Στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Πρωτεύουσα Ξανά!- Γρηγόρης Αλεξόπουλος», αναφέρονται τα εξής:
«Η αναπτυξιακή στασιμότητα της Πάτρας, η υστέρηση σε βασικές υποδομές και η απουσία ενός ισχυρού πλαισίου στήριξης της κοινωνίας και ενίσχυσης της απασχόλησης είναι μια πραγματικότητα που έχει ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Υπαίτιοι γι’ αυτή την πραγματικότητα είναι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η νυν δημοτική αρχή της Πάτρας που σε λίγους μήνες συμπληρώνει οκτώ χρόνια στη διοίκηση του Δήμου.
Η Πάτρα οπισθοδρομεί. Χάνει ευκαιρίες. Δεν έχει τη δυναμική που αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της φαλκιδεύτηκε εξαιτίας της κοντόθωρης, δογματικής λογικής που διέπει τη σημερινή δημοτική αρχή.
Μεγάλες, ωστόσο, είναι και οι κυβερνητικές ευθύνες. Ευθύνες που διαχέονται σε σχεδόν κάθε πτυχή της πολιτικής της Κυβέρνησης που αναφέρεται και στην Πάτρα. Απ’ την διαχείριση της πανδημίας και την θωράκιση των δομών του ΕΣΥ ως τα έργα υποδομής, την ανεργία και την ακρίβεια.
Σήμερα, λοιπόν, οι δημότες της Πάτρας βιώνουν μια ζοφερή καθημερινότητα που δεν έχει έναν μόνο υπαίτιο. Οι υπαίτιοι είναι δυο. Είναι η Κυβέρνηση αλλά και η δημοτική αρχή.
Η απόφαση κινητοποίησης, με πορεία διαμαρτυρίας προς την Αθήνα, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, παρά την ελλιπή προετοιμασία, είναι μια κίνηση ώστε η Κυβέρνηση να κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες που τής αναλογούν για την σημερινή εικόνα της Πάτρας.
Δεν απαλλάσσει, ωστόσο, των μεγάλων ευθυνών της και τη δημοτική αρχή της πόλης. Απεναντίας, τις μεγεθύνει και ως μια έμμεση ομολογία και παραδοχή της αποτυχίας της-όλα αυτά τα χρόνια- να διεκδικήσει αποτελεσματικά, να παρέμβει στους κυβερνητικούς φορείς και να κατοχυρώσει όλα εκείνα τα οφέλη που ανήκουν στην Πάτρα και στους δημότες της.
Η πορεία διαμαρτυρίας και το πλαίσιο που διαμορφώθηκε απεικονίζουν εξίσου την αποτυχία Κυβέρνησης αλλά και δημοτικής αρχής να χαράξουν μακρόπνοες πολιτικές εξόδου της Πάτρας απ’ το σημερινό τέλμα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:
Τάσσεται υπέρ της κινητοποίησης, με παρουσία των μελών του Σώματος στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας το Σάββατο 29 Ιανουαρίου.
Στηλιτεύει τις ευθύνες Κυβέρνησης και δημοτικής αρχής για ελλείψεις σε υποδομές, σε υποστηρικτικά δίκτυα για τους ασθενέστερους δημότες καθώς και σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες τόνωσης της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία δημοτών.
Θεωρεί ημιτελές το πλαίσιο διεκδίκησης της κινητοποίησης που έχει διαμορφωθεί απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας καθώς απουσιάζουν κρίσιμα ζητήματα για την πόλη, για τις προοπτικές και τις λειτουργίες της. Θα πρέπει να προστεθούν καίρια ζητήματα όπως η κατασκευή του νέου Εμπορικού Λιμένα, η επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου με αγωγό, η μονιμοποίηση συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου με τη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα, η κατάργηση των σχεδιαζόμενων διοδίων στην Πατρών-Πύργου, η χρηματοδότηση του Σχεδίου Πόλης ως κρίσιμη προϋπόθεση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, η αξιοποίηση-ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας που εδώ και χρόνια έχει αποδοθεί στο Δήμο και παραμένει σε διαρκή εκκρεμότητα, οι αναπλάσεις των πρώην βιομηχανικών κτιρίων – «φαντασμάτων» στην παραλιακή ζώνη της πόλης καθώς και των εγκαταστάσεων της πρώην βιομηχανίας «Λαδόπουλου» με βάση την ανάπλαση που είχε σχεδιαστεί και η οποία αργότερα εγκαταλείφθηκε απ’ το Δήμο, η αναβάθμιση της Μαρίνας που παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης καθώς και η δημιουργία νέας για μεγαλύτερα σκάφη, καθώς και η ουσιαστική με συγκεκριμένα μέτρα, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πάτρας.»