτάσεις τους με το θέμα, αυτό πήρε έκταση στον τοπικό τύπο. Ξεχωρίζουμε εδώ την από καιρό πρόταση του Μουσειολόγου και μέλος της δημοτικής παράταξης “Ωρα Πατρών» Δημήτρη Παπαδόπουλου για την αξιοποίηση για το σκοπό αυτό συγκεκριμένων δημοτικών κτιρίων στην Πάτρα αλλά και την διαθεσιμότητα του ιδίου και ομάδας ειδικών τεχνικών για την δημιουργία του μουσείου, με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Στην σχετική αρθρογραφία των ημερών αναδεικνύεται και η απραξία της δημοτικής αρχής για την δημιουργία του μουσείου και ο κίνδυνος της φθοράς της πολύτιμης συλλογής των μουσικών οργάνων του μεγάλου καλλιτέχνη, που η οικογένειά του έχει παραχωρήσει στο Δήμο.
Στις σχετικές αναφορές απάντησε με Δελτίου τύπου ο αρμόδιος Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στον οποίο επικεφαλής είναι η κ. Κατερίνα Γεροπαναγιώτη. Αναφέρει το σχετικό δελτίου τύπου:
«Ο προγραμματισμός και σχεδιασμός μιας εκδήλωσης αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του πατρινού ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ, στην οποία για πρώτη φορά θα εκτεθεί και μέρος από το προσωπικό του αρχείο, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, στα γραφεία του Πολιτιστικού Οργανισμού, στην οποία συμμετείχαν η αδελφή του αείμνηστου λαϊκού τραγουδιστή Θεώνη Γκολέ, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και το μέλος του Δ.Σ. Ανδρέας Μάζης.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης και οι χώροι που ενδείκνυνται, προκειμένου να φιλοξενηθεί το αρχείο του Μπάμπη Γκολέ το οποίο παραχωρήθηκε μετά το θάνατό του από την αδελφή του, στο Δήμο της Πάτρας.
Η Θεώνη Γκολέ στη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο που μέχρι σήμερα ο Δήμος της Πάτρας φύλαξε και προστάτεψε το αρχείο. Παράλληλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς που γίνονται, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση του αρχειακού υλικού, σε ότι αφορά τη φιλοξενία του σε ένα χώρο ο οποίος θα συνάδει με το έργο και το «στίγμα» του Μπάμπη Γκολέ.»
Θεωρούμε ότι η παραπάνω απάντηση, μπορεί μεν να μην απαντά στους λόγους που μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει το θέμα, δημιουργεί όμως ελπίδες ότι επιτέλους επτά χρόνια μετά κάτι θα ξεκινήσει, όχι μόνο για το θέμα του μουσείου αλλά και για την τιμητική εκδήλωση της γενέτειρας του Μπάμπη Γκολέ από την πόλη του, που αν όλα πάνε καλά μπορεί να αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Να θυμίσουμε βέβαια την λαμπρή εκδήλωση για τον Μπάμπη Γκολέ του Πανεπιστημίου Πατρών ( απο όπου και οι φωτογραφίες) τον Μάιο του 2016 , που όμως δεν ήταν η επίσημη τιμή της γενέτειρας του μεγάλου καλλιτέχνη για την προσφορά του.
Εδώ εμείς στο «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» έχουμε ένα επιπλέον λόγο αναφοράς στο συγκεκριμένο θέμα. Θα θυμούνται πολλοί από αναγνώστες τα τακτικά αφιερώματα μας ιδίως στις πρώτες επετείους από το θάνατο του Μπάμπη Γκολέ που σε όλα επιμέναμε στην ανάγκη η πόλη του να τον τιμήσει όσο πρέπει.
Μάλιστα έχουμε επανειλημμένα φιλοξενήσει στις εκδόσεις μας και σχετική αφίσα η οποία κοσμείται και από μια καταπληκτική βραβευμένη διεθνώς φωτογραφία από την κηδεία του Μπάμπη Γκολέ της, που ευγενώς μας έχει παραχωρήσει η ξεχωριστή φωτογράφος και φίλη Μαρία Κοσσυφίδου.
Πρόταση δημιουργίας Συλλόγου Φιλων Μπάμπη Γκολέ
Θεωρούμε ότι στην όλη προσπάθεια της πόλης για την οφειλόμενη τιμή προς το σημαντικό της τέκνο αλλά κυρίως για την αξιοποίηση της παρακαταθήκης του και με περαιτέρω πολιτιστικό αλλά και τουριστικό πρόσημο, θα μπορούσε να έχει ξεχωριστό ρόλο, πέραν φυσικά της δημοτικής αρχής που έχει θεωρούμε τον πρώτο λόγο, και η δημιουργία ενός Συλλόγου Φίλων του Μπάμπη Γκολέ στη γενέτειρά του.
Η ιδέα και η πρόταση δεν είναι τωρινή. Ο υποφαινόμενος, που κατατάσσεται από τα νιάτα του στους Φίλους της μουσικής και της προσφοράς του Μπάμπη Γκολέ, έχει θέσει σε πολλούς από τους υποψήφιους για ιδρυτικά μέλη αυτού του συλλόγου την πρόταση. Κάποιοι εξ αυτών έχουν και ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της σημερινής δημοτικής αρχής και γνωρίζουμε ότι βλέπουν με θετικό μάτι μια τέτοια πρωτοβουλία.
Θεωρούμε ότι είναι καιρός να συσταθεί ένας τέτοιος Σύλλογος.
Θυμάμαι στην πρώτη επέτειο το 2016, πόσο αγάπη και ενδιαφέρον για να μείνει ζωντανή η προσφορά του Μπάμπη Γκολέ είχε μια όμορφή συνάντηση φίλων του στην Άνω Πόλη , με την πρωτοβουλία τότε ενός ξεχωριστού ανθρώπου, κρητικού στην καταγωγή, που σπούδασε στην Πάτρα. Του Γιώργου Μαναρώλη, κουμπάρου μάλιστα του Μπάμπη Γκολέ.
Και η δική του διάθεση προσφοράς, που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι είναι ζωντανή και διαρκής, μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις
Είμαστε εδώ για το θέμα, με πολλούς τρόπους να το κρατάμε δημιουργικά στην επικαιρότητα.
*Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στη στήλη «Ολογραφία» του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ
#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ