Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Στην τελευταία έκδοση του 2021 κάναμε έναν συνοπτικό απολογισμό της χρονιάς που χαιρετήσαμε. Εντός του Ιανουαρίου θα φιλοξενήσουμε σε ένθετα στον «Σ.Ε» την καθιερωμένη εδώ και δύο δεκαετίες ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, που θα συνδυαστεί και με διαδικτυακές δράσεις μας, με συζητήσεις πάνω σε βασικούς θεματικούς άξονες που θα αναδείξουν τα βασικότερα γεγονότα του 2021, με αντίστοιχη προβολή τους ως συνέπειες ή και παρακαταθήκες στο νέο χρόνο. ( Ενδεικτικά το αντίστοιχο του 2020 εδώ)
Ας δούμε τα πράγματα «πανοραμικά»
Σήμερα θα καταγράψουμε κωδικοποιημένα πως από την πλευρά μας ιεραρχούμε την «ατζέντα» των θεμάτων που έχουμε μπροστά μας και μας αφορούν, είτε ως παγκόσμιες προτεραιότητες είτε ως εγχώρια εθνικά ή τοπικά μας θέματα και προβλήματα. Άλλωστε ζούμε πλέον σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, που μεταξύ τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων ζητημάτων υπάρχει σημαντική συνάφεια. Τέτοια μάλιστα, που κάνει ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους όλο και πιο επίκαιρη τη ρήση «σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά». Μια ρήση, που η εμπειρία της πανδημίας covid-19 την συνδύασε και με μια ποιο τεκμηριωμένη διατύπωση: Το «Φαινόμενο της Πανοραμικής εντύπωσης» – The Overview Effect*.
Στην παραπάνω λοιπόν κατεύθυνση ως σημαντικότερες προτεραιότητες για το 2022 που μας αφορούν άμεσα θεωρούμε:
- Φυσικά πριν από όλα το υγειονομικό πρόβλημα της πανδημίας covid-19, που στην αρχή ενός ακόμη χρόνου (του τρίτου συνεχόμενου) βρίσκεται παγκοσμίως στην κορυφή της σχετικής λίστας προτεραιοτήτων. Με τις μεταλλάξεις του φονικού ιού να έχουν αναστατώσει κυβερνήσεις και φυσικά επιστήμονες και κοινωνίες. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε πως θα εξελιχθούν τα νέα δεδομένα και να υιοθετήσουμε αισιόδοξες ή απαισιόδοξες προβλέψεις για το τέλος της. Η εμπειρία των προβλέψεων στην αρχή των δύο προηγούμενων χρόνων (και ιδίως του περσινού) μας καθιστά επιφυλακτικούς. Ένα όμως μπορούμε να πούμε με σιγουριά και ελπίζουμε να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη όσων θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ιδίως στη χώρα μας: Το πρόβλημα της covid-19 είναι πολυσύνθετο με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία(long covid) και δεν επαρκούν για την αντιμετώπισή τους οι υπάρχουσες υγειονομικές λύσεις (εμβόλιο και φάρμακα). Όσοι καθησυχάζουν τις κοινωνίες με αντίστοιχες πολιτικές ή όσοι τις τρομοκρατούν λειτουργώντας σε αντίθετη κατεύθυνση, (με τους μεν και του δε να ενδιαφέρονται μόνο για την επικοινωνία και ελάχιστα για την ουσία του προβλήματος), δεν βοηθούν στην οριστική λύση του. Θεωρούμε ότι και στη χώρα μας χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας και για να γίνει αυτό είναι χρήσιμοι όλοι, ιδίως στην επιστημονική κοινότητα. Τέλος στις αυθεντίες, τέλος στην ισοπέδωση από όλες τις πλευρές και κυρίως τέλος στους αποκλεισμούς όσων επιστημόνων έχουν με το έργο και την έρευνά τους να προσφέρουν στη λύση αλλά δεν είναι αρεστοί στο «σύστημα».
- Η διαρκής μετάλλαξη των βασικών πυλώνων της οικονομίας, που επιταχύνθηκε από την πανδημία, είναι ένα θέμα που θα το δούμε να εντείνεται το 2022. Αφορά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, με ιδιαίτερα ευάλωτους σε αυτήν τη μετεξέλιξη τους μικρούς επιχειρηματίες και ιδίως τη μικρή εμπορική δραστηριότητα. Θεωρούμε ότι το 2022 θα είναι έτος της τελικής κρίσης για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στον τόπο μας και έχουμε την εντύπωση ότι σε αυτήν την εξέλιξη βαδίζουμε ουσιαστικά στην τύχη.
Βέβαια οφείλουμε να καταγράψουμε εδώ ότι σε αυτή τη μετάλλαξη της οικονομίας εκτός από τα θύματα έχουμε και πολλούς που μπορούν να επωφεληθούν αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Το ζητούμενο εδώ είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που επιτρέπουν σε όσο το δυνατό περισσότερους να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Ο χώρος ειδικότερα της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με εξωστρεφή χαρακτήρα δείχνει προνομιακός και θα φανεί αρκετά αυτό εντός του 2022.
- Συνακόλουθο των δύο παραπάνω προβλημάτων, που θεωρούμε ότι θα έχει ένταση εντός του 2022, είναι το θέμα της περαιτέρω φτωχοποίησης της κοινωνίας, με την ανεργία να ακουμπά ιδίως όσους βρίσκονται σε ηλικίες 45-65 και στερούνται ειδικών προσόντων. Μόνη διέξοδος εδώ δουλειές, που σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα για πολλούς συμπατριώτες μας και αφορούν κυρίως τον πρωτογενή τομέα. Σε αυτήν την κατεύθυνση o εκσυγχρονισμός αυτού το τομέα, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικός στην απασχόληση και πέραν του οικογενειακού χαρακτήρα του, απαιτούνται άμεσες πολιτικές.
- Η ενεργειακή κρίση, που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, είναι σε μεγάλο βαθμό μια τεχνητή κρίση με σαφώς διεθνείς αιτίες και γεωπολιτικές αναδιατάξεις. Η χώρα μας εδώ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, πέραν φυσικά από επιδοματικές πολιτικές στήριξης των αδυνάτων. Μπορεί όμως να αναθεωρήσει στρατηγικές μετάβασής της σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο, διαφορετικό από αυτό στο οποίο μας οδηγούν επιχειρηματικά και μόνο συμφέροντα και όχι από τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.
- Προφανώς η περιβαλλοντική κρίση θα είναι διαρκώς παρούσα και ολόκληρο το 2022 με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που προσλαμβάνει στη χώρα μας λόγω γεωγραφικών δεδομένων και κυρίως λόγω έλλειψης σοβαρών υποδομών πολιτικής προστασίας. Τα μαθήματα των τελευταίων καταστροφικών γεγονότων ελπίζουμε να έχουν γίνει μαθήματα για όλους.
- Υπάρχουν αρκετές ακόμη προτεραιότητες, που αφορούν το 2022 και επηρεάζονται από τις εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς και αφορούν την παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση,τον πολιτισμό , το αθλητισμό και κυρίως ζητήματα κοινωνικής συνοχής.
- Τέλος ας έχουμε υπόψη μας ότι το 2022 αναμένεται έτος καθοριστικό για αποφάσεις που αφορούν το εκλογικό τοπίο σε εθνικό επίπεδο. Επίσης είναι το έτος όπου εντείνεται η οργάνωση των συσχετισμών και των δυνάμεων, που θα διεκδικήσουν τη διοίκηση και στις τοπικοαυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Εκλογές που θα χαρακτηρίζαμε καθοριστικές για το μέλλον δεκαετιών για τις τοπικές και περιφερειακές κοινωνίες. Το στοίχημα εδώ για το 2022 είναι να αποτελέσουν αφορμή να κινητοποιήσουν στο σύνολό τους ζωντανές και υγιείς δυνάμεις της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.
* Προσωπικά διάβασα για τη διατύπωση αυτή σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Χρήστου Στάικου στο tvxs.gr με την επεξήγηση ότι είναι μια εμπειρία γνωστικής μετάλλαξης, όπως αυτή που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά τη Γη από το διάστημα και που τους έκανε να την δουν ως μια ολότητα χωρίς σύνορα, μια κοινή εστία χωρίς διαφορές. «Από το διάστημα, τα εθνικά σύνορα εξαφανίζονται, οι συγκρούσεις που διαιρούν τους ανθρώπους καθίστανται λιγότερο σημαντικές και η ανάγκη να δημιουργηθεί μια πλανητική κοινωνία με ενωμένη την βούληση να προστατευθεί αυτή η «απαλή μπλε τελεία» (pale blue dot) γίνεται τόσο προφανής όσο και επιτακτική.» περιγράφει σε άρθρο του ο O’Neill, Ian με τίτλο «The Human Brain in Space: Euphoria and the «Overview Effect» Experienced by Astronauts» Universe Today.
#pgnews
# e-ΑΠΟΨΕΙΣ