Άρθρο του Θάνου Δούρου, Δημοτικού Συμβούλου του σπιράλ
Πολύ πρόσφατα έπεσαν στην αντίληψη μου δύο δημοσιεύματα. Το πρώτο είναι η ανακοίνωση των βραβευμένων πόλεων για την ποιότητα ζωής και καινοτομίας που επέδειξαν κατά τον τελευταίο χρόνο.
Μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα το Σάββατο 10/3, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής για πέμπτη χρονιά. Πρόκειται για ένα θεσμό με πολλαπλούς στόχους των βραβείων του: να αναδείξουν τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής, να προβάλλουν τους ΟΤΑ, φορείς και επιχειρήσεις που διακρίθηκαν και να προωθήσουν τις ενέργειές τους ως παραδείγματα, να δώσουν αξία στη βιώσιμη και ευφυή πόλη, να κινητοποιήσουν τους ΟΤΑ να επικοινωνήσουν τις προσφερόμενες λύσεις και να ενθαρρύνουν τη δημιουργία ευφυών κοινοτήτων με ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
Συνολικά απονεμήθηκαν βραβεία για καλές πρακτικές σε περισσότερους από 120 δήμους από όλη την ελληνική επικράτεια! Επίσης βραβεύτηκαν και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη συμβολή τους στις προσφερόμενες λύσεις. Αργυρό βραβείο στο Δήμο Χαλανδρίου για τα «Πολύχρωμα Σχολεία», ένα πρόγραμμα όπου τα σχολεία της πόλης «Ξαναγεννιούνται», αργυρό βραβείο για το Δήμο Ανωγείων για το Θεματικό Πάρκο «Ο Τόπος του Βοσκού» και πολλά ακόμα καλά παραδείγματα.
Ο Δήμος Πατρέων πουθενά! Ο τρίτος (ακόμα) πληθυσμιακά μεγαλύτερος δήμος της χώρας, με μια δημοτική αρχή που δήθεν κόπτεται για την ποιότητα ζωής των πολιτών της δεν ήταν, μεταφορικά ή κυριολεκτικά, πουθενά. Ούτε φυσικά “τίμησε” με την παρουσία του την εκδήλωση, ούτε βραβεύτηκε για κάποια καλή πρακτική του και φυσικά ουδέποτε εκδήλωσε ενδιαφέρον να είναι καν υποψήφιος για να προβάλει το ούτως ή άλλως πτωχό του έργο στον τομέα της ευφυούς πόλης.
Το δεύτερο δημοσίευμα (14/3) προήλθε από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο περιείχε έναν κατάλογο με 70 συμπληρωματικά έργα με επιπλέον προϋπολογισμό €2,4 δις, σε σύνολο 173 εγκεκριμένων έργων συνολικού προϋπολογισμού €8,5 δις, τα οποία θα υλοποιηθούν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έργα που καλύπτουν τέσσερις πυλώνες: την «Πράσινη μετάβαση», την «Ψηφιακή μετάβαση», την «Απασχόληση» και τις «Ιδιωτικές επενδύσεις». Η Πάτρα πάλι απούσα, όπως σε πολλές ακόμα χρηματοδοτικές ευκαιρίες.
Αναρωτιέται λοιπόν ο Πατρινός πολίτης που βιώνει την καθημερινότητα στην πόλη του και οργίζεται. Πως γίνεται μια δημοτική αρχή μονίμως να “γκρινιάζει” για έλλειψη πόρων, να βγαίνει στους δρόμους για την ανεργία, να διεκδικεί(;) μεγάλα έργα με μηχανοκίνητη πορεία στην πρωτεύουσα, αλλά να μένει μόνιμα εκτός «νυμφώνος», αποτάσσοντας εργαλεία χρηματοδότησης, συνεργειών και εν τέλει έργου; Είναι δυνατόν να πάει μπροστά ένας δήμος όπου η μιζέρια και η εσωστρέφεια έχει γίνει καθημερινότητα, η αναποτελεσματικότητα είναι μέρος του DNA του, η αποδοχή οποιασδήποτε ευθύνης προκαλεί αλλεργία; Τα ερωτήματα είναι φυσικά ρητορικά.
Απαιτείται επαγρύπνηση και όραμα για τους πολίτες. Επτά και πλέον χρόνια τώρα η δημοτική αρχή όχι μόνο αδυνατεί να ονειρευτεί μια καλύτερη πόλη για να την παραδώσει στους πολίτες της, αλλά αδιαφορεί εγκληματικά χλευάζοντας παράλληλα οποιαδήποτε δράση ή πρωτοβουλία προτάσσει την πρόοδο, την ευημερία και την ανάπτυξη της πόλης μας.
Πηγές: https://www.bestcityawards.gr
https://www.capital.gr/oikonomia/3621134/alla-70-erga-2-4-dis-euro-sto-tameio-anakampsis