Με 114 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν εκτάκτως οι δήμοι όλης της χώρας για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή καταιγίδα και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που πλήττει τους δήμους. Η είδηση έγινε γνωστή από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και ουσιαστικά πρόκειται για μια επιπλέον συμπληρωματική δόση ΚΑΠ προς τους δήμους για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Παράλληλα, οι δήμοι θα επιδοτηθούν συνολικά με 14 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών των σχολικών επιτροπών, αλλά και θα επιμηκυνθούν έως και για 20 χρόνια οι δανειακές τους υποχρεώσεις, γεγονός που θα ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των Δήμων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αρκεί να συνοδευτεί και με μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Ο πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει θέσει το ζήτημα της έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη ενίσχυση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο του προβλήματος.
«Δεν πρόκειται να σώσει την κατάσταση η χρηματοδότηση. Αρχικά να αναφέρουμε πως θα δοθεί με πληθυσμιακά κριτήρια, που σημαίνει για παράδειγμα πως ο Δήμος Καλαβρύτων θα λάβει περίπου 175.000 ευρώ. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενίσχυση και περισσότερη δουλειά από την πλευρά του κράτους για τις επιχορηγήσεις μας» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι δεδομένες αυξημένες ανάγκες των δήμων, αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται από κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς το κράτος δίνει χρήματα για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας. «Πρέπει να μελετηθεί από το Υπουργείο, να υπολογίζονται πλήρως τα έξοδα των δήμων και να μας αποδίδονται ακριβώς τα χρήματα. Ειδάλλως οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί» αναφέρει ο Θ. Παπαδόπουλος. Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί σε μονόδρομο τους δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους: «Που οδηγούμαστε λοιπόν; Στην αύξηση των δημοτικών τελών; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Τι επιθυμεί το κράτος; Πως να τα πάμε στα ύψη τα δημοτικά τέλη ενώ οι δημότες ήδη οικονομικά πιεσμένοι» διερωτάται ο Θ. Παπαδόπουλος.
Από τη συζήτηση είναι φανερό πως το πρόβλημα αφορά την εύρεση πόρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Στην ουσία, με τη μη κρατική κάλυψη όλης της αύξησης του κόστους λειτουργίας, οι δήμοι θα πρέπει να βρουν χρήματα σχεδόν υποχρεωτικά μέσω των δημοτικών τελών, επομένως με αυτόν τον τρόπο μετακυλίεται μέρος του πολιτικού κόστους των ενεργειακών αυξήσεων στους δήμους, οι οποίοι είναι πιθανό να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη τους για να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες τους.
Για όλα αυτά τα ζητήματα, σήμερα το πρωί θα συνεδριάσουν οι δήμαρχοι της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα ώστε να γίνει προσπάθεια να βρεθεί «κοινή γραμμή» μεταξύ των δημάρχων. «Δεν είναι θέμα πολιτικής, πρέπει το κράτος να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Τέλος, η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να λογιστεί ως προετοιμασία της Δυτικής Ελλάδας για τη συνέλευση των δημάρχων όλης της χώρας στις 18 Μαρτίου.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Την παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών, στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ζητούν 5 βιομηχανικοί σύνδεσμοι της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ).
Οι πέντε σύνδεσμοι κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο επίπεδο των 360-400 ευρώ/Mwh, η οποία, όμως, θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο και θα επιβαρύνει την ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητά της.
Οι βιομήχανοι αφήνουν, όμως, και σαφείς αιχμές για τους εγχώριους προμηθευτές φυσικού αερίου και τους ηλεκτροπαραγωγούς, για αδικαιολόγητα υψηλές τιμές. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, οι τιμές των 360 ευρώ/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη, τα οποία, όμως, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.
Ακόμα, τονίζουν, ότι η επίκληση των τιμών που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές δεν αποτελεί πλήρη αιτιολογία για την άνοδο των τιμών στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, οι πέντε ΣΕΒ τονίζουν, ότι η επιδότηση των 65 ευρώ /Μwh, που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές και το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία αυτών.
Για τους λόγους αυτούς, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πέντε Σύνδεσμοι χαιρετίζουν τις έξι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και καλούν την κυβέρνηση για διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, σύμφωνα με το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ