Ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή της αναβάθμιση βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η υλοποίηση των διαδικασιών για την έλευση του φυσικού αερίου στις τρεις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, προχωρά με γοργούς ρυθμούς μετά την ένταξη τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η πορεία των έργων ήταν το βασικό θέμα της ατζέντας στη συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΔΕ κ. Μάριου Τσάκα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.
Μάλιστα, ο κ. Τσάκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου αλλά και για την αμεσότητα των διαδικασιών.
Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Φαρμάκη, ο κ. Τσάκας σημείωσε σε ανάρτησή του:
Πριν 2,5 χρόνια η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο έμοιαζε μακρινό όνειρο.
Σήμερα, έχοντας ήδη δημοπρατήσει τα έργα και ολοκληρώσει τις ελεγκτικές διαδικασίες από όλα τα αρμόδια όργανα του κράτους, συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη Δυτικης Ελλάδας Nεκτάριο Φαρμάκη τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη των μεγάλων αναπτυξιακών έργων.
Η άριστη συνεργασία μας οδηγεί στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Δυτικης Ελλάδας. Συνεχίζουμε… #deda #dinoumeenergeiastinellada #deda2030
Το έργο σε αριθμούς
Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό 21.327.723,11 ευρώ, αφορά στην κατασκευή τοπικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος) της Περιφέρειας και αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.
Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) και προβλέπει την κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208χλμ. και ενός σταθμού μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) για την τροφοδότηση της πόλης της Πάτρας.
Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα μεταφέρεται από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Ρεβυθούσας. Στην συνέχεια θα κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ το δίκτυο μέσης πίεσης για την πόλη της Πάτρας το οποίο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή χωροθέτησης των δεξαμενών στην πόλη, ενώ για τις πόλεις του Αγρινίου και του Πύργου, η τροφοδότηση των δικτύων του αστικού ιστού θα γίνεται απευθείας από την έξοδο των δεξαμενών.
Σε όλες τις περιπτώσεις μεταξύ των δεξαμενών και των δικτύων θα παρεμβάλλονται οι μονάδες αεριοποίησης οι οποίες θα μετατρέπουν το φυσικό αέριο από την υγρή μορφή που είναι αποθηκευμένο σε αέρια μορφή. Επίσης, το έργο θα τύχει Αρχαιολογικής επίβλεψης σε σημεία και περιοχές που θα υποδείξουν οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών είναι το 2023