Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πληρωθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο στην περιοχή της Αιγιάλειας, όπου κάηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής, στην περιοχή της Ζήριας, επικρατεί προβληματισμός για την πρόοδο των αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μποδιότη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», «το γεγονός ότι θα δίνονται κάποια χρήματα προκαταβολικά δεν μας ικανοποιεί.
Υπάρχουν πολλές καλλιέργειες με ελιές και με λεμόνια που δεν δηλώθηκαν ποτέ στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν κληρονομικά δικαιώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε τα χρήματα των αποζημιώσεων να δοθούν ανεξαρτήτως ΟΣΔΕ. Η διαδικασία θα καθυστερήσει σημαντικά. Μέχρι την Άνοιξη θα ξεκαθαρίσει πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έγινε. Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι έπρεπε να δοθούν χρήματα στους παραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους όχι μόνο για τις καλλιέργειες που έχασαν. Πρέπει να εκτιμηθεί η ζημιά και σε βάθος χρόνου. Σε ότι αφορά τον ΟΣΔΕ τονίσουμε ότι κάποιοι δεν είχαν κληρονομικά δικαιώματα για να τα δηλώσουν, οπότε προκύπτουν σημαντικά ζητήματα»
Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, εισήχθη νέο άρθρο στον ν.4797/2021 για την κρατική αρωγή, με την οποία θεσπίστηκε ειδική διαδικασία για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής- όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια – που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ.
Η αρχική εκτίμηση των ζημιών ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατική Αρωγής στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 2/3 της τιμής αυτής για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες.
Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, που σημαίνει ότι οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης. Κατά συνέπεια, οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι:
– Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα υπολογιστεί στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων του ΕΛΓΑ και της ως άνω αρχικής εκτίμησης, ενώ θα εξειδικευτεί ανά αγροτική εκμετάλλευση με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ).
– Δικαιούχοι σε αυτή τη φάση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί και η σχετική διαδικασία για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι, όμως, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
– Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ και όχι από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, οι οποίες – όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις – θα περιοριστούν στα λοιπά στοιχεία του ενεργητικού που έχουν υποστεί ζημιές.
– Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα συνυπολογίσει και την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω του arogi.gov.gr.
– Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τυχόν διευκρινίσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.
Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η τελική εκτίμηση των ζημιών, εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και βάσει τελικής τιμής εκτίμησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας και σοβαρότητας της ζημιάς. Στη βάση της τελικής αυτής εκτίμησης θα καθοριστεί και η τελική επιχορήγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής, στην οποία θα συνυπολογιστεί και η χορηγούμενη προκαταβολή.
Τέλος, σε επόμενο στάδιο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τους ειδικούς γεωτεχνικούς διαδικασία, θα ακολουθήσει η τελική εκτίμηση των ζημιών, εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και βάσει τελικής τιμής εκτίμησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας και σοβαρότητας της ζημιάς. Στη βάση της τελικής αυτής εκτίμησης θα καθοριστεί και η τελική επιχορήγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής, στην οποία θα συνυπολογιστεί και η χορηγούμενη προκαταβολή.
Τον περασμένο Αύγουστο είχε βρεθεί στην Αχαϊα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα προκειμένου να αποτιμηθούν οι ζημιές και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανακούφιση των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στη Ζήρια.
Τον κ. Πέτσα συνόδευε ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Μετά την αποστολή των τεχνικών δελτίων από τους δήμους, προβλέπεται η καταβολή από το υπουργείο Εσωτερικών, χρηματικού ποσού 600 ευρώ στους πληγέντες που προβλέπεται για την άμεση ανακούφιση και τις πρώτες βιοτικές ανάγκες όσων επλήγησαν από τη φωτιά και έως 6 χιλιάδες ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής.
Τις ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές θα αναλάβει να αποκαταστήσει το υπουργείο υποδομών.
Ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
για την επισκευή ή ανακατασκευή κτηρίου και τον αντίστοιχο πλήρη φάκελο, η ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση άδειας επισκευής και τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής ή τον καθορισμό δικαιούχου ανακατασκευή του κτηρίου.
Αν από τις αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια διαπιστωθεί η ύπαρξη άστεγων νοικοκυριών, θα συνταχθεί νέα ΚΥΑ για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους μόνιμους κατοίκους ύψους 300-500 € ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ