Μια σημαντική οικονομική βοήθεια στην πιο δύσκολη στιγμή για την τοπική οικονομία αλλά και ένα όνομα, αυτό του «Πατρινού Καρναβαλιού» που για τρίτη χρονιά παραμένει ανενεργό. Αυτό χάνει φέτος η Πάτρα την περίοδο του Καρναβαλιού λόγω των διαφορετικών συνθηκών που θα διοργανωθούν φέτος οι εκδηλώσεις. Παρέλαση δεν θα υπάρξει, αντίθετα θα γίνουν κάποιες μεμονωμένες εκδηλώσεις από τον Δήμο ενώ τα καταστήματα εστίασης θα μπορέσουν να διοργανώσουν κάποια πάρτι ή βραδιές με ορχήστρα δίνοντας έναν άλλον τόνο στις ημέρες που διανύουμε.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Η ουσία είναι ότι το Καρναβάλι θα είναι πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά και αυτό αποτυπώνεται από την κινητικότητα που παρουσιάζει η αγορά. Τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν καθίζηση της τάξεως του 80% και αυτό οφείλεται αφενός στον φόβο της διασποράς του κορωνοϊού αφετέρου στην οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών. Βλέπετε οι αυξήσεις του ρεύματος και η αβεβαιότητα για το μέλλον προκαλούν οικονομική ασφυξία και δεν αφήνουν την αγορά να ανασάνει. Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι σαφώς οι απώλειες φέτος δεν θα είναι αντίστοιχες εκείνων του 2020, όταν αποφασίστηκε για πρώτη φορά να διακοπούν οι παρελάσεις και οι λοιπές καρναβαλικές δράσεις. Τότε οι απώλειες είχαν αποτιμήθεί στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα τόσο σε οικονομικά όσο και σε κοινωνικά κριτήρια, όμως και πάλι οι απώλειες τζίρων θα είναι σημαντικές και σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του καρναβαλικού τριημέρου.
Κ. Πελετίδης: «Σοβαρές οι απώλειες»
Όπως αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης: «Δεν θα έχουμε τις παρελάσεις για τρίτη χρονιά. Χάνεται η χαρά που είχε η πόλη μας, η ζωντάνια της όλο αυτό το διάστημα. Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε τις εκδηλώσεις που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια πριν από την πανδημία. Ωστόσο θα γίνουν συναυλίες και εκδηλώσεις που τηρούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα και μπορεί στο μέτρο του δυνατού ένα κομμάτι να λειτουργήσει. Πιστεύω ότι και κάποιοι επισκέπτες θα έρθουν στην Πάτρα για να δουν και να ζήσουν αυτό που βιώνει η πόλη μας με έναν άλλο τρόπο». Σε σχέση με τις οικονομικές απώλειες του Καρναβαλιού για τους επαγγελματίες, ο κ. Πελετίδης αναφέρει ότι: «Θα δείτε ότι ο κάθε επαγγελματίας, από τη ράφτρα, μέχρι εκείνον που πωλούσε σφυρίχτρες ο καθένας έχει οικονομική απώλεια εσόδων. Δεν μιλάμε δε για την εστίαση όπου εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Οι απώλειες είναι μεγάλες για όσους στηρίζονταν για να καλύψουν κενά της προηγούμενης περιόδου. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς και να πούμε ότι χάνονται 20 ή 30 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό ότι για την πόλη της Πάτρας, όταν λες «Καρναβάλι». Μιλάς για το μεγαλύτερο της χώρας και έχει σημαντικές συνέπειες». Στο κατά πόσο ο Δήμος της Πάτρας θα διεκδικήσει οικονομικές ενισχύσεις λόγω απωλειών του Καρναβαλιού, κάτι που είχε κάνει και πέρυσι, ο κ. Πελετίδης αναφέρει ότι «όχι μόνο δεν λάβαμε χρήματα αλλά μας τιμώρησαν και όλα. Αντί να μας δώσουν αυτά που δικαιούμασταν αποκλειστήκαμε και αυτός ήταν και ο λόγος των κινητοποιήσεων που έγιναν πρόσφατα. Πέρυσι ζητούσαμε συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ, που ο Δήμος είχε δώσει σε διάφορες δραστηριότητες, όπως για την πανδημία για παράδειγμα, και δεν λάβαμε τίποτα. Η πολιτική ήταν ότι δεν «έχετε λαμβάνειν». Από τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, τελικά τα ποσά δόθηκαν σε 100 Δήμους και 233 τιμωρήθηκαν, μεταξύ αυτών και ο δικός μας».
Π. Μαρλαφέκας: «Μετά θα μετρηθεί, τι χάθηκε»
Ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις των νέων δεδομένων του Καρναβαλιού στην αγορά; Όπως αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας: «Το κομμάτι της παρέλασης που χάνεται είναι πολύ σημαντικό. Ήταν μεγάλη η διαδρομή της και από αυτή πολλές επιχειρήσεις είχαν όφελος. Υπάρχει μια άλλη λογική φέτος στο Καρναβάλι. Σε σχέση με τις απώλειες δεν μπορούμε να κάνουμε από τώρα προβλέψεις. Τα 30 εκατομμύρια ευρώ είναι όσα έχουν καταγραφεί ότι χάθηκαν το 2020. Τώρα πάμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση και ίσως σε άλλη χρονική συγκυρία να πούμε τι θα χάσουμε φέτος. Δεν ξέρουμε πόσο θα χαθεί και τι. Οι επιλογές που έγιναν φέτος, με δεδομένο ότι η πανδημία δεν έχει φύγει και είναι εδώ, ίσως είναι το καλύτερο δυνατό. Μην ξεχνάμε το θέμα της υγείας. Αν πάντως θέλουμε να μιλήσουμε και σε άλλα επίπεδα για το τι χάνει η Πάτρα φέτος το Καρναβάλι, θα λέγαμε ότι χάνει έναν θεσμό. Είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα γίνει και είναι πολλά επαγγέλματα της δημιουργικής βιομηχανίας που δεν θα έχει αντικείμενο. Συνεπώς υπάρχει ο φόβος να χαθούν και επαγγέλματα. Ένας επαγγελματίας πόσα χρόνια να περιμένει για να βγάλει μεροκάματο; Και βέβαια ατονίζει και το brandname της πόλης».
Γ. Σπυρόπουλος: «Δίψα για διασκέδαση»
Από την πλευρά του ο Γιάννης Σπυρόπουλος, Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, τονίζει ότι «γενικά για ότι αφορά το Καρναβάλι, υπάρχει μια αλλαγή κλίματος. Το ότι επιτράπηκαν οι όρθιοι στα καταστήματα ήταν το πιο σημαντικό που έχει καταγραφεί και έχει αλλάξει και την διάθεση του κόσμου και των πελατών γενικότερα. Το κλίμα είναι γενικά αλλαγμένο και ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεσκάσει. Οι καταστηματάρχες της εστίασης θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να δουλέψουμε κάπως καλύτερα». Και συνεχίζοντας εξηγεί ότι το γεγονός ότι φέτος το Καρναβάλι χάνεται σημαίνει μεγάλη απώλεια για τον κλάδο στην πιο κρίσιμη στιγμή. Βέβαια θα υπάρξει κάποια κίνηση, που όμως δεν θα αντισταθμίσει τις απώλειες που όλοι υπολόγιζαν με βάση το σενάριο «κανείς όρθιος». « Εκτιμούμε ότι ίσως είναι λίγο «υποφερτή» θα έλεγα η η κίνηση όμως σαφώς δεν μπορούμε να μιλάμε για υψηλούς τζίρους, αντίστοιχους με εκείνους της προ-πανδημίας περιόδου. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι το Καρναβάλι που ξέραμε. Ελπίζουμε ότι η δίψα του κόσμου να βγει να διασκεδάσει ή και το ότι ίσως φιλοξενηθεί κόσμος -όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως πριν- ίσως τονώσει κάπως την αγορά. Το ότι χάνεται η παραδοσιακή μορφή του Καρναβαλιού σημαίνει ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα εάν πάρουμε το χειρότερο σενάριο, κάθετη πτώση στην κίνηση, θα είναι σίγουρα μεγάλη η ζημιά για τον κλάδο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, δηλαδή της τελείως χαμηλής προσέλευσης και θα είναι μεγαλύτερη η κίνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι το Καρναβάλι που ξέρουμε. Η ανάγκη του κόσμου να διασκεδάσει θα τονώσει κάπως την αγορά. Και πιστεύω ότι έστω και με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, οι καρναβαλιστές θα δώσουν τόνο που αρμόζει σε αυτές τις ημέρες»
Δ, Νικολακόπουλος: «Πολλαπλές οι απώλειες σε όλους τους κλάδους»
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, αναφέρει ότι «η απώλεια σημαίνει μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Μετά από τρία χρόνια συνεχόμενα εκτός Καρναβαλιού οι επιχειρήσεις, ειδικά οι επιχειρήσεις εστίασης, θα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Εκδηλώσεις θα γίνουν, όχι όμως κεντρικές παρελάσεις που σημαίνει πως δεν θα έρθει κόσμος στην πόλη. Φαντάζομαι δεν θα έχουμε πλήρη απραξία, αλλά σίγουρα μετά από τον φόβο που υπάρχει, τους ανεμβολίαστους που δεν επιτρέπεται η είσοδός τους και επειδή δεν υπάρχει παρέλαση, η απώλεια θα είναι μεγάλη». Σε σχέση με τους κλάδους εκείνους που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη απώλεια ο κ. Νικολακόπουλος τονίζει ότι αυτοί ειναι οι μεταφορές, τα ταξί, αλλά και σίγουρα η εστίαση. «Ο κλάδος των στολών είναι και αυτός που θα υποστεί μεγάλη απώλεια αλλά και όσοι είχαν άμεση οικονομική συναλλαγή με όλα όσα κινούνται γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο. Το ζητούμενο είναι ότι θα τελειώσει το Καρναβάλι και θα αφεθούν όλα ελεύθερα, όπως και πέρυσι για να σώσουμε το Πάσχα. Και η πόλη της Πάτρας, που δεν είναι τουριστική, για μια ακόμη χρονιά θα βρεθεί εκτός του οικονομικού κάδρου», καταλήγει ο κ. Νικολακόπουλος. Όμως και τα εμπορικά καταστήματα μετρούν απώλειες από την αλλαγή του τρόπου που φέτος θα γίνει το Καρναβάλι. «Η Πάτρα χάνει πάρα πολλά. Θα χάσει την φήμη της αλλά και την «πελατεία» της, να το πούμε με εμπορικούς όρους. Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα 30 εκ. ευρώ που έχουν χαθεί. Είναι ότι δεν γίνεται τίποτα. Δεν έγινε προσπάθεια αναπλήρωσή τους για να μην ξεχαστεί ως θεσμός. Δεν σημαίνει ότι θα φύγει ποτέ αλλά δεν χρειάζεται χρόνων προσπάθεια να πέφτει στο κενό. Νομίζω ότι έπρεπε να είχαμε δουλέψει πολύ παραπάνω. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανό το πατρινό καρναβάλι, τουλάχιστον για εφέτος. Ο εμπορικός κόσμος είχε μεγάλη ωφέλεια. Τα 30 εκατομμυριά είναι τα μετρήσιμα στοιχεία, από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα παράπλευρα, διότι μια σειρά από επαγγέλματα δεν θα εργαστούν. Πολλοί ήδη ασχολούνται με άλλα πράγματα, όπως τα καταστήματα ραφής στολών γιατί δεν αποδίδουν». Και συνεχίζοντας τονίζει ότι «είναι η απώλεια των τριών ετών που σωρευτικά καταγράφονται, είναι όμως και οι επενδύσεις ορισμένων ατόμων που σκέφτονται να τις κάνουν στην πόλη και παίρνουν αναβολή. Υπάρχει επίσης και η περίπτωση υποβάθμισης του ονόματος του Πατρινού Καρναβαλιού. Σα
φώς δεν χάνεται, κινδυνεύει όμως να υποβαθμιστεί. Είναι κάτι που δεν θέλουμε, είναι το Καρναβάλι που πρέπει να μείνει υψηλά, γιατί είναι το πρώτο Καρναβάλι της Ελλάδος».
Η. Μεντζελόπουλος: «Πτώση στις κρατήσεις»
Κάθετη είναι και η πτώση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της περιοχής. Όπως φαίνεται, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Σύμφωνα με τον Ηλία Μετζελόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πατρών: « Δεν υπάρχει κίνηση, δυστυχώς. Σε επίπεδο κρατήσεων υπάρχει μεγάλη πτώση. Αν συγκρίναμε με την αντίστοιχη περίοδο προ κορωνοϊού, θα λέγαμε ότι φθάνει σε 80%. Ο λόγος είναι ότι ο κόσμος φοβάται να μετακινηθεί και ότι οι εκδηλώσεις είναι πολύ περιορισμένες για να πάρει κάποιος την απόφαση να έρθει στην Πάτρα. Το οικονομικό κλίμα επίσης είναι εκείνο που και αυτό παίζει τον ρόλο του. Δεν θα περιμένουμε επισκέπτες στην πόλη, ίσως κάποιες μικρές ηλικίες, κάποιους φοιτητές που θα μείνουν σε σπίτια φίλων τους».
Κ. Τηλιγάδης: «Πολλοί βασίζονταν στο Καρναβάλι».
Ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Γραμματέας της Συντεχνίας Αρτοποιών, αναφέρει ότι: «το καρναβάλι που χάνεται έχει σημαντικό κόστος. Ομως και κανονικά να γινόταν, με τόση οικονομική δυσκολία που υπάρχει, δεν νομίζω ότι θα είχε την επιτυχία που περιμένουμε. Η απώλεια του Καρναβαλιού έχει σοβαρές επιπτώσεις γιατί πολλοί συνάδελφοι βασίζονται στο Καρναβάλι και έχουν σημαντικά κέρδη από αυτή την δραστηριότητα. Προφανώς θα χαθούν πολλά χρήματα».
Α. Μαστοράκου: «Να τηρηθούν τα πρωτόκολλα»
Η ανάγκη τήρησης των πρωτοκόλλων είναι το ζητούμενο το οποίο τίθεται για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου. Στόχος η περιοχή μας να μην βρεθεί και πάλι σε αρνητικό πρόσημο νέων μολύνσεων. «Στην περιοχή μας έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουμε μεγάλο φορτίο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Σίγουρα τα πάρτι θα είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Όλοι αυτοί θα πρέπει να προσέχουν την επαφή τους με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες. Η χώρα μας αίρει τους περιορισμούς ακολουθώντας τη γραμμή της Ευρώπης και της Αμερικής που όμως μιλάμε για χώρες με πολύ καλύτερο σύστημα υγείας. Η παγκόσμια οργάνωση υγείας με τους εκπροσώπους της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τίς πρόωρες πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην υφήλιο. Η άρση των περιορισμών θα δυναμώσει την κυκλοφορία του ιού και αυτό ενδέχεται να το δούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες». Σε σχέση με το Πάσχα η κ. Μαστοράκου αναφέρει ότι «το Πάσχα θα υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας και εκεί ο ιός δεν θα έχει μεγάλη προοπτική μετάδοσης και δεν είναι εύκολο να εξαπλωθεί. Υπάρχουν ανησυχίες για τις μεταλλάξεις. Ο κορωνοϊός δεν έχει λήξει και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε». Για την αποσυμπίεση στα νοσοκομεία η κ. Μαστοράκου υποστηρίζει ότι είναι μια τάση που διαμορφώνεται το επόμενο διάστημα στην περιοχή. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί με τον κορωνοίο όταν χαλαρώνουμε βλέπουμε ότι φουντώνει». Σε σχέση επίσης με το φορτίο του ιού στην περιοχή καθώς κατά μέσο όρο τα κρούσματα φθάνουν τα 600 με 700 την ημέρα, η κ. Μαστοράκου τονίζει ότι είναι υψηλός αριθμός για τα δεδομένα της περιοχής. «Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας απασχολούν με νοσηλείες τα νοσοκομεία μας και θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα. Πρέπει να τονίσουμε ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστοι με κάποιο υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει να προσέλθουν στο νοσοκομείο όταν παραμένουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Το να το αφήνουν είναι εγκληματικό. Πρέπει να έχουν το κατάλληλο περιβάλλον και να γνωρίζει ο ίδιος ο ασθενής ότι σωστή περίθαλψη υπάρχει μόνο στα νοσοκομεία», καταλήγει η κ. Μαστοράκου. Πάντως η κατάσταση που διαμορφώνεται σε επίπεδο νοσηλειών δείχνει μια σταθεροποιητική εικόνα για τα νοσοκομεία της περιοχής.
Γ. Σίδερης: «Πεσμένη η κίνηση»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σίδερης, Πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί Πάτρας «Ο Άγιος Χριστόφορος» και Γραμματέας της ΟΕΒΕΣΝΑ, αναφέρει ότι «η απώλεια δεν είναι για τον κλάδο τον δικό μας αλλά για όλη την πόλη. Ευελπιστούμε ότι με όποιους περιορισμούς θα έρθει κόσμος και θα κινηθεί η αγορά. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος. Γίνονται εκδηλώσεις με όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Σύγκριση με την εποχή πριν από τον κορωνοϊό δεν μπορεί να γίνει. Ο κόσμος είνια πολύ συγκρατημένος. Υπάρχει υψηλό ενεργειακό κόστος στα νοικοκυριά, οπότε οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολο πράγμα. Πριν από τρία χρόνια θα ήταν εύκολο να έρθει κάποιος τριήμερο στην Πάτρα. Τώρα θα το σκεφτεί πάρα πολύ. Αν υπάρξει κίνηση αυτή θα είναι «εσωτερική», αλλά και φιλοξενούμενοι των φοιτητών, που δίνουν μια ανάσα στην πόλη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ