Πρόσφατο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική μας έκδοση symboulos.gr , με τίτλο: «Σκιές» στην απονομή Βραβείων εξαίρετης δημοσίευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών» προκάλεσε ενστάσεις της Πρυτανικής Αρχής, που με επιστολή του αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης και συντονιστή της αρμόδιας Επιτροπής Βράβευσης κ. Παναγιώτη Δημόπουλου προς τον εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων » και του symboulos.gr διευκρινίζει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απονομή του νέο-θεσπισθέντος Βραβείου Εξαίρετης Δημοσίευσης «Παναγιώτης Κανελλόπουλος». Αναλυτικά η σχετική διευκρίνιση :
Τα γεγονότα
Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για βράβευση με το Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» πραγματοποιήθηκε από Επιτροπή που αποτελείται από 7 μέλη ΔΕΠ – εκπροσώπους των επτά Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονίστηκε από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης.
Μέχρι τις 31.12.2021 υποβλήθηκαν 15 υποψηφιότητες για το Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» (ένα βραβείο σε επιστημονικό άρθρο και ένα βραβείο σε μονογραφία/βιβλίο), που κατανέμονταν ως εξής σε Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου μας:
- Πέντε (5) στη Σχολή Θετικών Επιστημών
- Τέσσερεις (4) στην Πολυτεχνική Σχολή
- Τρεις (3) στη Σχολή Επιστημών Υγείας
- Τρεις (3) στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Στον συνημμένο σύνδεσμο https://research.upatras.gr/wp-content/uploads/2021/06/Publications.pdf, που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2021 φαίνονται οι τυπικές προϋποθέσεις και τα κριτήρια ποιοτικής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων.
Με απόφαση της Επιτροπής, η βράβευση θα αφορούσε α) άρθρο δημοσιευμένο περιοδικό (προϋποθέσεις και κριτήρια αξιολόγησης στο link) και β) μονογραφία (προϋποθέσεις στο link).
Η αξιολόγηση
Φάση 1 αξιολόγησης: κάλυψη των τυπικών προϋποθέσεων
Εξετάστηκαν οι υποψηφιότητες ως προς (α) τον χρόνο δημοσίευσης: να έχει εκδοθεί την τελευταία πενταετία (2017-2021) με απώτατο χρόνο δημοσίευσης το 2021 και DOI εντός του 2021, (β) οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως να είναι εν ενεργεία μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πατρών κατά τον χρόνο εκπόνησης της συγκεκριμένης δημοσίευσης, (γ) ο συγγραφέας αλληλογραφίας ή ο πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης να είναι μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πατρών και η διεύθυνση αλληλογραφίας να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Βάσει των τυπικών προϋποθέσεων η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι από τις 15 υποψηφιότητες θα εξεταστούν αξιολογικά οι δεκατρείς (13).
Φάση 2 αξιολόγησης: κριτήρια ποιοτικής αξιολόγησης
Οι υποψηφιότητες των επιστημονικών δημοσιεύσεων για το Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης “Παναγιώτης Κανελλόπουλος” αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή εφαρμόζοντας τα κριτήρια: (α) ποιότητα και πρωτοτυπία, (β) λόγος του δείκτη απήχησης (Impact Factor: IF) του περιοδικού προς τον υψηλότερο δείκτη απήχησης της επιστημονικής περιοχής, (γ) τεκμηριωμένος αντίκτυπος της δημοσίευσης στην κοινωνία και την ερευνητική κοινότητα.
Οι υποψηφιότητες για την μονογραφία για το Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης “Παναγιώτης Κανελλόπουλος” αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή εφαρμόζοντας τα κριτήρια: (α) ποιότητα και πρωτοτυπία, (β) τεκμηριωμένος αντίκτυπος της δημοσίευσης στην κοινωνία και την ερευνητική κοινότητα, τα οποία αναφέρονται στην πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το νέο αυτό βραβείο
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης αναφέρονται στην πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το νέο βραβείο που καθιερώθηκε το 2021 από την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αποτελέσματα αξιολόγησης
Η Επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν για το Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης “Παναγιώτης Κανελλόπουλος”, συνεδρίασε και ομόφωνα αποφάσισε:
- Το ένα βραβείο να απονεμηθεί σε εργασία που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Nucleic Acids Research από την ομάδα συγγραφέων: Vassiliki Stamatopoulou, Maria Apostolidi, Shuang Li, Katerina Lamprinou, Athanasios Papakyriakou, Jinwei Zhang and Constantinos Stathopoulos με υπεύθυνο αλληλογραφίας (corresponding author) τον Καθηγητή Βιοχημείας κ. Κωνσταντίνο Σταθόπουλο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας. Εντάσσεται στην θεματική περιοχή: «Επιστήμες Ζωής και Υγείας».
- Το δεύτερο βραβείο να απονεμηθεί σε μονογραφία με συγγραφέα τον Καθ. Παύλο Κόντο που εκδόθηκε το 2021 με τίτλο: «Aristotle on the Scope of Practical Reason» από τον εκδοτικό οίκο Routledge και εντάσσεται στην θεματική περιοχή: «Ανθρωπιστικές επιστήμες και καλές τέχνες».
Να σημειώσουμε ότι η Πρυτανική Αρχή θεωρεί ότι οι όποιες καταγγελίες προκάλεσαν την αρχική μας δημοσίευση οφείλονται στην ελλιπή ενημέρωση των καταγγελλόντων για τους κανόνες του Βραβείου Εξαίρετης Δημοσίευσης “Παναγιώτης Κανελλόπουλος”.
Χαιρόμαστε για τις σχετικές διευκρινίσεις, που θεωρούμε ότι συμβάλλουν στο να αποκτήσει ο νέος σημαντικός Θεσμός ετήσιας βράβευσης Εξαίρετης Δημοσίευσης περαιτέρω στέρεες βάσεις, που δεν θα επιδέχονται οποιαδήποτε αφορμή «ελλιπούς ενημέρωσης» από κανέναν, ημών συμπεριλαμβανομένων.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ