Οι Βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης σε ερώτησή τους για τα μέτρα στήριξης των φοιτητών που διαμένουν στην φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρουν:
Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου δόθηκε τελεσίγραφο σε 26 οικότροφους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών ότι μέχρι 20 Μαρτίου θα πρέπει να φύγουν από την εστία. Να ξεσπιτωθούν κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους όσοι φοιτητές βρίσκονται στο ν+3 έτος και πάνω και έχουν συγκεντρώσει κάτω από 30% ποσοστό επιτυχίας σε μονάδες ECTS. Χωρίς καμία προειδοποίηση και κανένα ενδιαφέρον για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν με τις σπουδές και τη ζωή τους, τους ανακοινώθηκε ότι μέσα σε 20 μέρες επί της ουσίας θα πεταχτούν στο δρόμο και κατά συνέπεια θα μπει και πρόωρο τέλος στις σπουδές τους μιας και αντικειμενικά δε θα μπορούν να μείνουν πλέον στην Πάτρα.
Διανύουμε μια περίοδο που συνολικά ο λαός και η νεολαία της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, με τεράστιες επιπτώσεις στο λαϊκό εισόδημα. Τα προβλήματα αυτά τα βιώνουν πολύ πιο έντονα οι εστιακοί φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν κατά κανόνα τα πιο φτωχά παιδιά των Πανεπιστημίων μιας και προέρχονται από οικογένειες με πενιχρά εισοδήματα. Την ίδια στιγμή η κατάσταση που διαμορφώνεται στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών είναι εκρηκτική λόγω της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ.
Η κυβέρνησή της Ν.Δ., συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την Παιδεία, καταδικάζει ακόμη περισσότερο τις εστίες αφού παγιώνει την υποχρηματοδότηση ενώ την ίδια στιγμή κάνουν παρέλαση τα συμβόλαια εκατομμυρίων με τους εργολάβους και η διασύνδεση των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις. Οι οικότροφοι φοιτητές ζουν σε απομακρυσμένες από την πόλη εστίες, σε δωμάτια 15 τ.μ. χωρίς θέρμανση, σε κτήρια που πέφτουν σοφάδες με κοινόχρηστες τουαλέτες, με χαμηλής ποιότητας φαγητό. Ταυτόχρονα, μεγάλο ποσοστό οικοτρόφων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να επιβιώσουν.
Την ίδια ώρα, σε ένα Πανεπιστήμιο που μετρά περίπου 30.000 ενεργούς φοιτητές και οι υποδομές στέγασης δεν ξεπερνούν τα 1.200 δωμάτια με περίπου 280 από αυτά να είναι ανενεργά λόγω ακαταλληλότητάς των κτιρίων τους εδώ και 14 χρόνια, κουβέντα δεν γίνεται για την κατασκευή υποδομών στέγασης στο ύψος των αναγκών. Αυτή είναι η λογική «κόστους – οφέλους» όπου ως κόστος αντιμετωπίζονται πάντα οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας φοιτητής της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του.
– Να ανεγερθούν στην Πάτρα άμεσα νέες εστίες με κρατική ευθύνη και δαπάνη καθώς και να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους δωρεάν για όλους τους φοιτητές.
– Να γίνει δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία με ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών για να στηριχθούν οι φοιτητές. 1,5 χρόνος εξ αποστάσεως διδασκαλία έχει δημιουργήσει σοβαρά κενά στους φοιτητές πάνω στην ύλη των μαθημάτων που έχουν διδαχθεί.
– Να παρθούν ενισχυτικά μέτρα στήριξης των σπουδών για τους εργαζόμενους φοιτητές.