Mια δύσκολη χρονιά, από την οποία Οικονομία και Κοινωνία καλούνται να βγούνε στο ξέφωτο, αποτελεί το 2022. Η έκρηξη της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και η αστάθεια στο οικονομικό περιβάλλον έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα που δεν επιτρέπει την χάραξη προγραμματισμού, αφού κάθε εβδομάδα τα δεδομένα αλλάζουν.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Η κατανάλωση έχει πέσει σημαντικά, αφού ο φόβος της μετακίνησης αλλά και οι δυσκολίες για το μέλλον έχουν πλέον κυριαρχήσει. Πέρα όμως από τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε, το 2022 για πολλούς είναι ένα κομβικό έτος, εφόσον όμως υπάρξουν και οι κατάλληλες παρεμβάσεις. Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση για τη νέα χρονιά; Τι να αναμένουμε και τι πρέπει να επιταχυνθεί; Ο «Σ.Ε.» ζήτησε από τοπικούς θεσμικούς παράγοντες την άποψη τους για το νέο έτος και τις προσδοκίες.
Πλ. Μαρλαφέκας: «Υψηλό το κόστος της ενέργειας»
«Κατά την άποψή μου η μεγάλη πρόκληση για το 2022 είναι το ενεργειακό. Η πανδημία μέχρι το Μάρτιο θα έχει μεγάλη κάμψη, από την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα. Το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις είναι το πιο δύσκολο κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούμε» αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Σε σχέση με το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, ο ίδιος αναφέρει ότι «όποια πρωτοβουλία και να ληφθεί το πρόβλημα θα υφίσταται. Δεν πρόκειται να πάμε στα επίπεδα τιμών του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, διότι το ενεργειακό είναι ένα πρόβλημα που ξέσπασε από την πράσινη ανάπτυξη που είναι ακριβή. Είναι δομικά ζητήματα με σοβαρές επιπτώσεις τις οποίες και βιώνουμε» παρατηρεί ο κ. Μαρλαφέκας. Πλέον το κόστος μεταφέρεται στον καταναλωτή, που καλείται να πληρώσει πολύ ακριβά κάποια προϊόντα. «Αν μέχρι το Μάρτιο δεν υπάρχει ομαλοποίηση θα δούμε τεράστιες αυξήσεις. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας είναι καταναλωτική. Ένα από τα βασικά σενάρια είναι ότι με την μείωση της κατανάλωσης θα μειωθεί και η ζήτηση σε ενέργεια και κατ’ επέκταση το κόστος», σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η στατιστική σύμφωνα με την οποία το 64% των επιχειρήσεων είχε δηλώσει μηδενικά κέρδη ή ζημιές τη χρονιά που μας πέρασε. Είναι επιχειρήσεις που δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει εάν θα επιβιώσει την επόμενη χρονιά. Η ενέργεια -εξηγεί ο κ. Μαρλαφέκας- είναι ένα κόστος που πρέπει άμεσα να πληρωθεί και αποτελεί «βραχνά για τις περισσότερες επιχειρήσεις».
Χαρ. Μπονάνος: «Αγκάθι η πίεση στα νοσοκομεία»
«Το πιο σημαντικό είναι οπωσδήποτε το υγειονομικό θέμα το οποίο έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον». Είναι η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους μας ούτως ώστε να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε τουλάχιστον στο πρώτο δίμηνο» αναφέρει ο Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας. Τα μηνύματα είναι ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη: «Έχουν αυξηθεί πολύ τα κρούσματα, συνεπώς θα υπάρξει και άμεσα κιόλας πίεση στο νοσηλευτικό σύστημα. Ακόμα δεν έχει φανεί αλλά όταν αυξάνονται τα κρούσματα, όσο και να είναι ανώδυνη σε σχέση με τη «Δέλτα», εκ των πραγμάτων θα ζητηθούν υπηρεσίες από το νοσοκομεία». Το μεγάλο ζητούμενο στο υγειονομικό κομμάτι είναι η αντοχή των υγειονομικών που πλέον έρχονται αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας που έχει διαχειριστεί η χώρα. «Όλα αυτά που συζητάμε έχουν σχέση και με τις αντοχές του προσωπικού και με τα σχέδια που έχει το Υπουργείο Υγείας για να μπορέσει να αντέξει το προσωπικό. Δυστυχώς θα έχουμε κρούσματα και στο επιστημονικό προσωπικό αλλά και στο υγειονομικό» αναφέρει ο κ. Μπονάνος. Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει αντανάκλαση τόσο στην Οικονομία όσο και στην Ψυχολογία που διαμορφώνεται σε όλα τα επίπεδα. «Έχει επιπτώσεις και στην οικονομία και την τοπική οικονομία. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν πρόσφατα έχουν επιπτώσεις στην τοπική οικονομία διότι αναβλήθηκαν γιορτές και εκδηλώσεις. Τη μεγάλη επίπτωση θα την δούμε τις επόμενες μέρες, όπου με την τηλεργασία θα δουλεύει ένα μεγάλο ποσοστό στις δημόσιες υπηρεσίες. Ήδη στις δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουνε τον μεγάλο αριθμό υπαλλήλων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οπότε με την τηλεργασία θα επιδεινωθεί η κατάσταση», εξηγεί ο κ. Μπονάνος. Ο μεγάλος φόβος είναι ότι οι επενδύσεις επί της ουσίας θα καθυστερήσουν, λόγω των συνθηκών και στον Δημόσιο Τομέα. «Δυστυχώς όλα θα πάνε αργότερα. Γι ‘αυτό και το επόμενο δίμηνο είναι πολύ κρίσιμο για να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε το υγειονομικό ζήτημα για να μπορέσουν και τα άλλα να τακτοποιηθούν» καταλήγει ο κ. Μπονάνος.
Φ.Ζαϊμης: «Στόχος η αύξηση της παραγωγής»
«Οι μεγάλες προκλήσεις είναι καταρχήν να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που έχει προέλθει μέσω της πανδημίας, να μπορέσουμε να αυξήσουμε την ελληνική παραγωγή, δηλαδή τις εταιρείες που βρίσκονται πραγματικά στον πρωτογενή τομέα τη μεταποίηση γενικότερα, τη βιομηχανική βάση της χώρας, όπου για εμένα είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δηλαδή το να αυξήσουμε και τη γεωργική παραγωγή και σε δεύτερο χρόνο να μπορέσουμε να στηρίξουμε και το κομμάτι των υπηρεσιών, είτε αυτό αφορά τον τουρισμό είτε αφορά τις άλλες υπηρεσίες» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Έπιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης. Σε σχέση με το εάν το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί ευνοεί το να γίνουν κάποια σημαντικά βήματα, ο ίδιος παρατηρεί ότι: «Εάν πραγματικά σταματήσει ο πανικός που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πάρα πολύ ευοίωνες. Στην Ευρώπη και γενικότερα υπάρχει έτσι ένα θετικό κλίμα, οι οικονομικοί δείκτες είναι σημαντικοί και θα πρέπει να έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Από την άλλη στη χώρα μας έχουμε διαχρονικά προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμα, όπως είναι το θέμα με τα κόκκινα δάνεια και κυρίως για τις επιχειρήσεις το οποίο ακόμα βρίσκεται σε μία διαδικασία διευρυμένης συζήτησης. Άρα αυτό για μένα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο και έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά δεν είναι αρκετά. Πρέπει να γίνουν ακόμα πιο τολμηρά βήματα για να ξεκαθαρίσει το θέμα των κόκκινων δανείων. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι και το ΕΣΠΑ που θα έρθει και το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία θα βοηθήσουν πάρα πολύ την επιχειρηματικότητα. Θα τη βοηθήσουν για να προχωρήσει σε μία καινοτόμο και εξωστρεφή προοπτική».
Β. Αιβαλής: «Οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά»
Οπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αιβαλής: «Συμμετέχοντας ο καθένας μας από την δική του πλευρά σε κοινές διεκδικήσεις να καταφέρουμε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα/δράσεις/παρεμβάσεις για το καλό όλων μας, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες ζωής στον τόπο μας και καλύτερες προοπτικές για τις νέες γενιές. Έτσι, έργα που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν να υλοποιούνται στην περιοχή εντός του 2022: • Έναρξη κατασκευής της Πατρών-Πύργου. • Έναρξη κατασκευής της υπογειοποίησης της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής από την Κανελλοπούλου μέχρι το νέο λιμάνι. • Έναρξη κατασκευής των έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. • Έναρξη κατασκευής έργων δικτύου φυσικού αερίου σε Πάτρα-Αγρίνιο-Πύργο. • Υλοποίηση κατάλληλων παραβάσεων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. • Έναρξη κατασκευής έργων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακοπής νερού σε διάφορες περιοχές της πόλης της Πάτρας. • Κατασκευή διατάξεων αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού της πόλης όπως π.χ κυκλικοί κόμβοι, έξυπνοι σηματοδότες, κώνοι, κλπ. • Έναρξη κατασκευής του έξυπνου συστήματος στάθμευσης στην πόλη της Πάτρας. • Έναρξη κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων. • Έναρξη ανακύκλωσης μέσω ρευμάτων με την τοποθέτηση των αντίστοιχων κλάδων. • Έναρξη στοχευμένων δράσεων ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας σε θέματα ανακύκλωσης. Αυτά που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν: • Ολοκλήρωση της κοινής πρότασης των νικητριών ομάδων για την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης της Πάτρας και δρομολόγηση των μελετών κατασκευής του. • Επέκταση του αστικού πρασίνου σε όλη την Πάτρα. • Έναρξη μελέτης διαχωρισμού του παντοροικού δικτύου αποχέτευσης της Πάτρας σε χωριστικό διορθώνοντας ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. • Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μέσω δράσεων ανάδειξης του αξιόλογου κτιριακού της αποθέματος. Οι στόχοι πρέπει να είναι μεγάλοι και δύσκολοι, διότι έτσι μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα. Μόνο έτσι μπορούμε να ρίξουμε και να διώξουμε αυτή την μελαγχολική οπτική από την πόλη της Πάτρας, μόνο έτσι θα δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις νέες γενιές να μείνουν και να προκόψουν στην πόλη μας. Και επιβάλλεται να είμαστε αποτελεσματικοί, γιατί εν τέλει το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει».
Το ενεργειακό κόστος «ροκανίζει» τα κέρδη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
«Αυτή τη στιγμή το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σοβαρότερα γιατί όλες οι επιχειρήσεις -και εγώ το γνωρίζω αυτό επειδή είμαι ηλεκτρολόγος και έχω συνεργασία με πολλές επιχειρήσεις- πλέον έχουν βγει εκτός προϋπολογισμού. Όταν για παράδειγμα υπάρχει επιχείρηση που πλήρωνε 50.000 ευρώ το μήνα και έχει φτάσει τώρα να πληρώνει 100.000 ευρώ, έχει βγει πραγματικά εκτός προϋπολογισμού» αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ. Και όπως αναφέρει τα έξοδα των επιχειρήσεων είχαν προϋπολογιστεί με βάση προηγούμενα δεδομένα και πλέον το κόστος από τα προϊόντα που καλούνται να παράξουν θα πρέπει να το μεταφέρουν στον καταναλωτή. «Αναγκαστικά κάποιες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα το μετακινήσουν εκεί, αλλά φαντάζομαι όχι όλο. Τα κέρδη όλων αυτών των επιχειρήσεων μη νομίζετε ότι είναι μεγάλα σε ποσοστά αλλά δεν μπορουν να αντέξουν μεγάλη αύξηση οι καταναλωτές» εξηγεί ο κ. Νικολακόπουλος. Ο ίδιος αναφέρει ότι στα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να συμπεριληφθούν το επόμενο διάστημα είναι να μεωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, όπως επίσης το να χαριστεί μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Όπως καταλαβαίνετε η οικονομική κρίση υποτίθεται ότι θα τελείωνε κάποια στιγμή αλλά όπως βλέπετε δεν τελειώνει και τραβάει. Οπότε αν αρχίσουμε να εξοφλούμε την επιστρεπτεα, πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;» διερωτάται ο κ. Νικολακόπουλος. Για την ψυχολογία που διαμορφώνεται στην αγορά ο ίδιος τονίζει ότι «προσπαθούν όλοι να κρατηθούν, αλλά η ψυχολογία τους δεν είναι καλή γιατί δεν βλέπουν μέλλον. Συν το ότι από πριν η μικρομεσαία επιχείρηση ήταν στόχος των κυβερνήσεων για να κλείσει. Ήρθε και η πανδημία που το αποτελειώνει αυτό. Βρήκαν την ευκαιρία να την αποδυναμώσουν τελείως και να την φτάσουν στα τάρταρα» καταλήγει ο κ. Νικολακόπουλος.
Κ. Τηλιγάδης: «Το βιωτικό επίπεδο όλων πέφτει»
Aπό την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών αναφέρει ότι: «Για εμάς τους επιχειρηματίες η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ακρίβεια και το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε τις τιμές στα προϊόντα μας. Το βαλάντιο του κόσμου δεν θα μπορεί να το σηκώσει όλο αυτό το βάρος, διότι είναι τρομακτικό το κόστος». Σε σχέση με το ενεργειακό, ο ίδιος αναφέρει ότι καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η αύξηση των πρώτων υλών. «Το κόστος ενέργειας ακουμπάει τις επιχειρήσεις όμως ακουμπάει και τα νοικοκυριά. Το βάρος μετατίθεται στον καταναλωτή επειδή δεν μπορεί να το αφομοιώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αποτέλεσμα είναι να πέφτει και άλλο η ζήτηση». Σημειώνει επίσης ότι μεγάλο βάρος για την κοινωνία αποτελεί και η υγειονομική κρίση η οποία «μετά από δύο χρόνια δεν λέει να τελειώσει. Ίδια μέτρα, ουρές για rapid test τα οποία πληρώνει ο κόσμος και μεταθέτουν την ατομική ευθύνη όσο ποτέ άλλοτε σε εμάς. Δεν στελεχώνεται επίσης το σύστημα Υγείας ώστε να αποφύγουμε κάθε φορά και ένα καινούργιο lock down». Η πτώση του βιοτικού επιπέδου ενός μικρομεσαίου επιχειρηματία οφείλεται και στην πτώση του βιοτικού επιπέδου του πελάτη του, παρατηρεί ο κ. Τηλιγάδης. «Όλη αυτή η καραντίνα και τα μέτρα έχουν κλείσει τον κόσμο στα σπίτια του. Η πραγματικότητα δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη χρημάτων, οι μισοί έχουν νοσήσει με Covid με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν. Το κέρδος πλέον μεταφέρεται στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και στα μεγάλα καταστήματα που έχουν αναπτύξει το e-shop, γιατί ο κόσμος κρύφτηκε στο σπίτι του» αναφέρει ο κ. Τηλιγάδης και σημειώνει ότι «ο κόσμος πλέον έχει γίνει βουβός».
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ