Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης αναφέρεται:
«Την οργάνωση ενός πιστοποιημένου προγράμματος Βασικής Υποστήριξης της ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS-AED) ανέλαβε πρόσφατα το σπιράλ. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) στα γραφεία της δημοτικής παράταξης. Ο Πέτρος Ψωμάς και οκτώ ακόμα μέλη παρακολούθησαν επιτυχώς το πρόγραμμα και ανήκουν πλέον στους 1.617 πιστοποιημένους ανανήπτες της Πάτρας, σύμφωνα με τα στατιστικά της εταιρίας.
Το πλήθος των ανανηπτών αυξάνει διαρκώς κατόπιν αντίστοιχων σεμιναρίων. Ο μικρός αριθμός διαθέσιμων απινιδωτών στην πόλη, όμως, καθιστά δύσκολη τη διάσωση συνανθρώπων μας, αν παραστεί ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο χάρτης απινιδωτών του οργανισμού Kids Save Lives εντοπίζει μόλις 3 καταχωρημένους Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (ΑΕΑ) στην Πάτρα: έναν στο κοινοτικό γραφείο του Άνω Καστριτσίου, έναν στο ΠΕΑΚ και έναν στα ΣΕΑ Ψαθοπύργου. Η εικόνα είναι απογοητευτική! Παραθέτονται προς σύγκριση οι αντίστοιχοι αριθμοί σε Λευκάδα (15), Μύκονο (23) και Θεσσαλονίκη (46).
Όπως είναι γνωστό, σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή κάθε δευτερόλεπτο μετράει στον αγώνα για την επιβίωσή τους, ένας αγώνας που μπορεί να υποστηριχθεί σε τεράστιο βαθμό από τη χρήση απινιδωτή. Ο εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από άτομα που έχουν παρακολουθήσει το σχετικό πρόγραμμα και είναι πιστοποιημένοι ανανήπτες.
Σημειώνεται πως, βάση νόμου, κάθε δημόσια υπηρεσία, οργανισμός ή ιδιωτική επιχείρηση, στην οποία διακινούνται πέραν των 500 ατόμων ημερησίως, θα πρέπει να διαθέτει απινιδωτή. Ευνόητο είναι πως κάθε επιχείρηση (ή οργανισμός) μπορεί εθελοντικά να εγκαταστήσει απινιδωτή στο χώρο της, ασχέτως αν εμπίπτει σε αυτές τις διατάξεις. Ο Δήμος Πατρέων, δυστυχώς, δεν καλύπτει τις συμβατικές υποχρεώσεις του (στο δημαρχείο, σε υπηρεσίες του, σε στάδια και αλλού), ούτε έχει φροντίσει να τοποθετηθούν απινιδωτές σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Αναρωτιόμαστε που βρίσκονται οι ΑΕΑ που κατά καιρούς δωρίζονται στην πόλη και όσοι αγοράστηκαν επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Και τι σκοπεύει να πράξει ο Δήμος Πατρέων σχετικά.
Το σπιράλ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την τοποθέτηση απινιδωτών στην Πάτρα και κάνει έκκληση τόσο στη δημοτική αρχή όσο και σε ιδιώτες για ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα ζωής. Προετοιμάζονται εξάλλου και άλλα προγράμματα εκπαίδευσης μελών και φίλων, ως έμπρακτη απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος της παράταξης για το θέμα.»