Σοκάρουν τα στοιχεία για την έμφυλη βία παγκοσμίως καθώς το 35% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 20 -25% των γυναικών έχουν υποστεί βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, ενώ στην Ελλάδα, μέσα στο 2021 έχουν καταγραφεί 17 γυναικοκτονίες.
Τα αίτια του πολύπλοκου αυτού φαινομένου και η αναγκαιότητα για συντονισμένη δράση της πολιτείας και των φορέων για την αντιμετώπισή του αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Παρασκευή 17/12/2021 ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας «Δανιηλίς» προσεγγίζοντας το θέμα της έμφυλης / ενδοικογενειακής βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της, στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης που διοργάνωσε ο «Σ.Ε» με θέμα «Χτίζοντας το αύριο με υγιείς ανθρώπινους δεσμούς».
Εισαγωγικά, η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πατρών Ελένη Γκέκα τόνισε: «Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε με αρνητικό ρεκόρ γυναικοκτονιών. Το παράδοξο είναι ότι τους ανθρώπους αυτούς, που χαρακτηρίστηκαν συζυγοκτόνοι, εμείς οι γυναίκες τους φέραμε στον κόσμο και τους αναθρέψαμε. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι πήγε στραβά και το αθώο παιδάκι μετατράπηκε σε φονιάς;».
Η Ασημίνα Ταγκαλάκη, διευθύντρια προγράμματος Ομίλου Πάτρας «Δανιηλίς», συντονίζοντας τη συζήτηση ανέφερε πως είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για θετικές προσεγγίσεις, σχέσεις, για ανάπτυξη υγιών σχέσεων μεταξύ μας.
Γιάννα Χόρμοβα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων
«Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης»
Η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Γιάννα Χορμόβα ανέφερε πως «η καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων που είναι πηγή πολλών μη υγιών ανθρώπινων σχέσεων με αποκορύφωμα τις εκφάνσεις βίας και τις γυναικοκτονίες είναι η καθημερινή μας φροντίδα».
Παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2021 – 2025 που παρουσιάστηκε στις 10/12/2021 και το οποίο, όπως είπε, δομείται σε τέσσερις κύριους άξονες δράσεις: πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές» τόνισε.
Σημείωσε, επίσης, πως για την καταπολέμηση και εκρίζωση του συνολικού φαινομένου απαιτούνται συστηματικές ενέργειες και συνένωση των υγιών δυνάμεων καθώς επίσης συντονισμένες δράσεις στην εκπαίδευση και στο σύνολο της επιστημονικής εκπαίδευσης.
«Ο συντονισμός των ενεργειών μας, η οριζόντια διάσταση, η συνεργασία με το σύνολο των κρατικών φορέων και των ενεργών φορέων της κοινωνίας των πολιτών δημιουργεί ένα πλαίσιο ασπίδας προστασίας και θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση αυτών των φαινομένων», κατέληξε.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Γιάννας Χόρμοβας
Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας
«Χρέος μας να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας»
«Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια πανδημία μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, όμως καμία πανδημία δεν είναι ανίκητη», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος στέλνοντας το δικό του μήνυμα αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εθελοντικών φορέων.
Υπογράμμισε πως «η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία είναι μια κοινωνική πληγή. Πολλά περιστατικά δεν φθάνουν καν στις διωκτικές αρχές. Οι γυναίκες ζουν σε βίαιες σχέσεις εγκλωβίζονται στο σπίτι, απειλούνται περισσότερο και δυσκολεύονται να μιλήσουν. Έχουμε εκπονήσει ως Περιφέρεια σχέδιο δράσης για την υγεία, για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμφυλης βίας. Χρέος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί όλη η τοπική κοινωνία με στόχο να φτιάξουμε ένα δίχτυ προστασίας για τη γυναίκα και τα παιδιά. Δεν αρκεί μόνο η δημόσια καταγγελία, αλλά η μετέπειτα στήριξη», συνέχισε. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανακοίνωσε πως από την Περιφέρεια θα λειτουργεί μια νέα υπηρεσία «Ο Πολίτης έχει πρόσβαση», ένας νέος κόμβος πληροφόρησης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης.
«Χρειάζεται παρεμβατικός ρόλος στους πολίτες, στα σχολεία, στην οικογένεια για να φτιάξουμε μια υγιή κοινωνία χωρίς τα απεχθή φαινόμενα βίας κυρίως στα αδύναμα άτομα (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα). Είναι θέμα αγωγής πρωτίστως», κατέληξε.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Χαράλαμπου Μπονάνου
Ιωάννα Τσάκωνα, Ψυχολόγος, Αστυνξόμος Β
«17 γυναίκες δολοφονήθηκαν το ’21»
«Δυστυχώς, το 2021 έχουν δολοφονηθεί 17 γυναίκες στην Ελλάδα, τρία χρόνια μετά από την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Η πανδημία επιδείνωσε την υπάρχουσα παθολογία στην οικογένεια», ανέφερε η Ιωάννα Τσάκωνα, Ψυχολόγος MSc Ιατρικής Ιωαννίνων, αστυνόμος Β΄ προσεγγίζοντας το φαινόμενο της διαπροσωπικής βίας και τις σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της.
Σήμερα, ανέφερε πως τα θύματα καταφεύγουν πιο εύκολα στις διωκτικές αρχές, υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 11188 για την προστασία τους, ενώ τόνισε πως ως κοινωνία πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη και στην ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Ιωάννας Τσάκωνα
Εμμανουήλ Σουρής, Κοινωνικός Σύμβουλος, ΔΚΜ ΠΔΕ
«Χρειάζονται αλλαγές»
«Η έμφυλη βία είναι ένα έγκλημα με παγκόσμιες διαστάσεις» υπογράμμισε ο Εμμανουήλ Σουρής, Κοινωνικός Σύμβουλος, Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής, Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «φωτίζοντας» τα αίτια του φαινομένου. Μίλησε για τα Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν στη χώρα, όμως, τόνισε πως πρέπει να χρηματοδοτηθούν και άλλες δομές, να κινητοποιηθούν περισσότερο οι θεσμοί και η κοινωνία των πολιτών σε ατομικό επίπεδο ώστε τα θύματα βίας να προβαίνουν πιο εύκολα σε καταγγελίες.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Εμμανουήλ Σουρή
Λέτα Βέργη, πρ. Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Πάτρας
«Καμία ανοχή στη βία»
Την αναγκαιότητα να αγωνιστούν όλοι οι φορείς ώστε να πάψει να υπάρχει η προκατάληψη τόνισε η Λέτα Βέργη, πρόεδρος Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Πάτρας. Εστίασε στο γεγονός ότι «σήμερα ακόμα και γυναίκες μορφωμένες ή οικονομικά ανεξάρτητες ανέχονται την βία και δεν αντιδρούν» και τόνισε πως καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να διστάζει να αναζητήσει λύση λέγοντας πως υπάρχουν δομές που παρέχουν βοήθεια και όλοι οι κοινωνικοί φορείς θα πρέπει να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Λέτας Βέργη
Κατερίνα Πολυκρέτη, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Πάτρας
«Ανάπτυξη υγειών δεσμών»
Η Κατερίνα Πολυκρέτη, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων, παράρτημα Πάτρας τόνισε πως είναι παρήγορο και αισιόδοξο πως σταδιακά όλοι συνειδητοποιούμε πως μόνο με υγιείς ανθρώπινους δεσμούς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. «Η ανάπτυξη υγιών ανθρώπινων δεσμών, η ενίσχυση της κοινωνικού ιστού και της εθνικής κοινωνικής συνείδησης, η διάδοση και διάσωση καλλιτεχνικών και εκφραστικών μέσων του λαού μας και η ανύψωση του γυναικείου φύλου αποτελούν από τους πρωταρχικούς καταστατικούς σκοπούς του Λυκείου Ελληνίδων, που είναι από τα πρώτα σωματεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους που έχει ασχοληθεί με ανάδειξη του ρόλου της Ελληνίδας, ενώ προσανατολίζεται σε δράσεις και συνεργασίες που προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση».
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Κατερίνας Πολυκρέτη
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ