Συνάντηση με την ιστορία αποτέλεσε η εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «Ο Δήμος Ερυμάνθου στα αχνάρια του ‘21» που εξέδωσε ο Δήμος Ερυμάνθου με την αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021).
Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου, οι ομιλητές και κυρίως, ο συγγραφέας του λευκώματος, δικηγόρος, ιστορικός μελετητής, πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, Χρήστος Μούλιας αποκάλυψε άγνωστες στιγμές της προεπαναστατικής περιόδου στα χωριά του Δήμου Ερυμάνθου μέσω των οποίων αναδεικνύονται πρόσωπα και γεγονότα που καθόρισαν τον αγώνα του Έθνους. «Ο Δήμος Ερυμάνθου είναι μία από τις πολλές περιοχές της Ελλάδος που βίωσαν δραματικά τον τουρκικό ζυγό αλλά και τα γεγονότα που συνέθεσαν την Παλιγγενεσία και αυτό προσπαθήσαμε να καταδείξουμε, διότι τα γεγονότα που αφορούν κάθε συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη, συνδέονται και πρέπει να συνδέονται – μέσα από έναν γενικό προβληματισμό – με τις εξελίξεις του ευρύτερου χώρου, ώστε η τοπική Ιστορία να εντάσσεται στη γενική, χωρίς να παραμερίζεται η έρευνα και η προβολή των ιδιαιτεροτήτων της τοπικής πραγματικότητας, η οποία αλλιώς θα κινδύνευε να χαθεί μέσα στο όλον ιστορικό πλαίσιο. Οφείλουμε, μέσα από μία διευρυμένη αντίληψη του χρόνου και του τόπου να προσεγγίσουμε αυτό που πραγματικά συνέβη, αναδεικνύοντας πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις με ιστορική φόρτιση. Η συλλογική μνήμη της περιοχής του Δήμου Ερυμάνθου δεν χωρά στις σελίδες μιας επετειακής έκδοσης, η οποία ενσυνείδητα δεν διεκδικεί επιστημονικές δάφνες. Και δεν είναι αυτός ο στόχος της. Γι’ αυτό και προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε μία αδρή εικόνα, με επίγνωση ότι στην Ιστορία δεν υπάρχει τελευταίος λόγος και ότι όλα είναι πάντα υπό συζήτηση, εξαρτημένα από τη φωνή των πηγών, στις οποίες περιλαμβάνονται η προφορική παράδοση και η λαϊκή μούσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μούλιας.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, Ν. Φαρμάκη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Α. Φίλια για την έγκριση της πρότασης του Δήμου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη έκδοση, χαρακτήρισε το λεύκωμα, κειμήλιο. Όπως είπε «έχουμε στα χέρια σας ένα ωραίο, σύγχρονο κειμήλιο. Το χαρακτηρίζω κειμήλιο γιατί εν τέλει, είναι πλασμένο με συναισθήματα. Και γιατί κειμήλια είναι τα έργα και οι ημέρες ανθρώπων που κλείνει μέσα του, κειμήλιο θα μείνει και εργαλείο στα χέρια του ιστορικού του μέλλοντος. Το λεύκωμα αποτελεί επί της ουσίας την πρώτη επίσημη καταγραφή της ιστορίας του τόπου μας, αυτή που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας τα τελευταία 2
50 χρόνια, από την κορύφωση της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας μέχρι την κήρυξη της Επανάστασης και την Εθνική Παλιγγενεσία. Στις σελίδες του λευκώματος που αποτελεί προϊόν έρευνας, αναδύονται γεγονότα, πρόσωπα, και θρύλοι που πέρασαν από γενιά σε γενιά, όχι ως αφηγήσεις τετελεσμένων γεγονότων, αλλά ως ερμηνεία τους. Με έπη, ηρωικές πράξεις, προδοσίες, και έργα υπαρκτών προσώπων, γενναίων και αδάμαστων Ελλήνων αλλά και «Ραγιάδων», που δεν είναι φαντάσματα τα οποία ξεπήδησαν από λαϊκές δοξασίες. Σαφώς και δεν είναι όλα. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι όλα, γιατί αρκετά δεν τα ξέρουμε καν… Όμως είναι μία σημαντική προσπάθεια αναδρομής και γνωριμίας με το ιστορικό ανάγλυφο του τόπου μας, τις παραδόσεις, τις ιστορικές μορφές και προσωπικότητες».
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου και αρμόδιος για τις επετειακές εκδηλώσεις στη Δυτική Ελλάδα, Ανδρέας Φίλιας συνεχάρη τον Δήμο Ερυμάνθου για την πρωτοβουλία του, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια παρά την πανδημία κατάφερε να ξετυλίξει ένα πλάνο 130 δράσεων και εκδηλώσεων, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλα τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής «Δυτική Ελλάδα 2021» και κατέληξε ανακοινώνοντας τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου, το οποίο θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις. «Η Περιφέρεια χρηματοδότησε τις ψηφιακές υποδομές με 1,96 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος με ψηφιακά και διαδραστικά μέσα, τα οποία θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες σε ανοικτές εκδηλώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση διάνθισε διαβάζοντας αποσπάσματα από το λεύκωμα ο ηθοποιός, Χρήστος Μπαϊρακτάρης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσοστόμου, αιδεσιμολογιώτατος, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρρών, π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Άγγελος Τσιγκρής, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης, Τάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, Απ. Κατσιφάρας, η αντιδήμαρχος Πατρέων, Αν. Τογιοπούλου, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛ., Μ. Σκανδάμης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Σπ. Σκιαδαρέσης και Δ. Δριβίλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος, Γιάννης Κυριακόπουλος και ο Διοικητής του Α.Τ. Ερυμάνθου, Θεόδωρος Χριστόπουλος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, συλλόγων, φορέων, κ.α.
#pgnews
#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ