Σήμερα η ΕΡΓΟΣΕ κάνει το πρώτο βήμα για φτάσει το τρένο στο Νέο Λιμάνι της Πάτρας. Δημοπρατεί με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου το τμήμα από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι, καλώντας σε πρώτη φάση τους ενδιαφερόμενους ομίλους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν το έργο.
Στις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση των φακέλων συμμετοχής από όπου θα προκύψουν τα σχήματα που θα περάσουν στην Β’ φάση του διαγωνισμού, αλλά από εκεί κι έπειτα δεν υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που να οριοθετεί τις διαδικασίες.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που περιμένει η Πάτρα εδώ και δεκαετίες και πλέον οδεύει σε φάση εκκίνησης της υλοποίησης. Αυτή η φάση είναι καθοριστική, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση που θα έχει ο διαγωνισμός από τις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς το τεχνικό αντικείμενο του έργου έχει πολλές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, ο ανάδοχος θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή του συνόλου των έργων υποδομής, όπως χωματουργικές εργασίες, την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής με την μέθοδο cut & cover και των συνοδών έργων, τεχνικά άνω και κάτω διαβάσεων οδών και πεζών, διευθέτησης ποταμών και λοιπών υδραυλικών έργων κ.τ.λ.
Επίσης, θα κατασκευαστούν 11 χλμ. περίπου επιδομής διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, περιλαμβανομένων των απαραίτητων παρακαμπτηρίων γραμμών, καθώς και όλων των απαραίτητων αλλαγών τροχιάς ή/και διασταυρώσεων για την ομαλή και ασφαλή σιδηροδρομική κυκλοφορία και της εγκατάστασης σταθερών σιδηροδρομικών σημάτων. Η μέγιστη ταχύτητα μελέτης έχει οριστεί στα 120 χλμ./ώρα.
Στην ίδια εργολαβία προβλέπονται οκτώ στάσεις (Καστελλόκαμπου, Μποζαΐτικων, Κανελλοπούλου, Αγυιάς, Παναχαϊκής, Αγ. Διονυσίου, Τριών Συμμάχων, Αγ. Ανδρέα) και ο τερματικός σταθμός στον νέο λιμένα Πάτρας, με τις απαιτούμενες αποβάθρες, κτιριακές εγκαταστάσεις και με τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Στα υπόγεια τμήματα του έργου, οι στάσεις θα είναι υπόγειες, ενώ στη στάση Αγ. Ανδρέα περιλαμβάνονται και τα έργα διευκόλυνσης μετεπιβίβασης με την υφιστάμενη μετρική σιδηροδρομική γραμμή προς Πύργο.
Ακόμα, προβλέπονται οδικά έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης του υφιστάμενου παράπλευρου οδικού δικτύου, έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τεχνικών διέλευσης των ποταμών Μειλίχου και Διακονιάρη, περιφράξεις και μέτρα ασφαλείας, αντιθορυβικά πετάσματα και όλα τα σύγχρονα ηλεκτρομηχανολογικά έργα και τα συστήματα σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση, η ηλεκτροκίνησης της γραμμής με τηλεδιοίκηση, σύγχρονο σύστημα τηλεπικοινωνιών, κ.ά.
Η ΕΡΓΟΣΕ έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, τα 4 χρόνια, ωστόσο ο ακριβής χρόνος μελέτης και κατασκευής και το κόστος του έργου θα καθοριστεί στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, έπειτα από τη διαβούλευση με τις υποψήφιες κατασκευαστικές εταιρείες. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή είναι άλλωστε το τελευταίο τμήμα που απομένει στην αναβαθμισμένη κεντρική σιδηροδρομική αρτηρία της χώρας.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ